Godzilla vs. Kong (Adam Wingard) – Wie gaat er winnen?

Na Godzilla, Kong: Skull Island en Godzilla: King of the Monsters is er dan eindelijk de kans om Godzilla vs. Kong te bekijken in de bioscoop. En laten we eerlijk wezen, wie wil nu niet de twee grootste (letterlijk) iconen uit de filmgeschiedenis zien knokken?

Godzilla vs Kong borduurt net als zijn voorgaande delen verder op het Monarch instituut. De films hebben allemaal hun eigen invalshoek met enkele geijkte punten. De Kaiju zijn uit hun eeuwenlange slaap ontwaakt door de ellende die de mensheid de planeet aandoet, de aarde is hol en de gigantische beesten zijn onaantastbaar voor de mensen.  Het is ook licht ongemakkelijk om te zien hoe het leger met raketten, kanonnen en ander grof geschut de Kaiju probeert te vellen. Het doet een beetje denken aan een groep oermensen die staan te schreeuwen naar een flinke onweersbui. Ze kunnen het enkel accepteren en proberen een bestaan op te bouwen waarin rekening gehouden moet worden met de beesten, of weggevaagd worden.

Plot: Kong zit aan het begin van de film nog steeds op Skull Island, al heeft het eiland een hoop te verduren gekregen in de laatste vijftig jaar. Antropoloog Dr. Ilene Andrews (Rebecca Hall) is een soort Jane Goodall met abominabele arbeidsvoorwaarden en bestudeert Kong al jaren. Ze is ook voogd van Jia (Kaylee Hottle), de enige overlevende van Skull Islands Iwi stam.  Jia is doof en heeft eigenlijk nooit iemand van haar eigen volk gekend. Hierdoor begrijpt ze de solitaire Kong als geen ander en hebben de twee een bijzondere band opgebouwd.

Madison Russel (Milly Bobby Brown) heeft zich na de gebeurtenissen in King of the Monsters niet neergelegd bij de uitkomst. Ze is zich gaan verdiepen is diverse samenzweringstheorieën, in het bijzonder die van Bernie Hayes (Brian Tyree Henry). Bernie is werkzaam bij Apex Cybernetics en vermoedt dat ze iets geheim houden. In zijn podcast over samenzweringen komt dit bijna dagelijks aan bod.  Als Godzilla voor het eerst sinds King of the Monsters weer laat zien en een locatie van Apex aanvalt blijkt al snel dat Bernie wel een punt heeft. Madison gaat met haar beste vriend  Josh (Julian Denisson) op zoek naar Bernie voor antwoorden.

Ondertussen wordt Nathan Lind (Alexander Skarsgärd) bezocht door de grote mannen van Apex, Walter Simmons (Demian Bechir) en Ren Serizawa (Shun Oguri). Lind is een expert op het gebied van Hollow Earth maar is aan lager wal geraakt na het verlies van zijn broer tijdens een poging de kern van de aarde te bereiken. Lind krijgt de kans de expeditie opnieuw te proberen, maar dan met technologie en kapitaal achter hem. Simmons en Serizawa zijn namelijk op zoek naar een oeroude krachtbron die zich zou bevinden in Hollow Earth. Omdat er echter zo weinig bekend is naast het feit dat de Kaiju (of Titans zoals ze hier genoemd worden) er verblijven en dat de atmosfeer niet giftig is voor mensen is het niet aan te raden er zonder enige beveiliging heen gaan. Nu kent Lind ene Dr. Andrews uit zijn tijd bij Monarch…

Het verhaal van Godzilla vs. Kong heeft niet veel om het lijf, maar dat hoeft ook niet. Het is een actiefilm pur sang met een beetje sci fi en een snufje ontdekkingsreis. Al vrij vlot in de film wordt duidelijk wat je kan verwachten. Apex Cybernetics bouwt namelijk robots, is op zoek naar een oeroude energiebron verantwoordelijk voor Godzilla en er is een geheim project in een kelder die niet bestaat. Voor de fans is het al snel duidelijk waar het om gaat. En laten we eerlijk zijn, de twee titanen zijn zo populair dat er echt niet eentje wordt afgedankt. Dus we kunnen natuurlijk een clash verwachten, een rematch waardoor de winnaar onduidelijk blijft en ik kan redelijk spoilervrij zeggen dat er een team-up plaats gaat vinden.

Door de no nonsense plot van de film is er genoeg ruimte voor de relaties tussen de personages, zowel mensen als monsters. Met name de 9-jarige Kaylee Hottle, zelf doof (vierde generatie) doet het fantastisch in haar eerste rol. Haar band met de gigantische primaat zorgt regelmatig voor natte oogjes. Julian Denisson speelt met Josh eigenlijk het enige overbodige, bij vlagen zelfs irritante personage. De rest van de cast levert prima werk af.  Zelfs de twee titelpersonages krijgen zeer kundig een eigen karakter mee. Eigenlijk is het schandalig dat Terry Notary als Kong en T.J. Storm als Godzilla geen credit krijgen. De twee geven echt leven aan de uit de kluiten gewassen gorilla en de nucleaire hagedis. Kong is atletisch en intelligent waar Godzilla zijn gewicht en kracht ten volste benut. Als hij eenmaal op stoom is is hij niet te stoppen. Toch is er een wederzijds respect tussen de twee.

Er zijn nog geen plannen voor een vervolg, toch is er nog een behoorlijk pantheon om inspiratie uit te putten. Het publiek zal in ieder geval nog niet klaar zijn met de twee.

Waardering
  • 6.5/10
    Godzilla vs. Kong - 6.5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.