Recensie: House of the Dragon (HBO)

Liefhebbers van fantasy hebben de laatste jaren niet te klagen. Hoewel ik na de finale van het 8ste seizoen van Game of Thrones toch het gevoel had dat ik in een gat viel. Inmiddels is dat gat aardig opgevuld met series als The Witcher (Netflix) en Lord of the Rings: The Rings of Power (Amazon Prime). Toch keek ik, als Game of Thrones fan, halsreikend uit naar de prequel, House of Dragons. Een terugkeer naar de wereld van Westeros met z’n vuurspuwende draken. Spoelt deze serie de bittere nasmaak van het einde van Game of Thrones weg? Wees getuige van nieuwe intriges in de Zeven Koninkrijken van Westeros. In deze (redelijk) spoilervrije recensie nemen we de prachtige 4K Ultra HD steelcase onder de loep.

Plot: House of the Dragon neemt ons 200 jaar terug in de tijd, lang voor de geboorte van Daenerys Targaryen uit Game of Thrones. Haar voorouders regeerde samen met hun draken over Westeros. Wanneer het tijd wordt voor een opvolger begint de ellende. Koning Viserys I wil zijn oudste dochter Rhaenyra wil kiezen als opvolgster van de troon. Haar jongere broer Daemon gaat hier niet mee akkoord. Hij zegt dat hij de opvolger moet worden omdat hij een man is. Er zijn echter nog veel meer kapers op de kust en voordat iedereen het weet ontstaat er een vernietigende burgeroorlog die de geschiedenis in gaat als de ‘Dance of Dragons’ en het einde betekent van de familie Targaryen.

Net als Game of Thrones is ook House of the Dragon gebaseerd op de boekenreeks A Song of Ice and Fire van schrijver George R.R. Martin. Voor House of the Dragon hebben showrunners Ryan J. Condal en Miguel Sapochnik goed gekeken naar het boek Fire and Blood. Net als in de serie wordt hier het verhaal vertelt over de geschiedenis van Huis Targaryen. Wie het werk van Martin kent weet dat je niet met een dun boekje te maken hebt. Heb je het, net als ik, niet zo op lezen dan kun je je maar beter op deze serie storten. Dat kijkt een stuk vlotter weg dan al die lettertjes.

Maak je borst maar nat want in House of the Dragon hebben we weer te maken met heel veel verschillende personages met hun eigen problemen en ambities. De serie neemt de tijd om iedereen te introduceren, dus het tempo ligt wel wat lager dan in de laatste seizoenen van Game of Thrones. Gelukkig heeft de serie wel draken, maar verwacht nog geen grote veldslagen. De makers van House of the Dragon bouwen, zoals we van Game of Thrones gewend zijn, de verhaallijn rustig op en steken tijd in de ontwikkeling van de personages. Ondanks de opbouw bestrijkt de serie in 10 afleveringen wel een periode van 19 jaar. Er gebeurt dus genoeg en je moet ook bij de les blijven, want je weet nooit precies welke kant het op gaat.

Het valt op dat er bewust gekozen is voor een relatief onbekende, maar verder uitstekende cast. Ik herkende voornamelijk Matt Smith (Doctor Who, The Crown en Last Night in Soho) als Prins Daemon Targaryen. Actrices Milly Alcock (Furlough en Reckoning) en Emma D’Arcy (Truth Seekers) geven beide gestalte aan Prinses Rhaenyra Targaryen. Het is misschien verwarrend, maar halverwege de serie wordt er een sprong in de tijd gemaakt. De makers hebben er bewust voor gekozen om een aantal personages door andere acteurs te laten spelen. Milly Alcock neemt de jonge Rhaenyra voor haar rekening en Emma D’Arcy de oudere. Je ziet wel een duidelijke gelijkenis tussen beide dames en de latere Daenerys Stormborn of House Targaryen, the First of Her Name, Queen of the Andals and the First Men, Protector of the Seven Kingdoms, the Mother of Dragons, the Khaleesi of the Great Grass Sea, the Unburnt, the Breaker of Chains gespeeld door Emilia Clarke. Andere opvallende acteurs zijn Paddy Considine (Dead Man’s Shoes en Tyrannosaur) in de rol van Viserys Targaryen en Emily Carey (Tomb Raider en Wonder Woman) als Alicent Hightower. Al met al een indrukwekkende cast.

Op 22 augustus 2022 verscheen House of the Dragon op HBO Max. Ik moest me echt bedwingen om niet meteen te gaan kijken en netjes te wachten op de fysieke schijfjes. Ondanks al die mooie fils en series op de verschillende streamingsdiensten gaat mijn voorkeur nog steeds uit fysieke media. Deze steelbook edition ziet er prachtig uit, maar heeft ook een aantal minpuntjes. Allereerst de verpakking. Je moet goed oppassen dat steelcover niet snel beschadigd. Aan de achterkant zit een velletje met informatie over de serie. Het zit met een paar lelijke plakkers vast aan het omhulsel en de kans op vouwen/scheuren is erg groot. Verder ben ik een beetje teleurgesteld in de hoeveelheid extra’s. Verwijderde scènes doen hun naam eer aan, want die zijn niet te vinden op de schijfjes. Bij een productie als House of the Dragon had ik toch minstens wat verwijderde of extended scènes verwacht. Op de eerste twee discs zijn wel wat leuke features te vinden, waarvan ‘Return to the Seven Kingdoms’ (disc 2) wel het meest informatieve is. Ik had ‘House of the Dragon: Ambient Video’ een mooie aanvulling gevonden, maar helaas is deze feature alleen te vinden op HBO Max onder de eerste aflevering van de serie. De feature bevat de prachtige soundtrack van Ramin Djawadi, die de herkenbare melodieën uit de originele serie weet te combineren met nieuwe stukken.

De 4K Ultra HD schijven leveren een constante kwaliteit met haarscherp beeld en prachtige kleuren. Via de streamingsdienst laat de 4K kwaliteit het soms nog wel eens afweten, maar daar heb je met deze editie geen last van. Hetzelfde geldt ook voor de Dolby Atmos-TrueHD audio. Het valt op dat de dialogen niet ten onder gaan aan omgevingsgeluiden en muziek. Deze uitgave is een genot voor oog en oor. Ondanks een aantal kritische punten met betrekking tot de uitgave heb ik vooral genoten van deze prachtige prequel van Game of Thrones.

Game of Thrones en House of the Dragon hebben het fantasy genre voor een breder publiek toegankelijker gemaakt. Hier wordt ik alleen maar blij van want mijn fantasy hart gaat sneller kloppen als ik naar deze series kijk. House of the Dragon is een zeer waardige opvolger en voorganger van Game of Thrones en ik kan niet wachten op het tweede seizoen.

Rating
  • 8.5/10
    House of the Dragon - 8.5/10
  • 7.5/10
    Warner Bros 4k Ultra HD - 7.5/10
8/10

Samenvatting

House of the Dragon is een uitstekende opvolger en voorganger van Game of Thrones. Mooie 4K Ultra HD steelbook uitgave, die alleen wel wat meer extra features had mogen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.