Recensie: Il Legame (Domenico Emanuele de Feudis)

Netflix snapt het en komt in oktober, de halloween maand, met een aantal horrorfilms en series. Zo ook deze Italiaanse productie Il Legame, wat zoveel betekent als De Binding. Een binding is een ritueel uit een soort van paganistisch geloof wat vooral werd (wordt, volgens de film) beoefend in het zuiden van Italië waarbij iemand op duistere wijze de wil van een ander wordt opgelegd.

Plot: Francesco is samen met zijn aanstaande vrouw Emma en haar dochter Sophia op weg naar zijn moeder die ergens in het uitgestrekte zuiden van Italië woont. Natuurlijk in een enorm en oud landhuis want niets levert zo makkelijk spanning en sfeer als een donker, krakend oud huis. Maar ook Francesco’s moeder en haar huishoudster zijn eigenlijk vanaf het begin al verdacht bezig, ze besteden net even te veel aandacht aan Sophia en zijn ook nog eens druk in de weer met mysterieuze drankjes en kruiden. Vooral wanneer Sophia na een tarantulabeet steeds zieker wordt is Emma de volkse bijgeloven beu. Maar dan komt er een familiegeheim aan het licht dat alles verandert.

Il Legame houd een beetje het midden tussen een pagan horror en een exorcist kloon maar blinkt in beide subgenres niet echt uit, daarvoor komt alles wat te bekend voor en wordt er te weinig verrast. Regisseur Domenico Emanuele de Feudis neemt z’n tijd om de film op te zetten en laat de prachtige omgeving en sets de sfeer opbouwen. En dat lukt ten dele, de film is mooi geschoten en wordt met veel warme geeltinten weergegeven wat zeker een ander sfeertje met zich meebrengt dan veel andere horrorfilms. Aan de andere kant gebeurt er in de eerste tweederde van de film gewoon te weinig om de onderhuidse spanning waar de regisseur voor lijkt te gaan op te roepen. En verwacht ook in het laatste deel van de film geen intense uitdrijving of iets van die strekking, ook dan blijft de film nog behoorlijk ingetogen.

De afwijkende locaties en sfeer, mooie cinematografie en degelijk spel maken Il Legame nog wel de moeite waard alleen mist de film originaliteit en spanning om echt boven het maaiveld uit te kunnen steken.

Rating
  • 6/10
    Il Legame - 6/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.