Recensie: Magic (Richard Attenborough)

Poppen hebben, net als clowns, iets angstaanjagends. We kennen allemaal Chucky en in de bioscoop draait momenteel Brahms: The Boy II. Voor Magic moeten we iets verder terug in de tijd. De film stamt namelijk uit 1978, maar ziet er op de Blu-ray van Second Sight Films uit als nieuw. Natuurlijk zie je aan de kleding, kapsels en auto’s dat het om een oude film gaat, maar dat mag de pret niet drukken. Hoofdrolspeler Antony Hopkins had toen nog nooit van Hannibal Lecter gehoord en het zou nog 10 jaar duren voordat de eerste Child’s Play in de bioscoop zou verschijnen. 

Plot: Het gaat niet goed met de carrière van de verlegen goochelaar Corky (Anthony Hopkins), maar uiteindelijk vindt hij succes met zijn buikspreek act. Samen met zijn grof gebekte pop Fats krijgt Corky iedereen in de zaal plat. Van zijn manager Ben (Burgess Meredith) krijgt hij een geweldig aanbod, maar dan slaat de paniek toe bij de buikspreker. Hij vlucht de drukke stad uit en gaat terug naar zijn geboortestad. Hier komt hij weer in contact met een oude middelbare schoolvlam, Peggy Ann (Ann-Marget). Ze runt samen met haar man Duke (Ed Lauter) een motel aan een groot meer. Het huwelijk tussen de twee gaat al jaren niet goed. Met de komst van Corky komen de gevoelens voor elkaar uit het verleden weer naar boven. Vooral de pop Fats ziet de relatie niet zitten en besluit de boel over te nemen.

Het mooie van Magic is dat de pop Fats een pop blijft. Hij wordt niet bezeten door een demon of iets dergelijks. Hiermee is Magic niet een echte horror, maar meer een psychologische thriller. Het is tenslotte Corky die psychische problemen heeft en Fats gebruikt als uitlaadklep. Met slechts een handvol acteurs en een pop heeft regisseur Richard Attenborough (A Bridge Too Far, Gandhi) een zeer spannend liefdesverhaal gemaakt. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van William Goldman (Marathon Man), die ook het script schreef. De rustige filmmuziek, die soms wordt afgewisseld met een hysterische harmonica, is afkomstig van Jerry Goldsmith. In zijn muziek weet hij de sfeer in de film, maar ook de gemoedstoestand van Gorky goed weer te geven.

Het acteerwerk in Magic is erg goed. Vooral Anthony Hopkins steelt de show als nerveuze buikspreker, die alle moeilijke beslissingen laat nemen door Fats. De dialogen tussen Corky en Fats zijn geweldig, maar ook de strijd tussen de twee. De scène waarin manager Ben aan Corky vraagt of hij Fats vijf minuten zijn mond kan laten houden is memorabel. De spanning en frustratie van Hopkins is hier bijna voelbaar. Hij wordt bijgestaan door de mooie girl next door, Ann-Margret en natuurlijk Fats.

De Blu-ray: het beeld en geluid van Magic is goed, maar het blijft natuurlijk een oude film. Dit geldt ook voor de verschillende extra’s. De interviews zijn niet recent, maar wel interessant. In ‘Screenwriting for Dummies: William Goldman interview’ vertelt de in 2018 overleden schrijver over het ontstaan van het boek en de verfilming hiervan. Cinematograaf Victor Kemper in een ander interview over zijn werk. De leukste en meest informatieve feature is ‘Fats and Friends’. Hierin vertelt buikspreker Dennis Alwood over de geschiedenis van het buikspreken en films met buiksprekers, die zijn verschenen voor Magic. Hij was bij de film betrokken als consulent en laat ook nog even Fats aan het woord. Naast de trailer zijn er ook nog een paar kleine extra’s waaronder de make-up test van Ann-Margret en twee archief interviews met Anthony Hopkins.

Opnieuw levert Second Sight Films een degelijke klassieker af. Naast de film kun je genieten van een aantal leuke extra’s. Vanaf 23 maart a.s. is de film beschikbaar. Je kunt Magic nu al in de pre-order bestellen via Second Sight Films. De film is natuurlijk ook te bestellen via andere aanbieders. Het is fijn dat poppenfilms populair blijven onder het filmpubliek en met Magic haal je een stukje poppenfilmgeschiedenis in huis.

https://www.youtube.com/watch?v=Ib_N-4vZUkU

Eindoordeel
  • 8/10
    Magic - 8/10
  • 7.5/10
    Second Sight Films Blu-ray - 7.5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.