Shaun het Schaap: Het Ruimteschaap (Richard Phelan en Will Becher)

Stop-motion blijft een boeiende filmtechniek en bij Aardman zijn ze er meester in. De filmstudio is bekend van Wallace & Gromit en Chicken Run. In dit digitale tijdperk zouden ze zich er makkelijk mee af kunnen maken door over te stappen naar computeranimatie. Gelukkig kiezen ze er voor om deze oude filmtechniek te blijven gebruiken en Shaun het Schaap: Het Ruimteschaap is hun nieuwste film. Voor een tweede keer mag Shaun opdraven in zijn eigen film. Hij deed dat al eerder in 2015 en bewees daarmee dat hij makkelijk een film kan dragen, natuurlijk wel met hulp van de andere schapen en Bitzer, de schaapshond.

Plot: In het stadje Mossingham landt een UFO, vlakbij de Mossy Bottoms boerderij waar Shaun woont. Het duurt niet lang voordat Shaun kennis maakt met het buitenaardse wezen Lu-La, die verdwaald is en niet weet hoe ze naar huis moet komen. Shaun besluit haar te helpen, maar een geheimzinnige organisatie wil het wezentje gevangen nemen. Dit is het begin van Shaun’s grootste avontuur ooit.

Shaun is een van de bekendste figuren van de Aardman Studio’s. Van 2007 tot 2016 had hij zijn eigen tv-serie. Er verschenen maar liefst 150 korte avonturen van ongeveer 7 minuten. In 2015 liet Shaun zien dat hij veel meer in zijn mars had. Hij kreeg zijn eigen film en nu is Shaun terug. Ook dit keer levert dat een vermakelijke film op voor jong en oud. De kinderen zullen zich vooral vermaken met de slapstick momenten en de grappen en grollen van de schapen. De ouderen kunnen genieten van de prachtige sets, maar ook van de vele leuke verwijzingen naar klassieke science fiction films en series zoals 2001, E.T., Alien en Close and Counters of the 3rd Kind, The X-Files en Dr. Who.

Stop-motion is een tijdrovende filmtechniek, maar wat ziet het er allemaal goed uit. Ook de sets van de film zijn indrukwekkend. Het is jammer dat de Blu-ray geen extra’s bevat, zoals een ‘making of…’ waarin het filmproces wordt uitgelegd. Gelukkig kun je op YouTube wel een en ander vinden over deze film. Net als in de serie wordt er niet gesproken en moeten je het vooral hebben van expressies op de gezichten van de dieren, hun kreten en geluiden. Voor een korte animatie is dit niet zo lastig, maar voor een langere film moet je je daar wel op instellen. Voor kinderen zal dat niet zo lastig zijn.

De Blu-ray: Het beeld en geluid is uitstekend. Vooral bij dit soort film zie je goed dat de animaties en kleuren erg scherp zijn. Zoals eerder aangegeven bevat het schijfje geen enkele extra’s. Gelukkig maakt de film dit meer dan goed.

We bedanken WW Entertainment voor het beschikbaar stellen van een exemplaar van Shaun het Schaap: Het Ruimteschaap. Als je Shaun het Schaap gemist hebben in de bioscoop of wil je de film graag nog een keer zien (met of zonder kinderen), dan is die vanaf 4 maart verkrijgbaar.

Eindoordeel
  • 7.5/10
    Shaun het Schaap: Het Ruimteschaap - 7.5/10
  • 5/10
    WW Entertainment Blu-ray - 5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.