Recensie: The Cellar (Vinegar Syndrome)

The Cellar past helemaal in de lijn van recente Vinegar Syndrome releases: relatief onbekende 80’s horror. Niet iedere keuze van VS blijkt de moeite waard, maar The Cellar is een schot in de roos. Een film met een simpel uitgangspunt, maar zeer effectief geëxecuteerd. Met wat sfeer en geweldige creature effects heb je in dit genre de buit zo goed als binnen en dat is wat hier het geval is.

Plot: De tiener William verhuist met zijn ouders naar een afgelegen huis op het platteland. Op een dag plukt hij een Indiaanse speer uit de grond. Hiermee ontwaakt hij echter een eeuwenoud monster, dat zich schuilhoudt in een tunnelsysteem in de kelder. Omdat niemand, waaronder zijn eigen ouders, William gelooft, moet hij zelf proberen het monster te verslaan.

The Cellar is een monsterfilm op elk vlak. Kevin Tenney (Night of the Demons) gaat veel verder dan enkel het creëren van suggestie. Het monster krijgt genoeg screentijd. In een film met een budget als The Cellar eindig je meestal met een klungelig uitziend monster. Hier wordt dat grotendeels goed gemaakt door zeer creatieve effecten en slimme keuzes op het gebied van montage.

We hebben met het monster overduidelijk te maken met een man in pak en in sommige scènes een pop (op een stok!). Het wezen komt echter nooit genoeg tijd in beeld om door de mand te kunnen vallen. De mensen van het effecten team weten heel knap het gebrek aan budget te maskeren waardoor het monster gewoonweg overtuigend is. Combineer dit met goede geluidseffecten (en een sterke mix) en het zit op het gebied van het monster gewoon goed.

Zulke films moeten het hebben van de ‘dreiging’, het acteerwerk is namelijk meestal ondermaats. Hier wordt dat nog eens bevestigd door de miscasting van Patrick Kilpatrick in de rol van vader. De man kan het beter houden bij het spelen van een bad guy, want als man des huizes wil hij niet overtuigen. Ook het jongetje doet het niet al te best, maar goed, het is een jongetje. Het zij hem vergeven. Maar waar hebben we het over, het acteerwerk kan liefhebbers van 80’s horror gestolen worden. Met een korte speelduur, sfeer en een tof monster heb je ze al snel om en dat is precies wat The Cellar levert.

Waardering
  • 7/10
    The Cellar - 7/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.