Recensie: The Nun II (Michael Chaves)

‘The Conjuring Universe’ is na meer dan 10 jaar echt een enorm succes. The Nun (2018) is niet de beste film uit de franchise, maar gek genoeg wel de film die James Wan en Co het meeste geld heeft opgebracht. De spin-off van The Conjuring 2 bracht ons de demon Valak, veruit het beste uit The Nun en zeker een hoogtepunt uit The Conjuring 2. Natuurlijk kon een vervolg niet uitblijven en dus krijgen wij na 5 jaar The Nun II.

Plot: Zuster Irene heeft de confrontatie met de demon Valak overleefd en leidt een anoniem leven in een Italiaans klooster. Maar ook Valak is ontsnapt en heeft bezit genomen van Irenes goede vriend Maurice. Nu kan ze niet anders dan ingrijpen. Deze keer krijgt zij hulp van een non in opleiding.

The Nun II leidt aan hetzelfde probleem waar deel 1 mee kampte: de setting, de kostuums, de accenten, het voelt allemaal zo onecht aan, theatraal, in scène gezet. Vooral Jonas Bloquet maakt er een overacting festival van. Gelukkig zijn alle menselijke personages volledig inwisselbaar want wat wij willen zien is Valak. De set-pieces met de demon mogen er best zijn. De openingsscène in de kerk is sfeervol en de scène bij de kiosk een van de betere scènes uit de Conjuring-reeks. Dat dit voornamelijk door praktische effecten tot stand is gebracht (te zien in een van de extra’s op de 4k) is een prestatie.

Het zijn de scènes met Valak die The Nun II van de ondergang redden. Er mag dan wel een Farmiga in de film zitten maar Taissa kan nog geen film dragen zoals haar grote zus Vera dat kan. Gelukkig is Bonnie Aarons wel weer van de partij om ons de stuipen op het lijf te jagen, wat niet echt lukt. Na een jump-scare of twee ben je allang niet meer onder de indruk van het auditieve gedram.

Hoe leuk Valak ook is, een derde deel van The Nun hoeft er wat ons betreft voorlopig niet te komen. Na The Nun II is er wellicht nog ruimte voor een standalone film over The Crooked Man (stond lang op de planning maar is vreemd genoeg nooit van de grond gekomen), maar dan is de koek toch echt even op. Wishful thinking vrees ik want films met een The Conjuring-stempel zullen stuk voor stuk geld in het laatje blijven brengen.

Rating
  • 5/10
    The Nun II - 5/10
5/10

Samenvatting

The Nun II moet het hebben van bepaalde set pieces en natuurlijk Bonnie Aarons als Valek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.