The Vigil (Keith Thomas) – Joodse spoken

Onlangs zag ik een horrorfilm op Netflix genaamd JeruZalem, een found footage horror in de stijl van het Spaanse [REC]. Niet zo goed als de intense film van Jaume Balagueró en Paco Plaza uit 2007, maar zeker niet slecht. JeruZalem gaat in op oude Joodse mythes die een prima basis vormen voor een horrorfilm. The Vigil doet ongeveer hetzelfde.

Plot: De jonge Yakov heeft het financieel niet breed en stemt aarzelend in om ’s nachts wacht te houden bij het lichaam van een recent overleden man. Dit om de ziel te vrijwaren van kwade geesten. Zelf is hij niet zo gelovig en, meer nog, wil hij de joodse gemeenschap achter zich laten, maar het geld voor deze simpele opdracht kan hij goed gebruiken. Al snel wordt Yakov getuige van spookachtige taferelen.

Een ‘vigil’ is iemand die een nacht lang moet waken bij een lijk, blijkbaar een Joodse traditie. Dat zo’n ‘wake’ niet als gepland gaat in The Vigil is een voorspelbaar, maar interessant uitgangspunt voor een horrorfilm en het eerste uur is zowaar bijzonder sterk. Vooral visueel gezien weet debuterend regisseur Keith Thomas een knappe sfeer neer te zetten. Het oude appartement is in de nachtelijke uren die Yakov er moet doorbrengen naast het lijk een plek waar je niet graag aanwezig zou willen zijn.

De eerste 60 minuten zijn gewoonweg sterk en het is vooral de vraag welke richting de film opgaat richting het einde. Wat gaandeweg steeds duidelijker wordt is dat regisseur Thomas het beste alles simpel had moeten houden. De eerste helft van de film toont een regisseur met talent, de rest niet zo.

Het is jammer dat Thomas het op een gegeven moment blijkbaar niet meer weet en het einde van zijn film een soort samenraapsel maakt van een hoop andere horrorfilms en dan met name James Wans Insidious. Bepaalde ideeën zijn schaamteloos overgenomen. De eerste 60 minuten vliegen voorbij, de laatste 30 minuten lijken een eeuwigheid te duren.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik zo’n tweedeling heb gezien in een film. Het leek heel lang de goede weg op te gaan meer The Vigil is uiteindelijk de zoveelste horror uit de Blumhouse stal.

The Vigil wordt uitgegeven door Cinéart en is On Demand te zien.

Rating
  • 6/10
    The Vigil - 6/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.