Recensie: Violent Night (Tommy Wirkola)

Ah kerst… Gezellig eten en drinken met familie en vrienden, spelletjes kijken en zoetsappige films kijken. Het samenzijn met de familie en vrienden tijdens kerst is natuurlijk ook wel een beetje afleiding zoeken van de dagelijkse beslommeringen. En daar is niets mis mee. Nu zoeken velen van ons het hele jaar door afleiding door het kijken van films waarin actie en bloedvergieten de boventoon voeren. Ook daar is helemaal niets mis mee. Maar wat als je die twee kan combineren? Nou, dat kan met Violent Night! Regisseur Tommy Wirkola, die wij vooral kennen van de Dead Snow-films, heeft nu een film waarin komedie, actie en bloedvergieten samen komen in de vorm van een ultra gewelddadige Kerstman.

Plot: Het is Kerstavond en de Kerstman doet zoals gebruikelijk zijn rondes. Het lijkt er echter op dat de Kerstman zijn laatste jaar als Kerstman aan het aankondigen is. Hij brengt nog altijd de cadeautjes naar de kinderen die lief zijn geweest, maar echt veel zin heeft hij er ook niet meer in. Hij schroomt niet om tussen de bedrijven door de plaatselijke kroeg een bezoekje te brengen of in een van de huizen de drankenkast te plunderen. Wanneer hij dat ook doet in het grote herenhuis waar de Familie Lightstone hun Kerstavond vieren. De familie heeft zo hun eigen problemen. Ze mogen elkaar niet en de avond heeft er alles van dat die in teken zal staan met het kussen van de voeten van de steenrijke Gertrude, de moeder en hoofd van de familie. Jason Lightstone is samen met zijn vrouw Linda en dochtertje Trudy ook aanwezig, maar eigenlijk wilt hij hier niet zijn. Hij haat dat geld en achterbakse gedrag dat de familie beheerst en zou het liefst met Linda en Trudy zich terugtrekken uit de familie. Terwijl de Kerstman zich verlekkert aan een oude whisky en de familie zit te kibbelen over wie de eerste cadeaus aan Gertrude mag geven, lijkt er ook iets anders aan de hand te zijn in het herenhuis. De catering laat massaal hun taken vallen en toveren machinegeweren tevoorschijn. De Kerstman denkt dan: ‘Dit is niet mijn probleem’ en wilt er vandoor gaan, maar door het geweervuur schrikken de rendieren en zit ook de Kerstman opgesloten in het huis. Wat willen de mensen die zich voordeden als de catering en is de Kerstman van plan om aan de kant te gaan staan kijken, of wat te doen aan de situatie?

Het plot van Violent Night klinkt eigenlijk heel simpel en je lijkt ook met de minimale inzet ook wel een beetje te voorspellen waar dit verhaal naar toe zal gaan. Ik zal maar gelijk die pleister er af trekken: je hebt waarschijnlijk gelijk. Maar daar gaat het hier eigenlijk niet zoveel om. Het gaat er niet om dat onze personages dit pad zullen afgaan, maar hóe. Het lijkt dat regisseur Wirkola en schrijvers Pat Casey en Josh Miller toch wel het juiste trio is om dit succesvol aan te pakken. Miller en Casey bogen zich namelijk al eerder over een serie genaamd 12 Deadly Days waarin horror, komedie en kerst samenkomen. Wirkola heeft natuurlijk ook enige cult-status verworven met Dead Snow en Dead Snow 2: Red vs Dead. Nu heeft Violent Night, helaas, niets van doen met horror, maar is deze wel alsnog gewelddadig en zit vol humor.

De show wordt gestolen door David Harbour die de meeste van ons natuurlijk kennen als Jim Hopper uit de Stranger Things-serie. Zijn fysieke uiterlijk komt erg goed van pas om een kerstman te spelen die op zijn retour is. Zijn grappen, toch vooral veel grommen en schelden, zijn in zijn geval altijd spot on, maar ook buiten dat weet hij een gevoelige snaar te raken. We gunnen hem die uitweg uit dat herenhuis, maar hij moet de held zijn die wij in hem zien. Natuurlijk gaat hij die taak op zich nemen, maar wel op zo’n manier dat er heel veel botten zullen moeten worden gebroken.

Ergens is het jammer dat de Familie Lightstone zoveel aandacht krijgt in de film. Natuurlijk, zonder hen ook geen doel voor de Kerstman om te verdedigen, maar enkele leden zijn bijzonder irritant en daar gebeurt dan echt te weinig mee. Het is even een deukje in een film die ik wel wil aanraden als je even iets helemaal anders wilt zien in de bioscoop tijdens de feestdagen. Het heeft hier en daar de humor van een 15-jarige puber en het acteren van sommige acteurs is nogal lui, ja ik kijk naar jou John Leguizamo, maar Violent Night biedt verder genoeg grappen en grollen en uiterst vermakelijke vechtscenes die het wel een film maken die bij velen van ons rond de Kerst op tv zal verschijnen.

Rating
  • 6.5/10
    Violent Night - 6.5/10
6.5/10

Samenvatting

Violent Night biedt genoeg grappen en grollen en uiterst vermakelijke vechtscenes waardoor de film voor velen van ons een favoriet kan gaan worden voor tijdens de feestdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.