Recensie: Wednesday – seizoen 1 (Tim Burton)

We zien steeds vaker dat populaire films en series op streamingdiensten een fysieke release krijgen. Een van de releases waar ik naar uit keek is die van Wednesday. Ik heb de serie al op Netflix gekeken, maar dit is een titel die in je in de kast moet hebben staan. Netflix vond dat de jongste telg uit de Addams Family een plek moest krijgen in de spotlights. De serie was een groot succes op de streamingsdienst en ik hoop dat de fysieke release daar nog eens een schepje bovenop doet. Het wordt tijd dat de fysieke markt weer een beetje terugkomt en dat we van dit soort releases kunnen blijven genieten, ook wanneer een streamingsdienst besluit een film of serie te verwijderen.

Plot: Wednesday Addams (Jenna Ortega) is niet de makkelijkste. Ze wordt voor de zoveelste keer van school gestuurd als ze in het zwembad van het waterpoloteam een school vraat zuchtende piranha’s loslaat. Dat krijg je ervan als je haar broer Pugsley (Isaac Ordonez) treitert. Voor haar ouders Gomez (Luis Guzmán) en Morticia (Catherine Zeta-Jones) Addams is de maat vol. Wednesday wordt met tegenzin naar de vroegere middelbare school van haar ouders gestuurd. De privéschool Nevermore Academy ligt in het stadje Jericho. Hier krijgen monsterlijke ‘outcasts’ les en verblijven daar ook gedurende het schooljaar. Wednesday is nou geen warme persoonlijkheid en heeft ook geen behoefte aan contact met haar klasgenoten. Toch doet haar kamergenote, Enid Sinclair (Emma Myers), haar uiterste best om vriendschap met Wednesday te sluiten. Vanaf het moment dat Wednesday op de nieuwe school komt krijgt ze visioenen te zien. Wanneer er een gruwelijke moord plaatsvindt gaat Wednesday op onderzoek uit. Haar visioenen helpen haar hierbij, maar toch beseft ze dat ze dit mysterie niet alleen kan oplossen en helaas toch moet samen gaan werken met een aantal van haar klasgenoten.

Met Jenna Ortega als Wednesday is de Addams Family weer helemaal terug van weggeweest. Als je het nog niet weet, deze bijzondere familie gaat al een behoorlijke tijd mee. In de jaren 30 verschenen de eerste cartoons van The Addams Family in het blad The New Yorker. De zwarte humor van bedenker Charles Addams werd goed ontvangen door het publiek. In 1964 verscheen pas de originele televisieserie en kregen de personages uit de strip een naam en meer persoonlijkheid. Er verschenen uiteindelijk drie seizoenen (in zwart/wit) met in totaal 64 afleveringen.

In 1991 werd de bioscoopfilm The Addams Family uitgebracht. De fans van die tijd herinneren zich vast nog wel de titelsong Addams Groove van MC Hammer. Vanwege het succes verscheen er in 1993 het vervolg, The Addams Family Values. Beide films werden geregisseerd door Barry Sonnenfeld en hadden een behoorlijke sterrencast bestaande uit oa. Anjelica Huston, Raúl Juliá, Christopher Lloyd en Christina Ricci. In 1998 verscheen er nog een derde deel, The Addams Family Reunion. De film werd direct-to-video uitgebracht en de cast uit de eerste twee films waren niet van de partij. Gelijktijdig verscheen er een serie The New Addams Family, die het maar één seizoen volhield. Naast de live-action films en series is de bijzondere familie ook inspiratiebron van diverse
tekenfilms, waarvan The Addams Family (2019) en The Addams Family 2 (2021) de laatste zijn.

De serie staat al sinds 2022 op Netflix, maar krijgt nu dus eindelijk een fysieke release. Op Netflix was de serie een groot succes. Er wordt mooi ingespeeld op de populariteit van die andere school, Hogwarts School for Witchcraft en Wizardry. Je kan er eigenlijk niet omheen dat de makers van Wednesday duidelijk beïnvloed zijn door de toverkunsten van Harry Potter. De serie ademt redelijk dezelfde sfeer en er zijn best wel wat overeenkomsten. Beide zijn natuurlijk coming of age verhalen, alleen gaat het bij Wednesday wat sneller. Geen 8 films, maar slechts 8 afleveringen telt het eerste seizoen. We hebben alleen nu niet te maken met een bebrilde tovenaar, maar met een paranormaal begaafde gotische tiener uit een bijzondere familie. ​

De personages zijn natuurlijk gebaseerd op de oorspronkelijke cartoons van Charles Addams, maar de huidige Wednesday is bedacht door Alfred Gough en Miles Millar. Verder straalt de serie een en al Tim Burton uit, die naast producent ook 4 afleveringen regisseerde en dat is goed te zien. Wat is die man toch een enorme sfeermaker. Als je tenminste van een gotische en donkere sfeer houdt. Je kunt er vergif op innemen dat wanneer Tim Burton bij een project betrokken is, componist Danny Elfman niet mag ontbreken. Die twee werken samen als een geoliede machine. In Jenna Ortega lijkt Burton zijn nieuwe muze te hebben gevonden. Want we zien haar binnenkort terug in de nieuwste film van Tim Burton, het langverwachte vervolg op Beetlejuice (1988). Daarnaast zal Ortega in 2025 terugkeren als Wednesday.

Met haar gitzwarte haar is de rol van Wednesday op haar lijf geschreven van Jenna Ortega. Ze weet een eigen draai te geven aan het personage met haar kille blik en monotone stem, die mij af en toe wel wat op de zenuwen werkt. Er komen ook nog wat oude bekenden voorbij in de serie. Natuurlijk Wednesday’s ouders, Gomez en Morticia en haar broertje Pugsley. De trouwe bediende Lurch mag niet ontbreken en zelfs Uncle Fester komt even op bezoek. De meeste hulp krijgt Wednesday echter van haar trouwe metgezel, Thing (Victor Dorobantu). De loslopende hand weet haar meerde malen uit de problemen te helpen. Het optreden van de familieleden is overigens subtiel gedaan en alleen ter ondersteuning van het verhaal, want het draait tenslotte allemaal om Wednesday. De serie bevat wel een leuke cameo van Christina Ricci als Marilyn Thornhill. In 1991 en 1993 speelde zij namelijk de rol van Wednesday in The Addams Family en Addams Family Values.

Het universum van de Addams Family wordt met Wednesday een stuk groter. De kleurrijke cast is een leuke toevoeging en de makers weten de clash tussen de leerlingen van de Nevermore Academy en de echte wereld redelijk goed over te brengen. Tegenwoordig moet je toch wat voorzichtiger zijn als filmmaker in Hollywood. De serie bevat niet de scherpe satire van de originele serie. Dit was ook een andere tijd. De serie is duidelijk gemaakt voor een ‘young adult’ publiek en die smullen ervan, maar ik heb er ook met plezier naar gekeken en ben als ‘old adult’ blij met deze fysieke release.

De serie is inmiddels te koop op Blu-ray en DVD.

Rating
  • 7.5/10
    Wednesday seizoen 1 - 7.5/10
  • 6/10
    Warner Bros Blu-ray - 6/10
6.8/10

Samenvatting

Leuk en originele spin-off van The Addams Family. Heerlijk Tom Burton sfeertje en een geweldige Jenna Ortega als Wednesday Addams. Duidelijk gericht op het young-adult publiek, maar dat mag de pret niet drukken. Helaas is de uitvoering van de blu-ray een beetje karig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.