The McPherson Tape (101 Films) – Vroege found footage

In 1999 werd de wereld bekend met het fenomeen “Found footage” door The Blair Witch Project. Elke horrorfan kent die film, het verhaal en de toen geniale marketing campagne erachter. Maar The Blair Witch Project was niet precies de eerste die het trucje uithaalde in de filmwereld. Bijna iedereen (in ieder geval de bezoekers van een site als deze) weet inmiddels dat al in 1980 de regisseur van Cannibal Holocaust in de problemen kwam omdat men dacht dat er echt mensen vermoord werden op film. Iets minder bekend zijn de andere low budget found footage films die ook nog voor de Blair With hype aan kwamen, waaronder deze The McPherson Tape.  Eveneens op VHS gefilmd maar wel 10 jaar eerder. In 2022 is het UK label begonnen met films uit de AGFA (American Genre Film Archive) uit te geven en daar is ook deze release onderdeel van.

Plot: Zoals gezegd een vroeg voorbeeld van het populaire Found Footage subgenre waarin we een Amerikaanse familie volgen tijdens een verjaardagsfeestje van de 5 jarige Christine. Haar oom heeft zojuist een video camera aangeschaft en filmt de avond. Als de lichten uitvallen gaan de mannen naar buiten om de elektriciteit te controleren waar ze schrikken van een fel licht in de lucht. Nieuwsgierig geworden gaan ze een stukje het bos in om daar een ruimteschip met hun buitenaardse bestuurders te filmen. Al snel krijgen de aliens door dat ze bekeken worden waarna de mannen terug naar huis vluchten, maar daar zijn ze natuurlijk niet veilig.

Ik snap dat als je deze video begin jaren 90 zag toen het found footage genre eigenlijk nog niet eens bestond het voor een deel best nog eens spannend zou kunnen zijn. Want sommige aspecten zijn nog best goed gedaan. Zo lijkt het echt uit één lange take te bestaan en is het acteren niet heel slecht. De film heeft echter dezelfde valkuilen als moderne films in dit genre. Zo is het kijken naar een familie die een verjaardag viert en allemaal door elkaar praten niet reuze interessant om naar te kijken. Ook het kijken naar schuddende homevideo beelden of bijna totaal donkere beelden door gebrek aan belichting  waar je niks van kan maken kan ik zonder (al snap ik dat het voor het authentieke gevoel er bij hoort). En dan natuurlijk de dialogen, veelal ruziënde, paniekerige en schreeuwerige mensen waarvan ik het idee heb dat ze de opdracht gekregen hebben maar te blijven praten/improviseren zolang er geschoten wordt. In mijn opinie helpt dat de geloofwaardigheid nooit veel.  En helaas, net als het een beetje de leuke kant op gaat wordt het duidelijk dat er geen budget voor de aliens was, deze zien er jammer genoeg niet uit. Zelfs als je ze niet duidelijk in beeld krijgt en met de VHS kwaliteit kan er niet worden verhuld dat het simpele maskers zijn gedragen door kinderen.

Zoals je een beetje kunt zien op de extra’s van de schijf is de geschiedenis van de film interessanter dan de film zelf. Gemaakt voor een budget van zo’n 6000 dollar, wat zo goed als niks is. Doordat dit genre nog onbekend was werd er dus ook maar moeilijk een distribiteur gevonden en toen die eindelijk gevonden was en de film op VHS zou worden uitgegeven brandde het bedrijf af.  En zo ook de master tape. Er overleefden een paar tapes die vervolgens hun weg vonden naar de UFO community en werden door sommige zowaar als bewijs van het bestaan van aliens gezien! Hierover ook een kort tv-segment van Fox Encounters, die behoorlijk hilarisch is.

En zo blijkt deze film eigenlijk alleen vanuit geschiedkundig punt interessant. Zo moet je als liefhebber van het subgenre hem natuurlijk wel een keer gezien hebben, je zal zien dat het als blauwdruk gebruikt had kunnen worden voor veel van dit soort films. Het zal waarschijnlijk niemands favoriete film worden maar met een speelduur van net iets meer dan een uur is het nog goed te doen.  Maar of je de Blu-ray er voor moet aanschaffen?

De beeldkwaliteit is uiteraard die van een homevideo geschoten op VHS, dus behoorlijk onscherp en in het ouderwetse 4:3 beeld formaat. Maar dit hoort zo en helpt bij de ervaring. De schijf heeft een Director’s cut uit 2017 en ook een commentary track. Een stukje uit de tv show Encounters dus, de introductie door de regisseur tijdens de première in 1989 en een q&a geschoten tijdens Fantastic Fest. Toch best een aardige release waarvan ik het toch moeilijk vind om hem aan te raden.

Rating
  • 4.5/10
    The McPherson Tape - 4.5/10
  • 6.5/10
    101 Films Blu-ray - 6.5/10
5.5/10

Samenvatting

The McPherson Tape zal waarschijnlijk niemands favoriete film worden maar met een speelduur van net iets meer dan een uur is het nog goed te doen.  Maar of je de Blu-ray er voor moet aanschaffen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.