Tien virusfilms om je quarantaine mee door te komen

Ja, het zijn gekke tijden. Binnen no time leven we ineens in een apocalyptische setting waarin wantrouwen groeit. Wie is er ziek? Wat was dat kuchje? Blijf uit mijn buurt! Veel mensen hoeven zich daar wat minder druk om te maken omdat ze wordt opgedragen thuis te blijven. Covid-19 heeft ons voorlopig nog even in de houdgreep maar wij filmliefhebbers weten over het algemeen goed gebruik te maken van extra vrije tijd!

Het is niet gek dat er een groeiende interesse is ontstaan in films over virus-uitbraken. We ontdekken zelfs titels waar we nog nooit eerder van hadden gehoord! Maar welke films willen wij extra belichten? Voor het overzicht laten wij de welbekende en voor de hand liggende zombiefilms links liggen. De lijn wordt daarmee wel wat vaag, maar we proberen een zo specifiek mogelijk lijstje te creëren.

‘Geniet’ de komende weken van de volgende films!

The Cassandra Crossing

Dit is een film waar je niet elke dag over leest. Nu is dus de uitgelezen kans om de film met o.a. Martin Sheen, Ava Gardner, Burt Lancaster en Sophia Loren te zien!

Plot: Bij een mislukte terroristische aanslag, infecteert één van de terroristen zichzelf met een dodelijk virus. Hij vlucht op de trein van Zwitserland naar Zweden en wordt alsmaar zieker. Aan boord van de trein bevindt zich een divers groepje passagiers dat zich geconfronteerd ziet met het virus. Dit wordt vooral lastig als de bevelhebbende commandant beslist dat de trein niet mag stoppen en onder quarantaine moet worden gezet via een legertje commando’s. Als blijkt dat de commandant een nog rigoreuzer idee heeft om het virus te bedwingen, komen de passagiers in opstand.

https://www.moviemeter.nl/film/5752

The Cassandra Crossing is te zien op Youtube.

The Bay

The Bay was toch echt wel een film die de eerste kijkbeurt angst wist in te boezemen. Dit was grotendeels door de keus om alles in found footage stijl te presenteren. Een gouden zet bij een onderwerp als dit!

Plot: Het pittoreske badplaatsje Chesapeake Bay gedijt op het water. Het is de levensader van de gemeenschap. Wanneer twee biologische onderzoekers uit Frankrijk een zeer hoog niveau aan toxiciteit in het water vinden, proberen ze de burgemeester te waarschuwen maar hij weigert om voor paniek te zorgen in het stadje. Als gevolg hiervan breekt er een dodelijke plaag uit waardoor de mensen van Chesapeake Bay gastheren worden van parasieten die de controle over hun gedachten, en uiteindelijk hun lichaam, overnemen.

https://www.moviemeter.nl/film/88116

The Bay is te zien op Hulu.

Outbreak

Outbreak was ten tijde van release een grote hit. Een dergelijk onderwerp spreekt altijd wel aan, want, zoals nu blijkt, het ligt constant op de loer. Het gemak waarmee het virus zich in Outbreak verspreidt zorgt, zeker nu, voor een passend angstgevoel. Helemaal vanwege het feit dat het in de film, geregisseerd door Wolfgang Petersen, om een experimenteel virus gaat.

Plot: Een dodelijk virus weet zijn weg te vinden naar de Verenigde Staten via een Afrikaans aapje. Het is aan Kolonel Sam Daniels om de epidemie te stoppen in een klein dorpje, dat volkomen afgezet wordt in een poging om een overdreven reactie van het Witte Huis te voorkomen.

https://www.moviemeter.nl/film/478

Contagion

Een andere titel die je de laatste dagen veel voorbij ziet komen is Contagion van Steven Soderbergh. Soderberghs manier van filmen is soms even wennen met zijn manier van handheld camerawerk en digitale look, maar net als bij The Bay heeft het hier juist een meerwaarde vanwege het onderwerp.

Plot: In deze film volgen we de razendsnelle verspreiding van een dodelijk virus. Een paar dagen na de besmetting volgt de dood. Terwijl deze pandemie groeit, is de hele medische wereld in rep en roer om een geneesmiddel te vinden en om de paniek onder de mensen te bedwingen. Aan de andere kant zien we de mensen die voor hun overleving vechten en voor hun geliefden zorgen. Een totaalbeeld van een gemeenschap die totaal ineenklapt door dit luchtgedragen virus.

https://www.moviemeter.nl/film/78156

Contagion is te zien op Hulu.

The Flu (Gamgi)

The Flu, oftewel Gamgi in het Koreaans, is een Zuid-Koreaanse film over een onbekend griepvirus dat in de longen ontstaat. Als een film uit deze hele lijst het meest relevant is, is het Gamgi wel. De ziekte in de film is een stuk dodelijker dan het coronavirus, maar een dergelijk scenario komt wel érg dichtbij.

Plot: Een onbekende infectieziekte breekt plotseling uit en zorgt voor chaos. De ziekte ontstaat in de longen en het duurt slechts 36 uur totdat de slachtoffers aan de ziekte sterven. De mensen in de stad vechten tegen de ziekte en proberen te overleven en de epidemie onder controle te krijgen.

https://www.moviemeter.nl/film/92356

Infection (Kansen)

Kansen kwam uit ten tijde van de J-Horror hype van eind jaren 90, begin jaren 00, en kan moeiteloos mee met de betere films uit het genre. Het gegeven is ook nu weer extra relevant, de uitwerking wat meer The Blob-achtig. Desalniettemin een tip van onze kant.

Plot: Dr. Akiba werkt in een ziekenhuis waar dagelijks vele noodgevallen behandeld moeten worden. Helaas hebben ze te weinig dokters en sterven er heel vaak patiënten. Dr. Akiba staat vlak voor een zenuwinzinking en krijgt het helemaal zwaar te verduren als een onervaren verpleegster tijdens een operatie een verkeerde injectie toedient waardoor de patiënt om het leven komt. Het ziekenhuis probeert het ongeluk te verdoezelen. Tijdens een drukke dag, wordt een patiënt binnengebracht met mogelijk iets besmettelijks. Niet veel later begint de patiënt te muteren en verdwijnt.

https://www.moviemeter.nl/film/28201

Kansen is te zien op Tubi en Vudu.

Carriers

Een virusfilm die zich meer focust op wat een dergelijke pandemie met je doet als mens. De protagonisten uit deze film uit 2009 hebben als eerste natuurlijke reactie om te vluchten, erg herkenbaar, maar komen uiteindelijk in confrontatie met de duistere kant van je persoon die wordt aangewakkerd in crisistijden.

Plot: Vier jongeren rijden door de woestijn richting de kust. Ze proberen te vluchten voor een uitgebroken virus dat de hele wereld in zijn greep heeft. Vastbesloten om aan het virus te ontsnappen reizen Danny, zijn broer Brian, en hun vriendinnen Bobby en Kate zo snel als ze kunnen richting het zuidwesten van de VS. Na vier dagen staan ze voor grote morele beslissingen. Ze ontdekken dat het virus niet de grootste vijand is, maar de duistere kant in henzelf.

https://www.moviemeter.nl/film/58168

Pontypool

Oké, met deze titel spelen we wat vals omdat hier de suggestie wordt gekweekt dat we met zombies te maken hebben. Zoals we al zeiden; de lijn is wat dun in dit geval…

De kracht van deze (onterecht!) relatief onbekende Canadese film is de beperkte setting. We krijgen alles mee vanuit een radiostation in een kelder. Dat maakt van Pontypool een heerlijk claustrofobisch werkje. Grotendeels dankzij het ijzersterke acteerwerk van Stephen McHattie (Watchmen, The Fountain)

Plot: Grant werkt bij een radiostation, dat uitzendt vanuit de kelder van de kerk in het kleine stadje Pontypool. Wat voor Grant begint als een saaie werkdag verandert in een ware nachtmerrie als Grant en zijn collega’s vast komen te zitten. Ze komen erachter dat er een dodelijk virus heerst.

https://www.moviemeter.nl/film/56059

Pontypool is te zien op iTunes en Shudder.

The Last Days (Los Últimos Días)

We maken ook even wat tijd voor een Europese film in deze lijst. De keus is gevallen op The Last Days uit 2013, een Spaanse film die laat zien wat er met je kan gebeuren als je té lang binnen zit. Agorafobie is een woord dat voor velen onbekend klinkt. Na deze film zul je het woord nooit meer vergeten.

Plot: Een mysterie in de vorm van agorafobie verspreidt zich over de hele wereld, waardoor de mensen gevangen zitten in hun huizen en niet meer naar buiten durven. Terwijl deze sociale wanorde Barcelona verwoest, wordt Marc gescheiden van zijn vriendin Julia. Vanuit zijn kantoorpand moet Marc door tunnels en riolen reizen om de locatie van Julia te achterhalen. Kan hij haar op tijd vinden?

https://www.moviemeter.nl/film/88944

The Last Days is te zien op Hulu.

The Ebola Syndrome

Een film waar ik vroeger altijd enorm om moest lachen was het Hongkongse The Ebola Syndrome met de altijd geweldige Anthony Wong in de hoofdrol. Nu zal het lachen mij wel een beetje vergaan, vrees ik, maar deze film moest gewoon in deze lijst terechtkomen. Wie weet werkt ie relativerend…

Plot: Een kelner in een restaurant vermoordt zijn baas en verminkt diens vrouw en vlucht naar Zuid-Afrika, alwaar hij weer in een restaurant gaat werken. Daar verkracht hij een Zulu-vrouw, die besmet is met het Ebola-virus…

https://www.moviemeter.nl/film/8211

The Ebola Syndrome is te zien op Youtube.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.