Recensie: Xtro 3: Watch the Skies (Harry Bromley-Davenport)

Vinegar Syndrome heeft als missie de onbekendere en ondergewaardeerde cult- en genrefilms te redden en restaureren. Xtro (1982) is er zo eentje, een Alien rip off waarbij een vader wordt ontvoerd door aliens en na drie jaar terugkeert. Xtro is een bizarre film die alle kanten op gaat maar zeker voor fans van ‘so bad it’s good’ films een aanrader. Uiteraard kwamen er vervolgen van dezelfde regisseur. Deel 2 houdt zich bezig met reizen door alternatieve dimensies met Airwolfs Jan-Michael Vincent in de hoofdrol. Je weet wel, de man die zo stoer is dat hij drie voornamen nodig heeft.

Plot: Dan komen we aan bij het derde deel. In dit deel wordt een groep militairen naar een klein onbewoond eiland gestuurd om vergeten mijnen te verwijderen. Er wordt namelijk een bevoorradingsstation gebouwd. Hiervoor was het echter onder andere een strafkamp voor Japanners in de Tweede Wereldoorlog. Op den duur is het spontaan verlaten en vinden de militairen een groot betonnen blok zonder ramen of deuren. Als het per ongeluk open geblazen wordt ontsnapt een bloeddorstig buitenaards wezen dat het op de soldaten heeft voorzien. De groep begrijpt dat ze er voor een geheel andere reden zijn.

Recensie: Het is niet nodig de vorige delen van de trilogie gezien te hebben. Je kan ze allemaal prima los van elkaar kijken. Het lage budget is er hier duidelijk van af te zien. In de opening zien we een UFO, al zou het me niet verbazen als iemand daarvoor een rol aluminiumfolie tot een bal heeft gerold. De Alien zelf varieert ook per shot gigantisch van kwaliteit. Eigenlijk precies wat je kan verwachten van een film als deze.

Het acteerwerk is van een lachwekkend niveau, zelfs voor een low budget genrefilm. Andrew Divoff (Wishmaster) doet het op de automatische piloot beter dan de rest van de cast. Toch heeft de film nog wel wat lichtpuntjes. Het grootste is de gore die van degelijke kwaliteit en in ruime mate aanwezig is.

De Blu-ray: Vinegar Syndrome heeft de 2K restauratie gemaakt van de 35mm negatieven en die ziet er scherp uit. Na een leven op VHS of matige DVD’s heeft Xtro 3 er nog nooit zo goed uitgezien. In 1.85:1 en 1080p zien we elke lijntje lopen, wat misschien ook wel de reden is dat de effecten nu zo opvallen.

Het geluid is niet best, maar dat is niet de schuld van Vinegar Syndrome. De stemmen klinken wat hol, wat op de conto van de geluidsman komt. Ook klinken de geluidseffecten veel harder dan de dialogen waardoor we veel missen.

De extra’s zijn interessant voor wat achtergrondinformatie. Een interview met Harry Bromley-Davenport geeft wat inzicht in hoe de film tot stand kwam en een interview met Daryl Haney geeft wat leuke weetjes van de set.

Al met al levert Vinegar Syndrome weer een prima schijf af. Degelijk beeld en zelfs wat extra’s maken van VS-308 een leuke aanwinst voor liefhebbers van low budget sci-fi. De rest doet er het beste aan om er bij uit de buurt te blijven als ware het een corona patiënt!

https://www.youtube.com/watch?v=Vgld3CSpjpA

Eindoordeel
  • 5/10
    Xtro 3: Watch the Skies - 5/10
  • 7/10
    Vinegar Syndrome Blu-ray - 7/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.