Tom & Jerry (Tim Story) – De strijd duurt voort!

Oktober is Halloween maand. Gelukkig hebben we tussen alle hackers en slashers ook nog iets voor de jongere kijkers. Hoewel in deze film de hoofdrolspelers elkaar ook naar het leven staan, alleen op een compleet andere manier. We hebben het hier over de kat Tom en de muis Jerry. Wie is er niet met deze twee aartsvijanden opgegroeid? Ze zijn terug in een avondvullende tekenfilm met échte mensen.

Plot: Tom en Jerry verhuizen naar New York. De twee zitten elkaar nog steeds in de haren en ze zijn op zoek naar een verblijfplaats. Het oog van de kleine muis Jerry valt op het luxe Royal Gate Hotel. Hier moet vast wel een holletje te vinden zijn. In het hotel zijn alle voorbereidingen aan de gang voor het huwelijk van het jaar. Social media celebrities Ben en Preeta gaan trouwen en pakken dit groots aan. Op een sluwe manier weet oplichtster Kaya Forester (Chloë Grace Moretz) een baantje te krijgen in het hotel. Als de muizenplaag in de vorm van Jerry wordt ontdekt, krijgt Kaya de opdracht om op muizenjacht te gaan. Ze weet hiervoor de “slimme” Tom te strikken. Het duurt niet lang voordat Tom en Jerry het hotel op stelten zetten. 

Een Tom en Jerry filmpje duurde vroeger ongeveer 5 minuten. In die tijd waren we getuige van de pogingen van Tom om op allerlei manieren de muis Jerry te vangen. Hierbij moest vooral Tom het meestal ontgelden. Ze konden niet met elkaar, maar ook niet zonder elkaar. In de film is dit concept overeind gebleven, maar dan anderhalf uur lang. Dat is het grootste minpunt van deze film. De kracht van Tom en Jerry zat ‘m juist in die paar minuten en hoe langer de film duurt hoe meer het z’n kracht verliest. Voor mijn gevoel spelen Tom en Jerry niet de hoofdrol in hun eigen film. Ze zijn meer figuranten, die voor een komische noot zorgen tijdens alle gebeurtenissen in de film. Wellicht komt dit ook door de combinatie van tekenfilm en live-action. 

Toch blijft het leuk om Tom en Jerry weer in actie te zien. Je kunt zien dat de makers goed gekeken naar de klassieke tekenfilms. De moderne Tom en Jerry zijn duidelijk gemaakt naar de stijl uit de periode 1940 – 1955, toen de filmpjes werden geproduceerd door Fred Quimby. Ze zijn alleen nu volledig computer geanimeerd en spatten haarscherp van het scherm af. Toch zit er in de voorbereiding van een computeranimatie altijd nog een boel ambachtelijk tekenwerk. De combinatie en de interactie tussen mensen, objecten en tekenfilmfiguren is wel heel goed gedaan, dat komt vooral omdat er op de set met poppen werd gewerkt.

Op het acteerwerk van Tom en Jerry valt weinig aan te merken, maar hun menselijke collega’s leggen het er wel dik bovenop. Natuurlijk wordt er anders geacteerd als in een film voor grote mensen, maar sommige scènes zijn wel tenenkrommend. Gelukkig zullen de kinderen daar niet zo veel last van hebben. Naast Chloë Grace Moretz zien we ook nog Michael Peña en Ken Jeong voor de komische noot. Uit de wereld van Tom en Jerry zien we ook nog wat bekende figuren. De hond van Ben en Preeta is niemand minder dan Spike de buldog en ze hebben nog de mooie poes Toodles, die Toms hoofd op hol brengt. Ik heb voor de recensie de Engelse versie gekeken, maar natuurlijk is op de blu-ray ook de Nederlandse versie te kijken met de stemmen van Vajèn van den Bosch, Peter van Rooijen, Jelle Amersfoort en Jouman Fattal.

In de film miste ik de aanleiding waarom Tom en Jerry naar New York gaan. In de deleted scenes wordt dit door regisseur Tim Story uitgelegd. Om de film niet nog langer te maken zijn een aantal scènes gesneuveld, die je terugziet op de Blu-ray. Verder bevat het bonusmateriaal een Gag Reel en wat behind the scenes featurettes, die een inzicht geven hoe de film is gemaakt.

Leuk om de iconische helden weer in actie te zien, maar ik ga toch liever voor de klassieke korte filmpjes uit de jaren 40 en 50. De nieuwe Tom en Jerry film is voor het volwassen publiek een hele zit, maar menig kleine kijker zal ook moeite  hebben met de concentratie en speelduur van deze film.

Tom en Jerry is nu uit op Blu-ray en dvd.

  • 6.5/10
    Tom & Jerry - 6.5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.