A Quiet Place Part II (John Krasinski) – Het langverwachte vervolg

Mensen, de bioscopen zijn weer open en dat maakt mij als filmliefhebber erg happy. Het vervolg op A Quiet Place uit 2018 liep door de pandemie nogal wat vertraging op en werd steeds maar weer uitgesteld. Maar was het het wachten waard?

Plot: Na de aanval van de monsters, waarbij haar man Lee komt te overlijden, besluit Evelyn dat de boerderij niet meer veilig is. Dochter Regan ziet een vuur ontwaken buiten de vallei en denkt dat dit een teken is van andere mensen die de monsters hebben overleefd. Het gezin vertrekt naar waar het vuur vandaan komt, wat een oude gieterij blijkt te zijn. Hier verblijft een oude vriend van de familie, Emmett, maar die zit niet op nieuwkomers te wachten..

A Quiet Place heb ik gemist in de bioscoop. Dat begon ik steeds naarder te vinden toen ik zoveel mensen wild erover hoorde praten alsof het het beste is dat het horror genre heeft voortgebracht sinds een lange tijd. Dat is nogal wat. Toen ik de film uiteindelijk zag vorig jaar was ik toch wel wat teleurgesteld. Het idee is geniaal. De uitwerking daarentegen… Oké, het is zeker beter dan wat gemiddeld in de bioscoop verschijnt, maar ik vind wel dat er meer in had gezeten. Dat lag zeker niet aan de acteurs, maar toch echt wel aan het script dat soms net iets te makkelijk zorgt voor wat random scares.

A Quiet Place Part II gaat verder waar het eerste deel eindige, maar niet voordat wij zien hoe de monsters, ook wel ‘Death Angels’ genoemd, op Aarde terecht komen. Ik denk niet dat ik veel verraad door te zeggen dat dit via een meteoriet komt. Zoals we de monsters al zagen in het eerste deel, dit zijn dieren die puur op instinct handelen. Het zijn geen bestuurders van een of ander ruimtevoertuig. Het zijn roofdieren en hun slachtoffers willekeurig. Nu ga ik even een zeikmomentje doen zoals een nerd dat doet die teveel dingen weet waar je de oorlog niet mee gaat winnen. Als een meteoriet neervalt op Aarde zo groot zoals in de film? Dat voel je en dat betekent waarschijnlijk ook ons einde door de inslag. Nerd mode uit.

Maar dan… De aanval van de monsters op het stadje is wel echt ontzettend spannend! En die spanning blijft niet alleen bij die aanval, die voor het verhaal ook weer niet te lang duurt. Regisseur Krasinski lijkt echt duidelijk te hebben geleerd van het eerste deel. De spanning, die ik weleens miste bij het eerste deel, was hier de hele film goed voelbaar. En zonder teveel goedkope gebeurtenissen. Ze zijn er nog wel en je zal duidelijk zien welke dat zijn als je de film in de bioscoop gaat zien, maar weet je? Mensen kunnen soms ontzettend domme beslissingen nemen en domme dingen doen. Als iets afgelopen jaar duidelijk heeft gemaakt is het wel dat er ontzettend veel domme mensen rondlopen en dat ook slimmere mensen hun domme momenten hebben. In de film is dat niet anders. Zonder teveel te verklappen: ik had wel op een gegeven moment het gevoel van: “Ik snap dat jullie van deze persoon houden, maar laat natuurlijke selectie zijn werk doen en laat deze persoon achter voor de monsters”. Maar goed. In de eerste film zien wij onze hoofdpersonen, die toch best intelligent over komen, een baby verwekken en ter wereld brengen. Een klein mens dat continu geluid maakt en vaak luid ook. Niet erg slim in een wereld waar nu wezens rondrennen met een uiterst gevoelig gehoor en gehakt van je maken bij het minste geluid. Nogal dom, maar ja… Ongelukjes gebeuren zullen we maar zeggen.

En weer terug naar de film. A Quiet Place Part II is heerlijk om voor naar de bioscoop te gaan. Het is overduidelijk een film waarbij je later kan zeggen: het tweede deel is beter. De structuur van het verhaal is simpel, maar wordt erg effectief in beeld gebracht. Het spel van de acteurs is erg goed, net als in de eerste film trouwens, maar de komst van Cillian Murphy als Emmett tilt het niveau net een beetje meer omhoog. Opvallend is wel dat de kindacteurs, Noah Jupe als Marcus en Millicent Simmonds, duidelijk ouder zijn geworden terwijl het verhaal zich vrij snel na het eerste deel afspeelt. Dat heb je met kinderen van die leeftijd. Ze groeien zo snel. Het valt je vooral op als je het eerste deel kortgeleden hebt gezien. Niet storend, wel grappig.

A Quiet Place Part II, of ik moet eigenlijk zeggen regisseur Krasinski, heeft duidelijk geleerd van zijn fouten en verbeterd deze op vrijwel alle punten . Na afgelopen periode, waarbij we niet naar de bioscoop konden, merk ik hoezeer ik deze spanning in een grote zaal samen met andere mensen heb gemist. Ga niet wachten voordat deze op Netflix staat. Ga juist deze film kijken in de bios. De film verdient om op een groot scherm gezien te worden. Er wordt al gesproken over een derde deel en ik kan eigenlijk niet wachten die ook te zien.

Waardering
  • 7.5/10
    A Quiet Place Part II - 7.5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.