Amsterdamned Film Festival 2022 – Interview met Lieuwe van Albada

Morgen is het dan zover! Op 21 april begint dan eindelijk Amsterdamned Film Festival. In een nieuwe set up, op een nieuwe locatie en met nieuwe programmeurs. Dit keer is het aan onze collega’s Julius Koetsier en Lieuwe van Albada van Schokkend Nieuws magazine de beurt om de programmering te bepalen en ons als horrorliefhebbers te laten genieten. Wij stelde Lieuwe wat vragen.

Lieuwe, ik ken je al heel wat jaartjes, maar zou je willen vertellen aan de lezers die jou nog niet kennen wie je bent?

Ja hoor. Ik ben dus Lieuwe van Albada, filmfanaat en met name horrornerd sinds jaar en dag. Ik schrijf sinds 2011 voor Schokkend Nieuws en zit sinds een paar jaar ook in de redactie van het magazine. Verder bezoek ik sinds ergens begin deze eeuw elk jaar het Imagine Film Festival (voorheen het Amsterdam Fantastic Film Festival, AFFF) waar ik ook 13 jaar vrijwilliger ben geweest. Daarna ben ik ook gaan vrijwilligen bij de Halloween Horror Show en het door Jan Doense opgerichte Amsterdamned festival. Op die manier ben ik al heel lang bekend met de Amsterdamse genrefilmfestivals en de organisatoren.

De Openbaring

Hadden jullie een bepaald doel voor ogen bij deze editie?

We konden natuurlijk twee jaar geen festival neerzetten wegens Corona. Dus ik denk dat ons voornaamste doel was om gewoon weer een leuk, gezellig en goed festival neer te zetten, daar hadden we allemaal wel weer behoefte aan. Daarnaast is Amsterdamned ook ooit deels begonnen als eerbetoon aan Dick Maas, Nederlands enige echte constante genrefilmmaker. We vertonen dit jaar geen film van Dick Maas, maar in die traditie vertonen we wel drie recentste Nederlandse genrefilms van andere makers en hebben we als openingsfilm de première van De Openbaring, van Chris W. Mitchell (De Poel).”

Normaal gesproken is er rond deze tijd Imagine en Amsterdamned rond oktober/Halloween. Nu is dat precies andersom. Is daar een reden voor? Eerlijk gezegd vind ik dit wel overzichtelijk.

De reden is dat het ons allebei goed uitkwam. Het is in goed overleg gegaan. Imagine wilde graag verkassen naar de periode rondom Halloween en vanwege Jans werk voor Film by the Sea was het voor hem juist handiger om naar april te gaan, wat we ook een hele geschikte maand vinden voor een filmfestival.

Bij het vaststellen van de programmering, waar hebben jullie naar gekeken en was het moeilijk om de rechten te verkrijgen?

We hebben gekeken naar wat kleinere, originele horrorfilms die je niet zo snel ergens anders zal zien. Daarnaast vertonen we Nosferatu, met live muzikale begeleiding, omdat deze klassieker dit jaar 100 jaar bestaat. De rechten krijgen voor vertoningen was de ene keer makkelijker dan de andere, maar over het algemeen heb ik gemerkt dat er met distributeurs heel goed samen te werken is. Veel filmmakers vinden het natuurlijk alleen maar leuk als hun film op een festival te zien is.

Jullie beide zijn natuurlijk ook verantwoordelijk voor het bekendste magazine op het gebied van horror, fantasy en cult in Nederland en België. Is het organiseren van dit festival wel goed te combineren?

Ja hoor, we hebben nu de mazzel dat we het nieuwste nummer net af hebben dus we zitten nu gelukkig niet middenin een deadline-week of zo. En dankzij het magazine hebben we ook al de nodige connecties. Zo is onze columniste Yfke van Berckelaer weer een bekende van de makers van Hellbender, om maar een voorbeeld te noemen. Dus soms komt het juist handig uit. Daarnaast presenteren we met Schokkend Nieuws zaterdag ook de nieuwe Slumber Party Massacre.

Slumber Party Massacre

Voor wie naar het festival wilt gaan, welke films/voorstellingen zou je vooral willen uitlichten?

Ja, ik kan natuurlijk alles wel aanbevelen! Maar de hierboven genoemde voorstelling van Nosferatu met live begeleiding door Kevin Toma is natuurlijk wel heel bijzonder. Ook vertonen we Evil Dead 2 op vrijdag 22 april samen met Straight to Video , die dit jaar ook een jubileum viert (35 jaar). Die vertonen we ouderwets op video en als midnight movie, dus dat geeft het nog wat extra’s. Verder kan ik iedereen aanraden om naar Hellbender te komen, een film die op andere festivals begrijpelijk een hit is. Bij de vertoning is ook een van de actrices aanwezig voor een Q&A. Daarnaast is Good Madam bijzonder, een Zuid-Afrikaanse horrorfilm, dat zie je niet vaak. En ook hier zal in de zaal iemand van de film aanwezig zijn! Daarnaast heb ik mezelf enorm vermaakt met de grappige, subversieve remake van Slumber Party Massacre en zat ik op het puntje van m’n stoel bij Broadcast Signal Intrusion. Nou ja, en er is natuurlijk nog veel meer moois! Kijk vooral op onze website zou ik zeggen!”

Amsterdamned Film Festival 2022 loopt van 21 t/m 24 april in De Melkweg te Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.