Nu op DVD: Halloween Kills (David Gordon Green)

Kun jij je een Halloween zonder Michael Myers voorstellen? Wij bij It’s Only a Movie in ieder geval niet. We zijn blij dat in deze donkere en regenachtige maand oktober maand Halloween Kills eindelijk in de bioscoop verschijnt. We hebben er een tijd op moeten wachten. Vanwege het coronavirus werd de release met een jaar uitgesteld. Dat geldt ook voor het “definitieve” einde van de reeks, Halloween Ends. Hierop moeten we alleen tot oktober volgend jaar wachten.  

Plot: Michael Myers wordt achtergelaten in het brandende huis van Laurie Strode (Jamie Lee Curtis). Zwaargewond wordt Laurie met haar dochter Karen (Judy Greer) en kleindochter Allyson (Andi Matichak) overgebracht naar het ziekenhuis van Haddonfield. Al gauw blijkt dat de gemaskerde seriemoordenaar zich heeft weten te bevrijden uit zijn val. Michael slaat opnieuw aan het moorden in Haddonfield met Laurie als einddoel. Ondertussen bewapenen de bewoners van het stadje zichzelf tegen het monster. Met de slogan “Evil dies tonight” wordt de jacht op Michael geopend. De opgekropte angst, die Haddonfield al meer dan 40 jaar in zijn greep houdt, komt er nu uit. Laurie, Karen en Allyson sluiten zich aan bij de menigte om voor eens en altijd met Michael af te rekenen. 

Met de komst van Halloween Ends wordt natuurlijk al een tipje van de sluier opgelicht hoe de film zal eindigen. Het mag overduidelijk zijn dat de onverwoestbare Michael Myers niet voor één gat te vangen is. In dat opzicht is deze tweede film van de tweede reboot, maar dan van de originele reeks geen verrassing. Snapt je het nog een beetje? Eigenlijk is het niet zo moeilijk. Volgens de makers moeten we Halloween II (1981), Halloween 4: The Return of Michael Myers (1988), Halloween 5: The Revenge of Michael Myers (1989), Halloween: The Curse of Michael Myers (1995), Halloween H20: 20 Years Later (1998) en Halloween: Resurrection (2002) allemaal vergeten. Ik maak hierbij geen link naar het bijzondere Halloween III: Season of the Witch (1982), waar overigens wel een knipoog naar wordt gemaakt in Halloween Kills. Halloween (2007) en Halloween 2 (2009) van regisseur Rob Zombie laat ik ook buiten beschouwing, maar dan hebben we wel alles gehad. 

De nieuwe trilogie is een vervolg op Halloween (1978). In 2018 kwam het vervolg uit met dezelfde titel. Het verhaal speelt zich 40 jaar na het origineel af. Michael Myers weet te ontsnappen en gaat opnieuw achter Laurie Strode aan. Het leuke aan Halloween Kills is dat de film zich direct afspeelt na Halloween (2018). Beide films zijn destijds ook back-to-back opgenomen. Ik zie wel een duidelijke gelijkenis met Halloween II, die zich ook direct afspeelt na het origineel uit 1978. Alleen moeten we die volgens de huidige tijdlijn dus vergeten. Beide film spelen zich voor een groot gedeelte af in het ziekenhuis van Haddonfield.

Het tempo van Halloween Kills ligt wel iets lager dan bij Halloween. Het verhaal kabbelt een beetje door en laat veel horrorclichés zien. In dat opzicht lijkt de film verdacht veel op de vervolgen zoals die in de jaren 80 en 90 zijn neergezet. Waarin de film uitblinkt is het houden van een link met het origineel. We zien een heel wat personages terug, die net als Laurie een stuk ouder zijn geworden. Actrice Kyle Richards speelde in 1978 de rol van verpleegster Marion Chambers en keert in 2021 terug. Ook acteur Charles Cyphers kruipt weer in de rol van Leigh Brackett, vader van de vermoorde Annie Brackett uit het origineel. Door middel van flashbacks weten de makers toch nog iets nieuws toe te voegen aan de duistere geschiedenis van Haddonfield. De film speel ook goed in op het fenomeen massahysterie en het spelen voor eigen rechter. In Amerika zijn hier de laatste jaren genoeg voorbeelden van geweest. 

Halloween blijft een iconische filmreeks. We kijken uit naar Halloween Ends. Na al die jaren laat Michael Myers zien dat hij een van de weinige slashers uit de jaren 70/80 is, waarvan een reboot succesvol is. Dit is Jason Voorhees uit Friday the 13th (2009) of Freddy Krueger uit  Nightmare on Elm Street (2010) niet gelukt. Het succes van Halloween heeft alles te maken met de visie van producent Jason Blum, maar ook met de liefde voor het origineel van schrijvers Danny McBride en David Gordon Green. Ze hebben de film uit 1978 van regisseur John Carpenter met respect behandeld en waren blij met zijn betrokkenheid als producent én als componist van de heerlijk herkenbare Halloween score.

Halloween Kills is vanaf nu te koop op DVD, Blu-ray en 4k Ultra HD.

 

Rating
  • 7/10
    Halloween Kills - 7/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.