Auntie Lee’s Meat Pies (Vinegar Syndrome)

En ik maar denken dat ik alles wel zo’n beetje heb gezien in het genrewereldje. Vinegar Syndrome steekt daar alweer een stokje voor. Ditmaal niet met een film die terecht in de vergetelheid is geraakt, maar met een film die echt veel meer aandacht verdient. Auntie Lee’s Meat Pies is een geweldig werkje met een sterrencast bestaande uit o.a. Karen Black en Pat Morita. Pat ‘Karate Kid’ Morita!

Plot: Net buiten het kleine dorpje Penance, bakt Auntie Lee haar populaire vleestaarten. Ze doet dit samen met vier van haar nichten en de simpele klusjesman Larry die voor haar Ranch zorgt. Het hoofdingrediënt voor de taarten? Mannen die langs de Ranch komen, worden door de nichtjes naar binnen gelokt en eindigen in de taarten. Een New Yorkse detective, Harold Ivers, is op zoek naar een vermiste man. Samen met de enige politieagent uit het dorp ontdekt hij dat Larry zich vreemd gedraagt. Zal het de agent en de detective lukken om Auntie Lee’s werk te stoppen?

Dat Auntie Lee’s een vergeten film is bewijst ook het aantal stemmen op Nederlands grootste filmsite MovieMeter. Dat is namelijk 0. Tot nu dan, want ondergetekende mocht de eerste stem voor de film uitbrengen. Bizar, want een film met Karen Black, Pat Morita en ook nog eens genre lieveling Michael Berryman moet toch wel enige bekendheid hebben? Op DVD en op VHS is hij moeilijk te vinden. Dan houdt het al snel op natuurlijk. Maar daar komt dan Vinegar Syndrome to the rescue met een release die er mag wezen.

Auntie Lee’s is in tegenstelling tot bijvoorbeeld het ultra low-budget Winterbeast een film die tot zijn recht komt op Blu-ray. Regisseur Joseph F. Robertson probeert er een heus visueel werkje van te maken, zeker in het laatste half uur. Onze slachtoffers, een stel onnozele motorrijders, vallen ten prooi aan de mooie dames van Auntie Lee in kleurrijke ruimtes die zo uit een kermis lijken te komen. De set decoration is boven niveau voor een dergelijke film wat de film net wat extra’s geeft.

Maar het meest memorabele is toch wel de cast, met Pat Morita voorop als Chief Koal. Het is even wennen om Mr. Miyagi in een genrefilm als deze bezig te zien. Uit de extra’s blijkt dat Morita wel een persoon moet zijn geweest zoals we hem kennen uit The Karate Kid. Beleefd, degelijk en vooral wijs. Dit sijpelt ook weer door in zijn rol als agent en ook in bijvoorbeeld zijn kantoor op het politiebureau. Dat moest op een bepaalde manier ingericht zijn zodat hij zijn Japanse achtergrond kon eren.

Auntie Lee’s is een echte aanwinst van Vinegar Syndrome. Een film die echt gezien moet worden door liefhebbers van genrefilms uit eind jaren 80, begin jaren 90.

https://www.youtube.com/watch?v=Nn1UcMqJII4&ab_channel=bradbachtell

Waardering
  • 7.5/10
    Auntie Lee's Meat Pies - 7.5/10
  • 8/10
    Vinegar Syndrome Blu-ray - 8/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.