Black Widow (Cate Shortland) – Marvel is terug

De bioscopen zijn weer open en dat betekent dat we weer kunnen gaan genieten van films op het grote witte doek. We krijgen eindelijk nieuwe releases te zien, hoewel sommige films al een tijdje op het schap lagen in afwachting tot de zalen weer open zouden gaan. Black Widow is zo’n film. Meer dan een jaar na de officiële aangekondigde release verschijnt de superhelden film met Scarlett Johansson nu dan eindelijk in de bioscoop en tegelijkertijd op Disney+. Het MCU (Marvel Cinematic Universe) begint zich op te maken voor Phase Four en dat betekent dus weer een heleboel superhelden films.

Plot: Ohio, 1995. We maken kennis met de familie van de jonge Natasha, haar zusje Yelena en hun ouders. Het lijkt een heel gewoon Amerikaans gezin, totdat vader op een avond aankondigd dat de de familie op reis moet gaan. De familie slaat op de vlucht voor S.H.I.E.L.D. en weet te ontsnappen naar Cuba. De all-American familie bestaat eigenlijk uit Russische spionnen. Vader Alexei Shostakov (David Harbour) is de Russische superheld Red Guardian en moeder Melina Vostokoff (Rachel Weisz) werkt voor de geheimzinnige Black Widow organisatie. De kinderen worden verdoofd en van hun “ouders” gescheiden. Op een geheime locatie, bekend als de Red Room, volgen de meisjes een onmenselijke training. Ze worden opgeleid tot de meest dodelijke huurmoordenaars van Rusland, de Black Widows.

Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) weet uiteindelijk te ontsnappen en sluit zich aan bij de Avengers, maar na de gebeurtenissen van Captain America: Civil War staat ze er alleen voor. De Avengers zijn na het Akkoord van Sokovia opgesplitst. De helden die zich niet kunnen vinden in het akkoord zijn op de vlucht geslagen. Natasha leeft ondergedoken, maar ontvangt plotseling een boodschap van haar “zuster” Yelena Belova (Florence Pugh). Yelena probeert ook te ontsnappen en Natasha wordt geconfronteerd met haar duistere verleden. Samen gaan de “zussen” de strijd aan tegen een oude vijand. Gelukkig staan ze er niet alleen voor.

Marvel begint de vierde fase goed met een avontuur zonder ruimteschepen, aliens, verre planeten en allerlei grappen en grollen. Black Widow heeft meer overeenkomsten met James Bond of Jason Bourne dan met de bombastische Avenger films. Dat neemt niet weg dat tamelijk rustige opbouw van de film in het laatste half uur helemaal wordt weggevaagd. Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat Marvel terug is en dat doen ze goed door Black Widow eindelijk haar stand-alone film te geven, hoewel er ook aardig wat aandacht uitgaat naar zuslief Yelena Belova. Black Widow is namelijk meer dan alleen een ‘origin story’. Als het goed is stopt Johansson met haar rol als Black Widow en is Yelena een uitstekende opvolgster. Florence Pugh zien we in ieder geval later dit jaar terug op Disney+ in de serie Hawkeye. Hiermee combineert Disney het Marvel Cinematic Universe met de series op hun streamingsdienst.

Oorspronkelijk was Natasha Romanoff een spion zonder allerlei technische snufjes. Ze verscheen voor het eerst in 1964 en was bedacht door niemand minder dan Stan Lee. Ze kreeg pas later haar bekende zwarte pak en sloot zich nog later aan bij de Avengers. Op papier gaat ze dus al een aardige tijd mee en met het verschijnen van de films is Marvel Comics enkele maanden geleden opnieuw gestart met een nieuwe reeks. In de film zien we overigens nog veel meer cameo’s uit de comics, zoals The Red Guardian en de gevaarlijke Taskmaster.

Marvel heeft er goed aan gedaan om nog iets langer te wachten met de release van Black Widow. Concurrent DC Comics heeft uiteindelijk hun vrouwelijke superheld, Wonder Woman, buiten de bioscoop gehouden. Dat is zonde want dit soort films hoor je toch eigenlijk op groot scherm te zien. Toch verschijnt Black Widow gelijk met de bioscooprelease op Disney+. Helaas niet in het reguliere abonnement, maar met VIP-toeslag van € 21,99. Dan wacht ik nog wel even wat langer totdat de film gewoon gratis op de streamingsdienst verschijnt. We hebben nu toch al zo lang moeten wachten.

Black Widow weet als superhelden film te overtuigen, ondanks dat de held in kwestie eigenlijk geen superkrachten heeft. Misschien juist daarom wel. Regisseur Cate Shortland brengt ons een spannend spionageverhaal met een Marvel sausje en dat is niet verkeerd. Ik hou mijn hart vast voor de komende tijd, want Marvel stort straks weer een enorme hoeveelheid superhelden films op ons neer en ik was net een beetje aan het bijkomen van al dat superheldengeweld. Dit jaar kunnen we in ieder geval Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings en Eternals in de bioscoop verwachten en nog een heleboel op Disney+.

Black Widow draait inmiddels in de bioscoop.

Rating
  • 7/10
    Black Widow - 7/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.