David Bowie in film, een terugblik

Met de dood van David Bowie hebben wij een groot artiest verloren. Hij was een van die grote iconen waar diverse generaties mee zijn opgegroeid en de liefde voor zijn muziek wordt over de gehele wereld gedeeld. Een inspirator voor velen. David Bowie was ontzettend veelzijdig. Binnen de muziek legde hij zich niet toe tot één genre. Buiten de muziek zette hij door de jaren heen ook diverse stappen door zowel als acteur op te treden of door het schrijven van filmmuziek. Deze kant van hem is vaak onderbelicht gebleven.

3The_Man_Who_Fell

Hoewel hij aan het eind van de jaren zestig eerder kleine rollen op zich had genomen was zijn eerste echte serieuze rol die van buitenaards wezen in The Man Who Fell to Earth (1976). Een rol die volgens velen hem op het lijf geschreven is. Bowie leed aan heterochromie, wat hem twee verschillende kleuren ogen gaf. Daarnaast had hij ook een nogal androgyne uiterlijk wat erg helpt bij zijn vertolking. De film was niet bepaald een groot financieel succes maar dat is ook nooit de bedoeling geweest van regisseur Nicolas Roeg, die drie jaar daarvoor faam verwierf met Don’t Look Now.

In het oorlogsdrama Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) bezorgde zijn uiterlijk ook voor een opmerkelijke rol als Engelse soldaat in een jappenkamp die op een bijna surrealistische manier het leven weet te redden van zijn sergeant. Hoewel het acteerwerk te wensen overlaat is het vooral zijn aanwezigheid die zorgt dat je blijft kijken.

1401x788-108107985(1)

Al meer in zijn element is Bowie in Absolute Beginners (1986). Een musical over het Londen van de jaren 50. Bowie speelt hierin een producer waar Colin, onze hoofrolspeler, mee probeert hogerop te komen. Aan het uiterlijk van Bowie is vrijwel niets gedaan. Het is de Bowie die wij kennen van de jaren 80. Zijn grote verdienste aan de film is toch vooral zijn zangtalent en daarmee ook eigenlijk de enige reden om de film te gaan kijken want Absolute Beginners is een zooitje.

Nog in 1983 maakte regisseur Tony Scott een romantische vampierenfilm genaamd The Hunger. Verwacht hier geen Twilight, mensen. De film is bijzonder stijlvol gefilmd en ook zeer erotisch. Bowie’s rol is een kleine maar een zeer belangrijke. Waarom niemand eerder op het idee kwam om Bowie te casten in een vampierenfilm is eigenlijk best wel een raadsel want hij lijkt er wel voor geboren.

Labyrinth5

Verreweg de meeste mensen zullen het acteerwerk van Bowie herinneren als de baby ontvoerder Jareth the Goblin King uit de fantasiefilm Labyrinth (1986). Ook hier heeft Bowie vooral een bijrol, die beperkt blijft wat acteren betreft. Verreweg de meeste screentime gaat naar hoofdrolspeelster Jennifer Connelly, maar wanneer Bowie er staat steelt hij de show. Denk vooral aan de scène met het nummer Magic Dance, mede dankzij Jim Henson (The Muppets), een werkelijk magische scène.

Hoewel het aantal grote rollen voor Bowie beperkt bleef leverde hij verder een aantal zeer opmerkelijke bijrollen. In de Twin Peaks prequel Fire Walk With Me (1992) is hij maar even te zien maar hij mengt zich moeiteloos in het intrigerende mysterie van David Lynch. Tevens is zijn rol als legendarisch kunstenaar Andy Warhol in de biopic Basquiat (1996) ook het noemen waard. Bowie weet als een van de besten Warhol neer te zetten en geeft alles in elke scène waarin hij zit. In The Prestige speelt hij de Servische uitvinder Nikola Tesla, de man waar wij ons huidige electriciteitsnet aan te danken hebben. Ook een kleine rol maar ook hier een met een sleutelpositie. Het zou zijn laatste fictieve rol zijn.

Het moge duidelijk zijn dat Bowie’s bijdrage aan de filmwereld van groot belang is geweest en je kan zelfs zeggen dat ie net zo divers is als zijn muziek. Een ding is zeker, ook in film was Bowie een groot en gerespecteerd artiest en zal hij gemist worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.