DVD Flashback – Deel 11: Extreme!

Welkom terug bij deel 11 van deze rubriek. Over de DVD, het schijfje dat de markt voor de thuis kijkende filmliefhebber op z’n kop zette maar inmiddels aan een langzame dood is begonnen. Of zal de DVD ook nog een opleving krijgen net zoals vinyl dat heeft gedaan in de muziek-industrie? Wij denken van niet maar genieten er nog van zo lang het kan.

Met DVD Flashback grijpen we terug op de hoogtijdagen van de DVD, toen er maandelijks toffe releases verschenen in de door ons zo geliefde genres. Veel van deze releases zijn tegenwoordig voor bodemprijzen te vinden in 2e hands zaken, kringloop of rommelmarkten.

Ichi the Killer (Takashi Miike) – Dutch Film Works

Voor veel filmliefhebbers was dit de eerste of een van de eerste kennismakingen met de krankzinnige films van Takashi Miike. In deze nogal bloederige Yakuza film gaat de sadomasochistische Kakihara (Tadanobu Asano) op zoek naar zijn vermiste baas, een zoektocht waarbij hij het nodige martelen niet schuwt en waarbij hij snel uitkomt bij een mysterieuze maar brute moordenaar Ichi. Alles in deze film is extreem: de personages, de gore, de look en de wisselwerking van bruut geweld en komische tonen. Want naast de horror, drama en actie is dit toch ook echt een komedie, maar dan wel op de Miike manier en daar kan niet iedereen wat mee.

Meerdere keren uitgekomen op DVD in Nederland in zowel een enkele als deze 2-disc editie met extra disc voor de extra’s! De film ziet er niet super uit, maar dat ligt niet alleen aan de DVD want ondanks dat het budget een stuk hoger was dan veel van Miike’s ‘direct to video’ projecten was dit nog altijd een low budget film. Het past echter wel bij het groezelige sfeertje en setting.

Cannibal Holocaust (Ruggero Deodato) – EC Entertainment

Hoe kun je een lijstje maken met extreme films en daar niet Cannibal Holocaust in hebben? Niet! Maar wat moet je nog vertellen over deze film? Dat het misschien wel de eerste “found footage” film ooit was? Of dat de makers zich moesten verantwoorden voor de rechtbank in Italië om te bewijzen dat de acteurs nog echt in leven waren? Dat weet iedereen natuurlijk inmiddels, maar het geeft wel goed aan wat voor een impact deze gruwelijke film had (en nog steeds heeft). In het Blu-ray tijdperk zijn er al versies verschenen waar de “animal cruelty” uit is geknipt, maar op de Nederlandse DVD’s moet je je daar nog doorheen worstelen. Al krijg je natuurlijk zo wel de echte uncut versie voorgeschoteld. Er zijn meerder DVD’s uitgekomen in Nederland van deze film maar ik heb de EC Entertainment Deluxe Collector´s Edition en “Deluxe” betekent in dit geval een inlay met een kort verhaaltje over de film en een filmography van Deodato. De film staat in Anamorphic 1.85:1 op de schijf. Prima maar dit vind ik persoonlijk nu echt zo’n film waarbij de beeldkwaliteit niet super belangrijk is. Het is tenslotte een rauwe nihilistische “found footage” film en daar past een ietwat mindere beeldkwaliteit best bij.

Men Behind the Sun II (Godfrey Ho) – Shock DVD

Net zoals Cannibal Holocaust heeft Men Behind the Sun ook een behoorlijk discutabele reputatie. Ook deze film bewandelt de paden van de documentaire gemixt met speelfilm en waren het in voorgaande film echte dieren die gebruikt werden voor de shock factor, in Men Behind the Sun gaat men nog een stapje verder door ook nog echte menselijke lichamen te gebruiken voor autopsie scènes en gore. Hoezo een bizarre keuze en hoezo was dit toegestaan? Deel 2 is zo’n film waarin de hoofdrolspelers zich de gebeurtenissen van unit 731 (een echt bestaand Japans kamp op Chinees grondgebied waarin de gevangen aan de meest bizarre experimenten werden blootgesteld en waar onderzoek gedaan werd naar chemische oorlogvoering) herinneren. Veel van de eerste film wordt herkauwd terwijl er een poging gedaan wordt er een verhaal aan vast te knopen. Dat lukt niet echt en vooral het slot waarbij de film opeens een actiefilm lijkt te worden komt nogal uit de lucht vallen. Door het knullige acteren, rare pogingen tot humor en goedkope keyboard muziek lukt het zelfs niet te shockeren met de bizarre scènes. Bizar is ook de Shock DVD, die is geheel in het Engels zonder ondertitels en ook nog eens in NTSC formaat. Waarschijnlijk voor de buitenlandse markt maar hier toch echt te koop geweest. Beeldkwaliteit is niet super trouwens.

Eerdere DVD Flashbacks:

Deel 1: Italiaanse meesters
Deel 2: Asian Cinema
Deel 3: Vreemde keuzes
Deel 4: Low budget Nederhorror
Deel 5: Science Fiction
Deel 6: Old School
Deel 7: Hong Kong Legends – Sammo Hung

Deel 8: Actie!
Deel 9: Animatie
Deel 10: Extra’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.