DVD Flashback – Deel 4: Low Budget Nederhorror

In deze rubriek blikken we maandelijks terug op de nog niet zo heel lang geleden hoogtijdagen van de DVD. De tijden dat je nog een Italiaanse horrorfilm kon halen bij de lokale muziekwinkel. Toen er nog niemand van video on demand gehoord had of dat je aangewezen was op het importeren van films die jij interessant vond. Deze keer pikken we er drie Nederlandse horrorfilms uit die misschien niet iedereen kent.

Lenteveld (Lennard Cozijn) – Arts Home Entertainment

11541249_992800507399292_1446361552_nZelf had ik ook nog nooit gehoord van deze film totdat ik hem in de winkel zag liggen. En eerlijk is eerlijk, ik had hem beter kunnen laten liggen. Lenteveld gaat over een stel tieners dat pech krijgt als ze op weg zijn naar een festival. Ze komen terecht bij een gestoorde man en vrouw en hun nog veel vreemdere en gevaarlijke zoon. Je kent het verhaaltje wel, want hoeveel backwood slashers/redneck killer films beginnen ook niet zo. Het werkt echter niet zo goed met een gemiddeld Nederlands dorp als locatie. Maar eigenlijk is dat nog wel de minste van je zorgen als je deze film kijkt. De non-acteurs met verschrikkelijke dialogen en de tenenkrommende muziek werken veel sneller op de zenuwen. En waar soortgelijke no-budget horrorfilms in Duitsland uitblinken door de vaak uitzinnige gore is het hier zoeken naar een spatje bloed. Lenteveld gaat meer voor een thriller gevoel maar daarvoor komt de film op elk aspect kilometers te kort. De film is in breedbeeld geschoten maar is wel als 4:3 op de dvd gezet, dus dan krijg je een vreemd klein filmpje in het midden van je tv. De disc is dan wel weer gevuld met trailers, achter de schermen en outtakes. Waarschijnlijk alleen interessant voor de hardcore verzamelaar van Nederhorror.

Horizonica (Ramin Etman) – Arts Home Entertainment

11425830_992800464065963_1948409375_nHorizonica is ook zo’n Low Budget filmproject maar gooit het over een andere boeg. Een stuk minder serieus maar tegelijkertijd ook een stuk ambitieuzer. Een zombiefilm die zich afspeelt rondom Eindhoven met genoeg zombies en soms verrassend goede gore om te vermaken. De film had een wat gestroomlijnder verhaal kunnen gebruiken zodat de speelduur onder de anderhalf uur had kunnen blijven (de bioscoop versie duurt zelfs 120 minuten!) en het acteerwerk is vaak weer behoorlijk slecht. Daar staat tegenover dat de makers een groot aantal bekende Nederlanders hebben kunnen strikken en dat levert een aantal leuke momenten op. Zelfs Mr. Troma Lloyd Kaufman duikt even op (en belt in zijn scène met Antonie Kamerling!). Beeldkwaliteit is niet zo goed maar wie valt daar over met een film zoals deze? De release bevat twee dvd’s met twee versies van de film. Verder vinden we trailers, een foto gallery, making of, met behind the scenes, bloopers en special effects, videoclip Zombies en een audiocommentaar. Een erg complete release.

Necrophobia (Frank van Geloven / Edwin Visser) – Arts Home Entertainment

Waarschijnlijk de bekendste film in dit rijtje. Destijds geschoten op restmateriaal voor een budget van nog geen 50.000 gulden. De film ziet er goed uit en het acteerwerk is niet te vergelijken met die van de andere films in dit lijstje. Het gaat over een man die zijn echtgenote verliest en op het kerkhof een mysterieuze vrouw ontmoet. Deze vrouw blijkt serieuze problemen en een groot geheim in haar kelder te hebben. Met zijn net geen 60 minuten speeltijd valt Necrophobia net tussen een kortfilm en speelfilm in waardoor hij destijds misschien wel moeilijk te verkopen was. Maar een uur is eigenlijk precies goed voor deze film die het meer moet hebben van de psychologische horror dan van de gore (al is deze ook wel degelijk aanwezig). De dvd bevat alleen de film, zelfs een trailer mist nog. De beeldkwaliteit is niet bijzonder goed maar dat zal ongetwijfeld ook aan het bronmateriaal liggen.

Eerdere DVD Flashbacks:

Deel 1: Italiaanse meesters
Deel 2: Asian Cinema
Deel 3: Vreemde keuzes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.