DVD Flashback – Deel 6: Old school

De DVD is aan het uitsterven, deze vorm van media is dan misschien nog niet helemaal dood maar met de komst van blu-ray (of zelfs 4k blu-ray), supersnelle internet verbindingen, Netflix, Video On Demand en een ingeburgerde download cultuur is het slechts een kwestie van tijd. In deze rubriek kijken we terug naar de tijden dat DVD’s nog volop uitkwamen en welke schijfjes er nu dus op je liggen te wachten in kringloopwinkels, rommelmarkten of online marktplaatsen.

Deze keer is het de beurt aan de echte oudjes, de klassiekers, de eersten in hun soort waaruit soms hele genres uit ontstaan zijn of misschien wel een vergeten zwart-wit filmpje.

Carnival of souls (Herk Harvey) – RCV

Een old school indy horrorfilm die het meer van de surrealistische sfeer moet hebben dan van de ‘scares’ of effecten. Na een auto ongeluk te hebben overleefd verhuist Mary naar een andere stad om zich daar te ontfermen over het kerkorgel. Ze voelt echter een sterke aantrekking naar de verlaten en vervallen Carnival net buiten de stad. Carnival of Souls is een wat trage film maar wel een die effectief is en onder je huid gaat zitten. Deze DVD van RCV is een beetje een vreemde, het beeld is erg goed voor een low budget film uit 1962 maar het betreft wel een ingekleurde versie. Van origine zwart wit films die ingekleurd zijn hebben altijd wat vreemde kleuren en dat past eigenlijk nog best bij deze stemmige horrorfilm. Maar toch zullen de echte liefhebbers voor de originele versie gaan, daarvoor moet je wel naar buitenlandse releases kijken. De film heeft in de UK en Duitsland echter meer dan 10 verschillende releases gehad dus moeilijk zal het niet zijn om een goedkoop schijfje te vinden. Let op, vergis je niet, er is ook een erg slechte remake uit 1998 en deze is ook uit op DVD in Nederland!

Night of the Living Dead (George A. Romero) – Indies

Voor alle duidelijkheid, we hebben het hier over het origineel uit 1968. George A. Romero’s low budget zombie/siege film die tot op de dag vandaag filmmakers en fans inspireerde en het begin was van een heel subgenre. Natuurlijk bij iedereen die deze site bezoekt meer dan bekend en ook het feit dat de film door een dom foutje in het publieke domein terecht is gekomen zal voor de meeste fans ook geen nieuwe informatie zijn. Omdat de film zich in het publieke domein bevindt zijn er ook erg veel verschillende releases van de film (iedereen kan hierdoor aan de haal gaan met de film zonder dat er rechten verschuldigd zijn), zelfs in Nederland zijn er vier verschillende releases. Deze 2-disc special edition van Indies Home Entertainment is daarvan de beste keuze. Ook al prijkt er op de digipack dat het hier om ‘coloured version’ gaat (wat ik gemist moet hebben toen ik de disc aanschafte), krijg je gewoon een goede zwart/wit versie. Daarnaast krijg je op de 2e disc de documentaire Reflections on the Living Dead. Een uitstekende release van deze klassieker. En wederom een waarschuwing; laat de 30th Anniversary Edition: Director’s Cut vooral liggen als je deze tegenkomt, dit is geen director’s cut maar de originele film waar een aantal nieuwe, slecht gemaakte en totaal overbodige scènes aan zijn toegevoegd. Ook een oorzaak van het publieke domein.

City of the Dead (John Llewellyn Moxey) – Sodemented Cinema

Deze film met de nogal algemene titel past eigenlijk niet echt thuis op het Sodemented “The very best in bad bad taste” label. Want deze deze gothic horror uit 1960 moet het vooral van de sfeer hebben in plaats van lachwekkende of grotesque special effects. In deze film die ook bekend is onder de naam Horror Hotel brengt een studente haar vakantie door in Whitewood om onderzoek te doen voor haar scriptie. Dit dorpje in New England heeft een historie met heksenverbrandingen en is haar aangeraden door haar professor (Christopher Lee). Natuurlijk blijkt het nog steeds niet pluis in het immer in mist gehulde dorpje. Deze release is jammer genoeg niks bijzonders maar de film is een aanrader voor liefhebbers van goede sfeervolle klassieke horror en deze zijn niet erg talrijk in de Nederlandse DVD catalogus!

Eerdere DVD Flashbacks:

Deel 1: Italiaanse meesters
Deel 2: Asian Cinema
Deel 3: Vreemde keuzes
Deel 4: Low budget Nederhorror
Deel 5: Science Fiction

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.