Verslag: Dutch Comic Con 2016 (Utrecht)

Afgelopen weekend was het zover. De Jaarbeurs te Utrecht werd overgenomen door filmfiguren, stripliefhebbers, Mangalovers en horrorfans. Inderdaad, de Dutch Comic Con liet weer van zich spreken. Wij van It’s Only a Movie waren daar op de zondag en we waren allereerst vooral verbaasd om het feit dat we overal makkelijk konden doorlopen, wat vorig jaar wel anders was. We hadden er nu nog meer zin in! Broodjes, drinken, genoeg sigaren en sigaretten mee, klaar voor een hele dag struinen in Utrecht terwijl de rest van Nederland Pasen viert met de familie of naar de meubelboulevard gaat om uiteindelijk niks te kopen.

20160327_142344
De gangpaden waren gelukkig breder dan vorig jaar

Dat was wel opvallend dit jaar: Dutch Comic Con viel tijdens Pasen. Wij vroegen ons al direct af of dat geen negatieve gevolgen zou hebben voor de Con maar dat viel heel erg mee want naarmate de dag vorderde werd het alsmaar drukker. Bij binnenkomst waren wij wel even teleurgesteld, het leek namelijk bijna exact dezelfde opzet als de vorige editie. Nu gebeurt dat bij beurzen wel vaker, want waarom veranderen als het goed is? Wij waren vooral benieuwd naar hoe de individuele dealers waren neergezet in de grote hal, want dat pad was vorig jaar net de Drie Dwaze Dagen van De Bijenkorf. Er was geen doorkomen aan.

20160327_111805
Dealers waren er in alle soorten en maten

Maar eerst nog langs de ruimte waar de acteurs zitten. Die was dit jaar ook veel beter opgezet. Het aantal acteurs was zo’n beetje hetzelfde maar de aparte ruimte oogde nu veel knusser en vriendelijker dan die van vorig jaar. Verder zagen wij vooral weer dezelfde stands met wederom The American Book Center, Game Mania, Gator en dergelijke, maar daarna kom je dus in de grote hal waar de meeste interesse naar uitging: de dealerroom! En zowaar merkten wij direct op dat het er veel ruimtelijker uitzag, een hele verbetering met vorig jaar. Er was nu genoeg ruimte om te kijken en te lopen en dat deed onze portemonnee geen goed. Omdat het vorig jaar zo op elkaar zat kregen wij niet alle kans om alle merchandise en memorabilia te zien.

12935190_1117850764920155_96997781_n
Cosplayers doen een sigaretje

In eerste instantie kregen wij het gevoel dat er minder dealers aanwezig waren maar dat bleek niet zo te zijn. Er was ook veel meer variatie in het aanbod. Vorig jaar leek het er even op dat we alleen maar Funko Pops tegenkwamen, wat natuurlijk overdreven is, maar het was wel opvallend veel aanwezig. Niet dat ik daar veel problemen mee heb want ik hou van Pops maar je wil wel meer zien dan enkel die witte vierkante doosjes. Het aanbod t-shirts leek wel gelijk aan vorig jaar maar door de nieuwe opzet oogt het stukken overzichtelijker en lijkt het niet alsof je over de zwarte markt van Beverwijk loopt. Tot onze verrassing waren er ook meer dealers met jaren 80 speelgoed aanwezig. Joy! Wat ook opviel was dat er meer ruimte voor comics was en er ook een hele leuke ruimte is ingericht voor de allerkleinsten onder ons.

20160327_115412
De Turtles wekken indruk bij de kleintjes

Al met al was DCC 2016 een hele verbetering op DCC 2015. Ja, wij zijn behoorlijk positief al zet ik wel een aantal kanttekeningen. Gezien de opkomst van echte concurrentie op conventie gebied (lees Amsterdam Comic Con), is het belangrijk in oog te houden wat de bezoeker graag wil zien. Wij zelf waren blij met Billy Dee Williams, oftewel Lando Calrissian van Star Wars, als gast maar verder was de gastenlijst niet echt indrukwekkend te noemen. Als je die vergelijkt met de voorlopige lijst van Amsterdam Comic Con, dan blijft Dutch Comic Con erg achter. Nu heeft Easyfairs, de organisatie achter Dutch Comic Con, ook een najaarseditie aangekondigd als we De Nachtvlinders moeten geloven, wanneer is nog onduidelijk. Zo gaan we van bijna niets naar haast een overkill aan conventies in Nederland. Maar hou It’s Only a Movie desalniettemin in de gaten voor meer DCC nieuws!

1 gedachte over “Verslag: Dutch Comic Con 2016 (Utrecht)”

  1. Het kwalijke van deze conventies vind ik dat het niet om comics gaat maar om films en tv series….idd ook een beetje overkill als je Facts uit Belgie meerekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.