DVD Flashback – Deel 7: Hong Kong Legends – Sammo Hung

De DVD is aan het uitsterven, deze vorm van media is dan misschien nog niet helemaal dood maar met de komst van blu-ray (of zelfs 4k blu-ray), supersnelle internet verbindingen, Netflix, Video On Demand en een ingeburgerde download cultuur is het slechts een kwestie van tijd. In deze rubriek kijken we terug naar de tijden dat DVD’s nog volop uitkwamen en welke schijfjes er nu dus op je liggen te wachten in kringloopwinkels, rommelmarkten of online marktplaatsen.

Deze keer nemen we een kijkje naar een van de eerste labels die Hong Kong classics naar DVD bracht in Nederland, het Hong Kong Legends label (Dutch Filmworks). Het label bracht ons zowel klassiekers uit de jaren 70 waar menig filmliefhebber misschien nog nooit van gehoord had als de bekendere Bruce Lee films en zo nu en dan een wat nieuwere film. Niet alleen brachten ze deze films voor de eerste keer uit op het toen nog gloednieuwe medium, kwalitatief waren het destijds top releases met geremasterde anamorphic versies van de film en een aantal interessante extra’s. Dat het andere tijden waren bewijst het nog altijd aanwezige Loyalty Program boekje in mijn exemplaar van Once Upon a Time in China 3. Via deze actie kon je muismatten, t-shirts, artwork of korting op Bruce Lee merchandise verdienen, de prijzen van de merchandise: Bruce Lee t-shirts 37,45… gulden!

De films uit deze collectie zouden hierna nog vaak een re-release krijgen, maar vaak zonder extra’s of keuze uit de gesproken taal. De originele Hong Kong Legends serie is dus een mooie om te verzamelen voor de DVD liefhebbers.

Wij kozen voor deze DVD Flashback drie Sammo Hung films.

Magnificent Butcher (Yuen Woo-Ping)

13515255_1198252263520781_992954382_nSammo Hung speelt Lam Sai Wing, een dikke slager met geweldige kung fu technieken die hij leerde van de legendarische Wong Fei-Hong (een Chinese volksheld die leefde van 1847 tot 1924 en waarvan meer dan 100 films en series gemaakt zijn). Als hij wordt beschuldigd van moord op een van de leden van de rivaliserende vechtschool Five Dragons moet hij erachter zien te komen wie de echte daders zijn. Maar dat wordt hem niet makkelijk gemaakt door de andere leden van Five Dragons. Dit resulteert in een finale met een paar van de beste kung fu scènes ooit vastgelegd op film! Magnificent Butcher stamt uit een tijd dat de laatste echte old school kung fu films uitkwamen en langzaam plaats maakten voor de spectaculairdere jaren 80 actie- en vechtfilms. Hier wordt nog even alles uit de kast gehaald qua vechtchoreografie en acrobatie door Sammo Hung, Yuen Biao, Lee Hoi-San en regisseur Yuen Woo-Ping.  De humor in deze film is soms ook behoorlijk old school en dan zal niet iedereen kunnen bekoren. Maar het niveau van de vechtscènes maakt alles goed en Sammo kan laten zien dat hij weinig onderdeed ten opzichte van zijn vriend Jackie Chan. Zoals bijna alle Hong Kong legends is de film beschikbaar in Kantonees en een Engelse dub. Daarnaast krijg je nog trailers, een biografie, interviews met Sammo en Yuen Woo-Ping en de meest interessante extra, een audiocommentaar track door Hong Kong filmexpert Bey Logan.

Encounters of the Spooky Kind (Sammo Hung)

13511564_1198252236854117_781840919_nEen jaartje na The Magnificent Butcher regisseerde Sammo Hung zelf deze kung fu horror komedie, die zo succesvol was dat we daarna een hele rits soortgelijke films kregen zoals de Mr. Vampire serie, Kung Fu from Beyond the Grave en Magic Cop. Bold Cheung is een durfal die uitgedaagd wordt door een rijke meester Tam om een nacht in een tempel te overnachten waar het zou spoken. Tam zit echter achter de vrouw van Cheung aan en heeft een priester ingehuurd die een vampier op Cheung afstuurt om hem te vermoorden. Dit zorgt voor een hele berg slapstick humor, inventieve en grappige vechtscènes en creatieve special effects. Wederom zal de humor niet voor iedereen zijn weggelegd want dit is soms nogal simpel, maar dit is wel typisch zo’n soort film die je gezien moet hebben om te geloven, mede door de ons totaal vreemde culturele verschillen. Zo is dit een van de eerste films waarin een grote rol is weggelegd voor de ‘hopping vampire’, oftewel de Jiangshi. En deze vampier gedraagt zich nogal anders dan de westerse variant (ze kwamen al eerder te sprake in de Robo Warrior trilogy special). Ik ben een groot liefhebber van dit soort vreemde films en ik raad iedereen dan ook aan Spooky Encounters, zoals deze ook wel genoemd wordt, ten minste eens een kans te geven. De dvd bevat net zoals de vorige ook weer een audio commentaar en interview als voornaamste extra’s.

Iron Fisted Monk (Sammo Hung)

13510674_1198252220187452_375770929_nDe wraakplot in dit regie debuut van Sammo Kam-Bo Hung (we moeten zijn volledige naam toch minstens één keer gebruiken) is er niet een die er uitspringt en die we al tig keer eerder zagen, zelfs in 1977. Gelukkig verschillen sommige aspecten wel wat van de andere Sammo Hung films. Zo is er betrekkelijk weinig humor te bespeuren en is de film ook wat harder en explicieter getuige de verschillende verkrachtingsscènes. Niet echt plezierig maar het maakt de uiteindelijke wraak wel een stuk zoeter. Ook qua kung fu doet Hung er een schepje bovenop in vergelijking met films uit deze tijd, wat zorgt voor een uitstekende vechtscène en finale! We vallen in herhaling maar ook deze dvd heeft dezelfde soort extra’s als de rest.

Eerdere DVD Flashbacks:

Deel 1: Italiaanse meesters
Deel 2: Asian Cinema
Deel 3: Vreemde keuzes
Deel 4: Low budget Nederhorror
Deel 5: Science Fiction
Deel 6: Old School

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.