Recensie: Eyes of Laura Mars (Irvin Kershner)

Je kent het wel. Je raakt enthousiast door het artwork van een filmposter, je wilt weten wat voor film dit is, dus je leest verder. Je wordt nog meer enthousiast wanneer je leest dat Irvin Kershner, de man die verantwoordelijk is voor The Empire Strikes Back, de regie op zich nam. Je krijgt bijna een hartverzakking wanneer je leest dat je favoriete horror regisseur, John Carpenter, zowel het verhaal als het scenario heeft geschreven! Je plaats direct een order op eBay voor de dvd van Columbia Tristar en wacht met smart op het pakketje. Dat is er uiteindelijk en met veel enthousiasme ontdoe je de dvd van zijn kartonnen verpakking. Je loopt naar de speler, stopt de dvd erin, drukt op play en… je hoort… Barbra Streisand?! Je denkt: ‘Wat is hier aan de hand?’ Nou, dat vraag je je dus de gehele film af.

De film
Zoals al eerder opgemerkt zijn het niet de minste mensen die hier aan meewerkten. Daarnaast zijn de hoofdrollen ook nog eens weggelegd voor Faye Dunaway en Tommy Lee Jones. Dat kan bijna niet mis gaan. Helaas is duidelijk te merken dat Eyes of Laura Mars onder regie van Carpenter anders en waarschijnlijk ook beter uit zou hebben gepakt. Voor deze film was ik niet bekend met de rest van het werk van Kershner. The Empire Strikes Back aanbid ik, maar andere films van de man heb ik nooit gezien. Op IMDb kwam ik erachter dat de man veelzijdig was en zowel drama, komedie als sciencefiction op zijn naam heeft staan. Horror is, afgaande op Eyes of Laura Mars, niet zijn genre.

De film heeft een scenario waar Kershner maar weinig grip op heeft. Nergens krijgen we ook maar een verklaring waarom Laura de moorden ziet gebeuren. Daarnaast zijn de spannende momenten in de film vrij schaars. De visioenen zijn vanuit een POV standpunt gefilmd, wat een aardig gegeven is, maar indrukwekkend? Nee. Echt spannend wordt het ook nooit. De beste scènes van de film zijn dan ook niet de moorden an sich maar de vele fotoshoots die Laura Mars maakt onder begeleiding van swingende discomuziek. Enkele scenes hadden bij wijze van zo op MTV kunnen verschijnen en geven tevens een heel goed tijdsbeeld van de kunstscene eind jaren zeventig. Het lijkt er vooral op dat Kershners interesse niet ligt bij het bovennatuurlijke en het geweld en dat komt het script van John Carpenter niet ten goede.

De DVD
De meeste DVD’s en Blu-ray’s hebben wel een fotogalerij maar bij Eyes of Laura Mars wordt deze ook nog eens ingesproken door de producent van de DVD. Dat geeft deze iets extra’s want hij weet ons veel te vertellen over het tot stand komen van de film. Het is een mini making of ingesproken door een liefhebber van de film. Jammer dat we dat niet meer zien. Verder krijgen we talent profiles van Irvin Kershner, Faye Dunaway, Tommy Lee Jones en Raul Julia te zien. Let wel, het gaat hier om een DVD van het jaar 2000.

De making of genaamd Visions is eentje ter promotie van de film uit die tijd. Er is geen enkele kritische noot te bespeuren natuurlijk maar het geeft wel mooi het tijdsbeeld weer waardoor je er toch een zwak voor krijgt. Verder is de film te bekijken met commentaar van Kershner en hij geeft hierin ook toe dat hij pas na het grondig herschrijven van het script aan de film wilde meewerken. Veel meer was hij geïnteresseerd in de avant-garde en het liefdesverhaal waarin Laura Mars verwikkeld raakt. Een beetje jammer…

Rating
  • 6/10
    Eyes of Laura Mars - 6/10
  • 7/10
    Sony Pictures Home Entertainment DVD - 7/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.