IOAM Boekclub: Crystal Lake Memories

“If you truly love film, I think the healthiest thing to do is not read books on the subject”

-Werner Herzog

Ik begrijp wat meneer Herzog bedoelt, toch zijn er een aantal hele mooie exemplaren over het door ons zo geliefde onderwerp; de genrefilm. In deze rubriek wil ik er een aantal uitlichten. Nu we toch op locatie zijn, doen we er nog maar eentje over de man met het hockeymasker…

Crystal Lake Memories is een gigantisch boek. 320 pagina’s met foto’s, interviews en weetjes, allemaal volledig in kleur. Auteur Peter M. Bracke heeft zo ongeveer iedereen die maar iets te maken heeft of heeft gehad met de franchise geïnterviewd. Elke film wordt netjes besproken in een eigen hoofdstuk inclusief de crossover Freddy vs Jason, maar exclusief de remake aangezien die drie jaar na het verschijnen van dit boek uitkwam.

Peter is ruim drie jaar bezig geweest met de interviews, het doorspitten van de archieven bij Paramount en New Line en zijn eigen gedachten over Jason Voorhees en de aantrekkingskracht van de Friday franchise op papier te zetten. Dit resulteert in meer dan 200 exclusieve interviews, 600 zeldzame foto’s, storyboards, concept art en nog veel meer. Dit boek is zo ongeveer de bijbel van elke zichzelf respecterende Friday the 13th fan (of slasherfans in het algemeen) en is het geld meer dan waard. Op het moment dat je het boek uit hebt wil je het eigenlijk gelijk weer lezen, al was het alleen maar omdat je de enorme hoeveelheid informatie maar voor een fractie hebt opgeslagen.

De afwerking van het boek is degelijk. Zwaar, glossy, mooie dustcover, iets wat je eigenlijk verwacht voor klassiekers als Citizen Kane of The Godfather. Het geeft “ons genrefans” een beetje het gevoel dat het toch meer is dan hersenloos vermaak, al is het natuurlijk gewoon grappig, soms een beetje eng maar bovenal goor nostalgisch plezier. Bracke weet dit en geeft dit perfect weer in zijn boek. Het is ook bij uitstek geschikt voor handtekeningen en vaak hoor je dan ook “ooooh, the book!” op conventies en dergelijke events van de acteurs. Het is een van mijn favoriete boeken in mijn collectie en al is het gedrukt met een oplage van 5000 zijn ze nog steeds wel verkrijgbaar voor een hele goede prijs. Kortom, een aanrader voor fans van het eerste uur of nieuwe liefhebbers. Een aanwinst voor op je salontafel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.