IOAM Shark Week: Top 10 Haaienfilms

Na zes recensies sluiten we onze Shark Week af met de beloofde Top 10 van haaienfilms. Jaws is uiteraard alom vertegenwoordigd in deze top, maar welke andere films kan je hier nog in terug vinden? Alle IOAM schrijvers hebben een persoonlijke toplijst ingeleverd en het resultaat van alle deze lijsten vind je hieronder. Enjoy!

10 The Shallows
The Shallows is dankzij Andrés hoge notering op nummer tien in deze top terechtgekomen. Onterecht laag volgens hem, maar logisch gezien het feit dat The Shallows nog niet uit is. Het belooft wat voor een eventuele tweede toplijst in de nabije toekomst. Andrés recensie kan je hier teruglezen.

09 The Last Jaws
The Last Jaws is voor Martijn de tweede beste haaienfilm ooit na het meesterwerk van Steven Spielberg. Dat wil heel wat zeggen. The Last Jaws is een brok schaamteloos jatwerk maar dit belooft een ware parel uit de Italo-trash te zijn. Ik kan niet wachten om deze snel te zien. Lees Martijns recensie.

Shark Night 3D

08 Shark Night 3D
Shark Night was de eerste moderne haaienfilm die mee wou liften op de 3D hype (die inmiddels gelukkig aan het minderen is). Het 3D aspect is blijkbaar nog goed ook want Johan was erover te spreken in zijn recensie.

07 The Reef
The Reef is gebaseerd op ware feiten, gebeurd in 1983 (jaar van Jaws 3D!), een gegeven dat altijd wel weet te triggeren. Het open watergegeven geeft ook een constante dreiging, maar is in een andere film, hoger in deze lijst, nog wel wat beter gedaan. 

06 Jaws 3D
Na Jaws toch echt mijn favoriete haaienfilm. Om de ‘kaasheid’, de koppen van Quaid en Gosset jr., maar vooral de heerlijke 3D effecten. Lees mijn volledige recensie.

05 Bait 3D
De derde 3D haaienfilm uit de lijst. Toch best opmerkelijk dat dit subgenre zich zo heeft begeven op 3D terrein. Bait kwam in bijna elke lijst voor van de IOAM crew. Niet erg hoog, maar vaak genoeg om in deze lijst een knappe 5e plek te scoren.

deepbluesea2

04 Deep Blue Sea
Deep Blue Sea staat voor mij vooral bekend om die ene scène met Samuel L. Jackson. Destijds had iedereen het erover. Nu zie ik vooral erg slechte CGI effecten, maar het blijft een leuke scène en de film is lang zo slecht nog niet.

03 Jaws 2
Jaws 2 is een zeer respectabele opvolger van Spielbergs origineel. Nergens weet Jaws 2 dezelfde spanning te halen en de verrassing is er wel redelijk vanaf, maar de terugkeer van dezelfde personages zorgt toch voor een vertrouwd gevoel, zonder dat het allemaal uitgekauwd aanvoelt.

02 Open Water
De nummer twee van deze lijst is voor een film die de haaienfilm zo realistisch mogelijk wou overbrengen door het te filmen in een documentaire-achtige stijl. Het werkt redelijk goed want Open Water geeft je het claustrofobische gevoel waar de makers op uit zijn. Knap staaltje suspense.

MV5BMjA2ODEyNDk4NV5BMl5BanBnXkFtZTcwNjEyNTQ3MQ@@__V1_SX640_SY720_

01 Jaws
De nummer één van onze Haaienfilm Top 10 is zo voorspelbaar als de pest. Jaws is niet alleen een fantastische film, het brak ook nog eens de weg open voor het Hollywood dat we vandaag de dag kennen. Ongetwijfeld een van de belangrijkste films ooit gemaakt en keer op keer weer een genot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.