Recensie: Captive State (Rupert Wyatt)

De Aarde is 9 jaar geleden overgenomen door buitenaards leven, grote steden werden afgesloten en de autoriteiten leggen direct verantwoording af aan de de buitenaardse invasiemacht die onder de stad leeft. Burgers worden zowel door drones, via implantaten en de Aardse politie in de gaten gehouden. Ondanks dit is er toch een ondergronds verzet die een bomaanslag op de bezetters plannen.

Een ‘alien invasion’ blijft filmmakers inspireren, alleen gaat het dit keer niet om de invasie zelf maar zien we hoe het leven na jaren bezetting er uit ziet. Verwacht dus geen science fiction vol met actie en special effects, daar gaat het niet om, dit keer. Dat wil niet zeggen dat de film niet mooi is vormgegeven, we krijgen genoeg mooie shots van vervallen steegjes en armoedige buurten waar het ondergrondse verzet zich ophoudt.

Captive State moet het dus niet van de vette actie hebben maar eerder van het verhaal en de suspense. Ondanks dat het dingen best goed doet zijn er ook wel wat aanmerkingen te maken. De “world building” is bijvoorbeeld goed gedaan en ook het feit dat we maar heel erg weinig van de aliens te weten komen juich ikzelf wel toe. Helaas is het verhaal soms iets aan de rommelige kant. Zo verliezen we de hoofdrolspeler bijna een half uur uit zicht om de aanslag te volgen (deze is dan wel weer erg fraai gefilmd). Maar het grootste euvel is het gebrek aan karakterontwikkeling. We volgen een paar best interessante personages die ook nog eens een interessant pad volgen maar toch leven we niet echt mee. En dat geldt voor de zowel de bij- als hoofdrollen (o.a. John Goodman, Ashton Sanders en Vera Farmiga) En dat is jammer want de film werkt toe naar een erg mooi einde. Wel een die je wellicht een beetje ziet aankomen maar toch had deze wending een betere film verdiend!

Ik had voordat ik deze DVD binnen kreeg van WW Entertainment nog nooit van deze titel gehoord en dat verdient deze film nu ook weer niet. Science fiction fans doen er goed aan Captive State een kans te geven.

De film is nu uit in Nederland. Helaas gebeurt dat op een compleet kale DVD, al oogt en klinkt deze wel goed.

Eindoordeel
  • 6.5/10
    Captive State - 6.5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.