Recensie: Golden Job (Kar Lok Chin)

In Golden Job komt een groep oude vrienden en ex-huursoldaten na jaren weer bij elkaar om een riskante overval uit te voeren. De poging om een sterk beveiligde vrachtwagen met medicijnen voor een vluchtelingenkamp in Afrika te stelen is succesvol, maar bij het openen blijkt van medicijnen geen spoor. In plaats daarvan zit de vrachtwagen vol met goud. Een van de vrienden blijkt de rest gebruikt te hebben wat uitmondt in een kleine oorlog!

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, Golden Job heeft last van een euvel waar ik veel vaker tegenaan loop bij Hong Kong films. Het voelt allemaal zo fragmentarisch aan en de film is niet echt een geheel. Zo denk je dat je naar een heist film aan het kijken bent maar vervolgens duurt de daadwerkelijke heist maar tien minuten en zitten we vol in een The Fast and Furious-achtige actiefilm.

Zoals in zo veel Hong Kong (en Chinese) films wordt er ook sterk ingezet op kameraadschap en dat komt in deze film erg geforceerd over. Van karakterontwikkeling is in een film als deze weinig sprake en de acteurs hebben dan ook geen kans om ergens in uit te blinken, tenzij het de coole actiescènes zijn. Behalve Eric Tsang als vaderfiguur. Deze brok positiviteit zou iedereen als vader willen hebben, ook al stuurt hij je op allerlei gevaarlijke missies.

Golden Job moet het gewoon echt hebben van de actie en dat wordt ook geleverd. Heerlijk over de top zoals we inmiddels gewend zijn van Hong Kong film. Normaal zijn ze daar een ster in het filmen en editen van deze scènes. Hier wordt alles op westerse wijze kapot ge-edit met veel te snelle cuts zodat je soms geen idee hebt wat er gebeurt. De verschillende achtervolgingsscènes zijn op zo’n manier gefilmd dat ze maar weinig impact hebben. Totaal overbodig want daar waren zij juist jaren de beste in.

Er wordt vrij veel Engels gesproken en dit Engels wordt volgens mij vaak naderhand pas toegevoegd. Je zou toch verwachten dat ze dan ook wel iemand kunnen vinden die ook echt Engels kan in plaats van deze tenenkrommende pogingen. De eindscène waarin de groep een klein en zwaarbewaakt privé eiland bestormt heeft zo nu en dan toch best lekkere actie en is wat mij betreft wel het hoogtepunt van de film. Was de rest al niet zo geloofwaardig, hier gaan nog even een stapje verder.

Als je de bekende ’tonal shifts’ voor lief kan nemen, tegen wat melodrama kan en ongeloofwaardigheden accepteert heb je aan Golden Job een aardige actiefilm, maar ook niks meer.

Golden Job is al een tijdje uit op DVD via Splendid Film in Nederland maar je kan hem ook in HD kijken op Prime video.

Eindoordeel
  • 5/10
    Golden Job - 5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.