Recensie: Jurassic Park III (Joe Johnston)

Voor Jurassic Park III nam Joe Johnston het stokje over van Steven Spielberg. Ook werd er voor deze film niet gekeken naar de populaire boekenreeks van Michael Crichton. Het zijn twee belangrijke redenen waarom de film een stuk minder is dan het eerste en tweede deel. Het nieuwtje was er nu wel vanaf en de dino-moeheid sloeg toe bij het publiek.

Plot: Dr. Allan Grant (Sam Neill) doet nog steeds onderzoek naar dinosauriërs en met name naar de intelligentie van Velociraptors. Hij heeft moeite zijn onderzoek te financieren, maar dan krijgt hij een rijkelijk aanbod van Paul en Amanda Kirby (William H. Macy en Téa Leoni). Ze willen samen met hem een vlucht maken over het eiland Isla Sorna. Ze worden vergezeld door huursoldaten Udesky, Cooper en de piloot Nash. Onderweg wordt duidelijk dat het stel op het eiland wil landen, om op zoek te gaan naar hun vermiste zoon die een paar weken eerder in de buurt van het eiland verdween. Grant raadt het af om op het eiland te landen, maar wordt uitgeschakeld. Hij ontwaakt weer als het vliegtuig aan de grond staat. Een aanstormende Spinosaurus zorgt ervoor dat het vliegtuig snel moet opstijven en vervolgens neerstort. De groep zit nu gevangen op het eiland met gevaarlijke dinosauriërs om zich heen.

Visueel ziet het er allemaal natuurlijk weer goed uit, maar je mist de hand van Spielberg. Hetzelfde geldt ook voor het verhaal, dat een soort herhaling is van de eerste films. Ondanks dat een boek van Crichton dit keer niet de basis is van de film, bevat Jurassic Park III wel personages, ideeën en scènes uit het eerste boek. Regisseur Johnson had nog een groter budget dan The Lost World: Jurassic Park. Een groot deel van dit budget is gaan zitten in de dino’s. Net als in de vorige films wordt er weer gebruik gemaakt CGI én praktische effecten. Voor dit derde deel waren de animatronics van special effects goeroe Stan Wilson nog geavanceerder dan in de vorige delen. Ze zorgde ervoor dat de grootste dreiging dit keer niet van een T-Rex komt, maar van een Spinosaurus. Resten van dit monster werden voor het eerst in 1912 ontdekt. Er is slechts een gedeelte van het skelet gevonden. Hierdoor weten wetenschappers niet precies hoe de soort eruit zag, maar de makers weten hier wel raad mee. Indrukwekkend is ook de volière met de Pteranodons, grote vliegende reptielen.

Het is moeliijk om na twee succesvolle delen een franchise voor te zetten en hierbij fris en origineel te blijven. Visueel is dit Joe Johnston gelukt, maar het verhaal brengt weinig nieuws. Johnston is wel een uitstekend regisseur. Hij heeft heel wat successen op zijn naam staan, zoals The Rocketeer, de originele Jumanji en Captain America: The First Avenger. Hij staat op dit moment aangekondigd als regisseur voor de nieuwe Chronicles of Narnia: The Silver Chair. De terugkeer van Sam Neill geeft de film wel wat extra’s. Zonder zijn optreden had de film het vast slechter gedaan. Neill keert straks ook terug in de Jurassic World reeks.

Op 11 mei zendt Veronica het laatste deel van de originele Jurassic Park trilogie uit om 21.30 uur. Misschien niet het beste deel uit de reeks, maar goed genoeg voor een spannende late night movie.

Rating
  • 6.5/10
    Jurassic Park III - 6.5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.