Recensie: Land of the Dead (Fabulous Films)

Een paar maanden geleden kwam Second Sight met een nieuwe, gelimiteerde en peperdure 4k/Blu-ray release van Dawn of the Dead. Je kon als genrefilm liefhebber geen social media openen of je werd gebombardeerd met foto’s of unpacking video’s van de box. De timing van Fabulous Films met een nieuwe release van Romero’s terugkeer naar de zombiefilm lijkt mij dan ook geen toeval!

20 jaar na zijn laatste zombiefilm kwam Romero in 2005 terug met Land of the Dead. De verwachtingen waren hooggespannen, vooral omdat andere ‘meesters’ het maar niet lukten iets van hun oude glorie te laten herrijzen in hun nieuwere films.

Plot: In Land ligt de zombie uitbraak inmiddels zo ver achter de mens dat men weer nederzettingen heeft gebouwd in de steden, met winkels, restaurants en nog meer luxe. Mits je tot de uitverkoren elite behoort, de rest woont ook redelijk veilig maar in armoede en voornamelijk in dienst van die rijkere elite. Maar veel keus is er niet want buiten de hekken van de nederzetting lopen de zombies nog altijd rond. Een van de belangrijkste taken is het zoeken van voorraden voor de stad. Hiermee is Riley (Simon Baker) belast en hij voert deze taak uit met behulp van een groep mensen maar vooral met de Dead Reckoning, een grote tank- achtige vrachtwagen met genoeg vuurkracht voor een klein leger en de mogelijkheid tot het afschieten van groot vuurwerk wat de zombies afleid tijdens hun plunderingen. Riley heeft het echter wel gehad met het onderhouden van de rijken en is van plan er op uit te trekken. Als de Dead Reckoning echter gestolen wordt en de stad gegijzeld wordt gaat hij in ruil voor zijn vrijheid op pad om het voertuig te halen. Samen met Slack (Asia Argento) en zijn vriend Charlie (Robert Joy) moet hij in de met zombies overlopen voorstad vechten voor de Dead Reckoning. Het feit dat de zombies zich aan het ontwikkelen zijn maakt het er niet makkelijker op.

Land of the Dead is een film die op net zoveel punten wel en niet werkt. Zo zijn de zombies lekker old school maar wel met de make up die voldeed aan de nieuwe standaard. Geen blauwe gezichten meer maar half vergane zombies, in zekere zin een voorbode wat we een aantal jaren later zouden zien in The Walking Dead. Voor de echte horrorliefhebbers is er ook genoeg bloed en gore aanwezig en gelukkig is dat hier nog voor het grootste gedeelte gedaan met praktische effecten, hoewel we zo af en toe wel een voorproefje krijgen van de inferieure computer gore die we later vaak terug zouden zien. ook qua actie komen we volop aan onze trekken. Land of the Dead is geen moment langzaam want de 97 minuten die de unrated versie duurt zijn over voordat je het weet.

Wat Romero’s zombiefilms altijd boven de rest deed uitkomen was het sociale commentaar wat in de films werd verwerkt en ook in Land of the Dead is dat weer het geval. Het duurt niet lang na de zombie apocalyps voordat we weer een klassenstructuur hebben geschapen waarin de rijke elite het steeds beter heeft over de ruggen van de normale mens. De elite woont veilig in luxe in hun hoge wolkenkrabbers en sluiten hun ogen voor de werkelijke problemen van de rest van de wereld. Ofwel, de mens zal in Romero’s optiek nooit veranderen, hoe de situatie ook is en wat voor rampen we ook te verduren krijgen.

Duidelijk commentaar, maar in het geval van Land of the Dead is het niet allemaal even goed uitgewerkt, want geld speelt een grote rol in de nieuwe nederzettingen. Je moet aardig wat neertellen als je zoals de elite wilt leven. Maar hoe kan het dat deze dollars nog steeds waarde hebben terwijl de rest van de wereld in puin ligt? Wat doet de elite voor werk om zichzelf te kunnen onderhouden en wat doet de grote baas, Kaufman (Dennis Hopper), met zijn fortuin? Hij staat immers bovenaan de ‘food chain’, voor hem valt er niks meer te kopen wat hij nog niet heeft.

En dan hebben we nog de zombies die zich aan het ontwikkelen zijn. Onder aanvoering van Big Daddy pakken ze gereedschap en wapens op om naar de stad te trekken. Natuurlijk om te eten, maar de indruk wordt sterk gewekt dat er iets anders achter zit en voor de slimme zombie Big Daddy lijkt het zelfs iets persoonlijks te zijn. Maar wat en waarom? Daar komen we niet achter en soms lijkt het wel een opmaat tot een vervolg (die we in deze vorm helaas nooit kregen).

Ondanks de puntjes van kritiek werkt Land of the Dead als vlotte zombiefilm gewoon goed. Hij ziet er goed uit, de effecten zijn goed en ruim aanwezig en ook het acteerwerk is prima.

Blu-ray: Wat ook prima is, is deze release van Fabulous films. De Blu-ray komt met twee discs die naast de Theatrical ook de Unrated versie bevat. Beide discs zitten ook nog eens vol met extra’s. Zo hebben we een director’s commentary voor de unrated versie (en ook nog een zombie performers commentary), verschillende interviews, de Dream of the Dead documentaire (waar ook nog een audio commentary bij zit), verschillende featurettes, trailers, making of en screen tests.

Als kers op de taart is er een reversible sleeve met aan een kant nieuw artwork van Graham Humphreys. De Blu-ray en DVD verschijnen 15 februari.

  • 7/10
    Land of the Dead - 7/10
  • 9/10
    Fabulous Films Blu-ray - 9/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.