Recensie: Rise- en Dawn of the Planet of the Apes (Rupert Wyatt/ Matt Reeves)

Voordat regisseur Rupert Wyatt in 2011 begon aan Rise of the Planet of the Apes had deze reeks al een hele geschiedenis achter de rug, die teruggaat naar 1968. Toen verscheen namelijk al de eerste film over de Apenplaneet. De film was een daverend succes en kreeg maar liefst 4 vervolgdelen, een tv-en tekenfilmserie. In 2001 waagde regisseur Tim Burton zich al aan een reboot. De apen blijven tot onze verbeelding spreken want inmiddels zijn er al drie delen van de tweede reboot verschenen.

Rise of the Planet of the Apes (Rupert Wyatt)
Will Rodman (James Franco) is wetenschapper die onderzoek doet naar de ziekte van Alzheimer. Hij test een genetische gemodificeerd virus uit op apen dat een bijzondere bijwerking heeft. Het virus verhoogt de intelligentie van de apen. Als na een incident in het laboratorium opdracht wordt gegeven om alle chimpansees af te maken, wordt een pasgeboren chimpansee meegegeven aan Will. Hij verzorgt het dier, dat de naam Caesar (Andy Serkis) krijgt. Caesar is zeer intelligent en ontwikkelt zich razendsnel. Het is alleen onmogelijk om Caesar verborgen te houden in huis. Uiteindelijk brengt Will de aap naar een primatenopvangcentrum. Daar wordt Caesar zeer wreed behandeld. Het verandert zijn kijk op de mensheid. Samen met een groep andere apen weet Caesar te ontsnappen. Hij neemt het op voor zijn soortgenoten en gaat de strijd aan met de mensheid.

Dawn of the Planet of the Apes (Matt Reeves)

De film speelt zich een paar jaar na de apenopstand af. Het virus heeft een groot deel van de mensheid uitgeroeid, maar in San Francisco leeft een groep mensen die immuun zijn voor het virus. Malcolm (Jason Clarke) gaat met zijn gezin op onderzoek uit in de bossen aan de rand van de stad. Daar stuiten ze op een groep apen, onder leiding van Caesar (Andy Serkis). Hij verjaagt de mensen uit het gebied. Tussen de apen onderling is er onrust. Caesar voelt nog steeds compassie voor mensen, maar een andere mensaap, Koba, wil de mensheid het liefst uitroeien. Als Malcolm terugkeert in de stad en vertelt over de apen wil de leider, Dreyfus (Gary Oldman), de strijd aangaan met de apen.

Planet of the Apes is gebaseerd op het boek La Planète des Singes van de Franse schrijver Pierre Boulle. Het boek en de originele filmreeks zijn echte sciencefiction verhalen. De reboot uit 2011 en de films die daarop volgen hebben meer post-apocalyptische sfeer. Ze bevatten geen ruimteschepen en tijdreizen. Het verhaal speelt zich gewoon af op onze planeet, hoewel dat in het geval van alle Planet of the Apes films natuurlijk is.

Het is mooi om te zien dat een klassieke reeks nog steeds populair is bij een nieuw publiek. Natuurlijk zijn er veel verschillen met het origineel en zelfs tussen de eerste en huidige reboot. In de originele film waren er nog geen digitale effecten. Alle apen waren gewoon mensen met make-up. Acteur Roddy McDowall (Fright Night) is er wereldberoemd mee geworden en ook in bijna alle Planet of the Apes producties te zien tot aan zijn overlijden in 1998. Regisseur Tim Burton maakte ook veel gebruik van make-up in zijn remake. Voor de nieuwe Planet of the Apres reeks zijn de mensen met make-up vervangen door CGI. Veel apen worden vormgegeven door acteur Andy Serkis, die we natuurlijk kennen als Gollum uit de Lord of the Rings films..

De trilogie werd in 2017 afgesloten met War for the Planet of the Apes. Hier schreven we al eerder een recensie voor. Dit deel rondt het verhaal mooi af, maar 20th Century Studios heeft al aangegeven nog lang niet klaar te zijn met de Apenplaneet. Gelukkig kunnen we op 25 april genieten van een double feature Planet of the Apes op Veronica. Om 20.00 uur start Rise of the Planet of the Apes en om 22.00 Dawn of the Planet of the Apes. Een heerlijk avondvullend programma.

Eindoordeel
  • 7.5/10
    Rise of the Planet of the Apes - 7.5/10
  • 8/10
    Dawn of the Planet of the Apes - 8.0/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.