Recensie: The Punisher (Jonathan Hensleigh)

De serie van de Punisher staat al een tijd op Netflix. Voordat het zover was, verscheen de Punisher eerst een aantal keer in de bioscoop. In 2004 was dat The Punisher met Thomas Jane in de hoofdrol. Het duurde 15 jaar voordat er een nieuwe Punisher zou komen, helaas zonder Dolph Lundgren.

FBI-agent Frank Castle leidt zijn laatste undercoveroperatie om een wapenhandelaar op te pakken. Hij wil hierna meer tijd met zijn gezin doorbrengen en wat anders gaan doen. Helaas loopt de operatie niet zoals gepland en komt de zoon van maffiabaas Howard Saint om het leven. De invloedrijke Howard Saint komt er snel achter wie leiding gaf aan de operatie en wil wraak. Zijn vrouw doet er nog een schepje bovenop en beveelt de complete familie uit te roeien. Tijdens de familiereünie nemen de manschappen van Howard Saint op bloederige wijze wraak. De familie van Frank Castle, waaronder zijn vrouw en kind, worden afgeslacht. Castle zelf weet de aanslag te overleven en wordt voor dood achtergelaten.

Als hij is opgeknapt van zijn verwondingen begint Castle aan een ingenieus plan om wraak te nemen op Howard Saint. Hij neemt hiervoor intrek in een appartementencomplex, waar hij kennis met zijn bijzondere buren Joan, Bumpo en Dave. Het blijft niet ongemerkt dat Castle de aanslag heeft overleefd en opnieuw stuurt Howard Saint huurmoordenaars op hem af. Wie gaat deze strijd winnen?

De tweede film is gebaseerd op de personages die voorkomen in de 12-delige limited series Welcome Back, Frank uit 2000. Een geweldige comic door schrijver Garth Ennis en tekenaar Steve Dillon. Het lukt regisseur Jonathan Hensleigh alleen niet goed de figuren uit de comics over te brengen in de film. Dat ligt overigens niet aan acteur Thomas Jane, die er goed uitziet als Frank Castle/The Punisher. Het is duidelijk te zien dat hij hard heeft getraind voor zijn rol. John Travolta speelt de rol van maffiabaas Howard Saint op de automatische piloot. Dat is jammer, want ik had meer van hem verwacht. Als ik kijk naar de comics, dan past Rebecca Romijn niet in de film. Ik snap ook niet waarom zij gekozen is voor de rol van buurvrouw Joan. Hier had een andere actrice voor aangenomen moeten worden. Romijn is een prachtige vrouw om naar te kijken en is te mooi voor deze rol. De andere buren Bumpo (John Pinette) en Dave (Ben Foster) doen de comic echter wel eer aan, net als voormalig WWE worstelaar Kevin Nash als The Russian.

Punisher

Ik heb de film onlangs weer gezien en het blijft het mijn minst favoriete Punisher verfilming. De eerste 40 minuten van de film de film zijn goed en hard. Dat is volgens mij ook het handelsmerk van het personage en de reden waarom hij, net als Wolverine, zo populair is. Alleen wanneer de Punisher iemand gaat martelen met een ijslolly, breekt bij mij mijn klomp. Hier hadden de makers toch echt wel wat anders op moeten verzinnen. Verder zijn de personages een stuk minder goed uitgewerkt dan in de comic. Op zich kan de regisseur hier weinig aan doen, omdat je het verhaal toch in anderhalf of twee uur op het scherm moet brengen. De regisseur moet daarom keuzes maken en helaas maakt Jonathan Hensleigh hier niet altijd de juiste. Tenslotte erger ik me regelmatig aan de comic relief, die de plank soms compleet misslaat. Ik wil niet blijven zeiken over de comics, maar hierin komt de zwarte humor van Garth Ennis veel beter tot zijn recht.

Toch is The Punisher geen slechte film. Regisseur Hensleigh heeft er een degelijke actiefilm van gemaakt en leunt niet op allerlei special effects. Op de blu-ray staat een uitgebreide feature die laat zien hoe de verschillende stunts tot stand zijn gekomen. Echte stunts met echte mensen en machines. Het is ook leuk om te zien dat Thomas Jane ruim 80% van zijn stunts zelf doet. Er is nog wel sprake geweest van een Punisher 2 met Thomas Jane, maar daar is uiteindelijk niets van gekomen. In 2008 kwam toen wel Punisher: Warzone, maar daarover later meer.

Thomas Jane keerde in 2012 nog eenmaal terug in de rol van de Punisher voor de korte film Dirty Laundry, die een stuk bruter is dan de bioscoopfilm uit 2004. Op de eerste plaats staat bij mij nog steeds Dolph Lundgren als de Punisher, hoewel Bernthal (The Walking Dead) het erg goed doet op Netflix. Jammer dat de samenwerking tussen Netflix en Marvel is gestopt.

Eindoordeel
  • 6/10
    The Punisher - 6/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.