Recensie: Shazam! Fury of the Gods (David F. Sandberg)

Ah DC… Ik hou zo van je, maar wat ben je ook een rommeltje op filmgebied. Er is meer dan genoeg gezegd over het DC Extended Universum en ik zal daarom niet al te veel daarover zeggen. Nu met James Gunn aan het roer gaat er een geheel nieuwe frisse wind aankomen, iets wat ik ook toejuich, maar er gaan ook nog een paar tranen vallen. Bijvoorbeeld voor Shazam! Het is namelijk bij lange na niet zeker dat deze verhaallijn nog een plek gaat krijgen in het nieuwe tijdperk van DC. In zekere zin zou dat dus betekenen dat deze film, maar ook Aquaman 2, er eigenlijk niet meer toe doen. Met die kennis zal misschien menig bezoeker wachten tot deze films op HBO MAX gaan verschijnen. Is dat verstandig? Afhankelijk van je portemonnee misschien wel, maar wie een leuke kolderieke superheldenfilm als Shazam! Fury of the Gods uiteindelijk wilt gaan kijken doet er misschien toch goed aan om hiervoor naar de bioscoop te gaan.

Plot: Billy Batson en zijn broers en zussen uit het pleeggezin worstelen met de superkrachten die zij hebben gekregen. Ze redden maar al te graag mensen, maar omdat ze niet lekker samenwerken komt de redding vaak niet helemaal goed uit de verf. Billy probeert daar verandering in te brengen, maar veel tijd hebben zij daar niet voor. Wanneer Hespera en Kalypso, dochters van de Titaan Atlas, arriveren in onze wereld en de gebroken staf van de tovenaar, die Billy de krachten van Shazam! gaf, een weten te maken komt niet alleen Billy en zijn familie in gevaar, maar ook de rest van de wereld.

Shazam! uit 2019 was een welkome verrassing binnen de DCEU. Waren de voorgaande Zack Snyder-films voornamelijk gevuld met personages die het leed van de wereld op hun eigen schouders leken te dragen en waar menig psycholoog zelf nog depressief van zou kunnen worden, in Shazam! is Billy’s superhelden alter ego een die de wereld ziet als een groot avontuur. De toon van die film was volkomen anders dan wat wij gewend waren binnen de DCU en had ook veel meer van doen met een jaren 80 komedie/avonturenfilm. De film werd een succes, zowel financieel, maar ook voor het imago van de DCU die op dat moment nogal onder vuur lag. Een vervolg kon niet uitblijven, maar een zeker virus zorgde er voor dat de productie werd uitgesteld.

Nu, in 2023, is de film dan ook eindelijk uitgebracht en lijkt Shazam! Fury of the Gods te falen in de bioscoop. Dat is ergens misschien niet helemaal onverwacht, maar wel zonde ook al heeft deze film wel wat problemen die de eerste film niet had.

In de eerste film bleef de focus voornamelijk liggen bij Billy. Wanneer hij de superkrachten krijgt toegewezen door de vreemde tovenaar gaat er een wereld voor hem open die natuurlijk erg cool is, maar zijn normale leven was eigenlijk de grootste heuvel die hij moest beklimmen. Hij moest leren leven binnen een nieuw gezin, met nieuwe broers en zussen en twee mensen die zich over hem willen ontfermen als surrogaatouders.

In Shazam! Fury of the Gods heeft Billy die plek eigenlijk wel gevonden en komt ook meer de focus te liggen op ook zijn broers en zussen die aan het eind van de eerste film ook de krachten van Shazam hebben verkregen. Veel aandacht gaat nu naar Freddy, gespeeld door Jack Dylan Grazer, die met zijn krachten lijkt te pronken als een soort afleiding voor zijn echte leven als gehandicapte. Die aandacht ligt in de film echt te veel op Freddy. Grazer mag dan wel een ontzettend leuk acteur zijn, maar de basis hoort toch echt Billy te zijn en die zijn wij in tegenstelling tot zijn superhelden alter ego eigenlijk te weinig.

Hetis denk ik het grootste probleem van Shazam! Fury of the Gods: focus. Er zijn nu meer personages die aandacht opeisen, maar het zijn er simpelweg teveel. Daarnaast is dit een tweede deel en daarmee hebben de schrijvers ook gedacht dat een tweede deel groter moet zijn dan het eerste. In alles is Shazam! Fury of the Gods grootser dan de eerste film. Er is meer geld uitgetrokken voor special effects bijvoorbeeld en dat is duidelijk te zien. De superheldengevechten zijn grootser dan eerst, maar het voelt ook meer generiek. De eerste film was juist zo’n welkome afwisseling. De kleine setting maakte alles juist zo aangenaam. Ja, het was een superheldenfilm, maar toch voelde het niet alsof dat het doel was van die film. Hier, in het tweede deel, zie wij Lucy Liu een tijdlang op een draak de stad Philadelphia onveilig maken en hoewel de draak en Liu er fantastisch uitzien, het voelt vooral als iets wat we al vaker hebben gezien.

Nu wil ik Shazam! Fury of the Gods niet teveel trappen geven nu het op de grond ligt, want dat verdient de film ook niet namelijk. Het is gewoon een leuke film, maar helaas wel teveel van hetzelfde. Ik hoop echt dat er in het nieuwe DC universum ruimte is voor Zachary Levi als Shazam. Dat hoop ik echt. Maar als er weer een film komt: hou het klein en persoonlijk, net als die eerste heerlijke film uit 2019.

Rating
  • 6/10
    Shazam! Fury of the Gods - 6/10
6/10

Samenvatting

Shazam! Fury of the Gods doet het slecht, maar dat verdient de film niet. Het is gewoon een leuke film, maar helaas wel teveel van hetzelfde. Ik hoop echt dat er in het nieuwe DC universum ruimte is voor Zachary Levi als Shazam. Maar als er weer een film komt: hou het klein en persoonlijk, net als die eerste heerlijke film uit 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.