The Dark and the Wicked (Bryan Bertino) – Te koop op Blu-ray

De occulte horrorfilms vliegen ons de laatste jaren weer om de oren. Het genre is met een ware heropleving bezig. Hereditary was hierin een grote katalysator. The Dark and the Wicked, geregisseerd door Bryan Bertino (The Strangers), tapt veel uit hetzelfde vaatje als veel titels uit de A24 studio. Is de film ook net zo goed?

Plot: Op een afgelegen boerderij, ergens diep in Amerika, ligt een oude man op sterven. Gekluisterd aan zijn bed, vechtend voor zijn laatste adem, zorgt hij voor groot verdriet bij zijn vrouw die eraan onderdoor lijkt te gaan. Wanneer hun volwassen kinderen, Louise en Michael, terug naar huis komen om afscheid te nemen van vader merken ze dat hun moeder door meer dan verdriet alleen overmand wordt. Er hangt een grauwe sluier over het ouderlijk huis, een duisternis die voor angstaanjagende momenten zorgt en het rouwproces van de familie verandert in hun ergste nachtmerrie.

Meer dan Hereditary doet The Dark and the Wicked vooral denken aan een andere A24 titel: It Comes At Night. Qua sfeer dan. Ook hier is de opbouw tergend langzaam en wordt de film vooral gedragen door de geluidsband. Krakende deuren en vloeren zijn immer aanwezig en de personages worden getergd door mysterieus gefluister en lange stiltes gevolgd door een schrikmoment. Het klinkt allemaal bijzonder eng, maar dat is het helaas niet altijd.

De WTF-momenten waar de personages mee te kampen krijgen zijn in theorie redelijk angstaanjagend, maar Bertino weet dit nooit door te zetten. Vooral de jumpscares voelen makkelijk aan. Dat is jammer want het onheilspellende sfeertje werkt wel. Het feit dat de film zich voor 95% op één locatie afspeelt helpt hier behoorlijk aan mee. Er is niets hoopgevends aan het hele gebeuren op de boerderij. De familie kampt met demonen en Bertino weet dit goed over te brengen.

Het begint op een gegeven moment echter te sleuren. De plot wil nooit echt ergens heen gaan. De film mikt op het creëren van een ongemakkelijk sfeertje, maar The Dark and the Wicked was een betere film geweest als alle ellende op iets concreters zou afstevenen.

The Dark and the Wicked is vanaf 7 april te koop op DVD, Blu-ray en On Demand. Uitgebracht door Image Entertainment.

Eindoordeel
  • 6/10
    The Dark and the Wicked - 6/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.