Surf II (Vinegar Syndrome) – The End of the “Trilogy”

Vinegar Syndrome heeft als doelstelling (haast) vergeten films te redden van de vergetelheid en uit te brengen op Blu-ray of tegenwoordig ook op glimmende 4k schijfjes. Een van hun nieuwe projecten is Surf II, een cultfilmpje dat perfect in hun doelstelling past. Surf deel één bestaat niet, waarschijnlijk een knipoog naar de eerste surftape Off the Wall II, waarvan ook geen eerste deel bestaat. Tel daarbij de subtitel “The End of the Trilogy” op en je weet je ongeveer wat je kan verwachten. Ongeveer, want niets kan je volledig voorbereiden op wat komen gaat.

De film volgt twee surfdudes, Chuck (Eric Stoltz uit Mask en Pulp Fiction en Bob (Jeffrey Rogers, die naast Friday the 13th part III niet veel meer heeft gedaan), die op school niet veel meer doen dan wachten tot ze weer kunnen gaan surfen. Zeker nu de jaarlijkse surfwedstrijd weer voor de deur staat laait de onderlinge competitiedrang weer op onder de studenten.  De vaders van de twee zijn net distributeurs geworden van een nieuwe frisdrank, Buzz Cola en keuren het surfen af. Ze vinden dat de twee beter iets kunnen gaan doen waar ze geld mee gaan verdienen.  Buzz Cola  is echter het brouwsel van de nerd Menlo Schwartzer (Eddie Deezen, de go to nerd uit o.a. Grease en WarGames). Door Buzz Cola veranderen de surfers een voor een in afvaletende zombie punkers. Menlo is namelijk het mikpunt geweest van spot en een uit de hand gelopen grap op school waardoor hij doordraaide en nu wraak neemt op alle surfers. Als de autoriteiten er een potje van maken gaan Bob en Chuck met de hulp van hun natuurkundeleraar Beaker (Peter Isacksen, The Munsters Today) de strijd aan.

Surf II is een bizarre mix van slapstick, scifi, teen komedie, een klein beetje horror en blote tieten. In principe alles wat films de moeite waard maakt dus. De cast is nog indrukwekkend te noemen voor een film met een summier budget. Namen als Lyle Waggoner (Gridlock en ook de Steve Trevor uit de 70’s Wonder Woman), TV regular Corine Bohrer en Cleavon Little (Blazing Saddles, Vanishing Point) zorgen ervoor dat het geheel naar een hoger niveau worden getild. Eenmalig regisseur Randall Badat tracht een film als Airplane! af te leveren maar slaagt er slechts gedeeltelijk in. Voor zo’n type parodie had het er nog net wat dikker op mogen liggen. De film is verguisd door critici, maar heeft door VHS en YouTube een cultstatus bereikt. Wat mij betreft volledig terecht. Als je van films in de trant van Troll 2 en Elves houdt is Surf II een must see.  Zeker met de oppoets beurt van Vinegar Syndrome naar 2k is het beeld kraakhelder en zien we alle knipogen naar onder andere Jaws haarscherp en kleurrijk.

De uitgave van Vinegar Syndrome is niet alleen de eerste op Blu-ray, maar ook meteen de definitieve versie. De film komt op 2 discs met de theatrical re-edit en de originele Director’s Cut. Een film als deze verdient natuurlijk een uitgebreide making-of docu en in de vorm van The Stupidest Movie Ever Made: Drinking the Drink of Surf II krijgen we die ook. Ruim een uur aan interviews met o.a. de regisseur, producer, casting director en acteurs. Commentaartracks van de regisseur voor beide cuts, Eddie Deezen voor de Director’s Cut en filmhistorici Zack Carlson & Brian Connely voor de Theatrical Cut. Behind the Scenes foto-gallerij, de originele sizzle reel (een filmpje van een paar minuten die de look en feel van de film moet overbrengen aan mogelijke distributeurs/investeerders) en een geweldig boekje over de film.

Rating
  • 7/10
    Surf II - 7/10
  • 7.5/10
    Vinegar Syndrome Blu-ray - 7.5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.