Recensie: The Forever Purge (Blu-ray)

The Forever Purge is inmiddels het vijfde deel uit de The Purge serie. Met elk deel is er inhoudelijk of stilistisch wel wat veranderd in de loop der jaren. Met deel vijf is dat niet anders. De purge duurt hier namelijk niet één dag, maar langer, niet geheel volgens ‘de wet’. Rechts Amerika is namelijk boos en gaat op oorlogstoer.

Plot: Adela en Juan zijn op de vlucht voor een Mexicaans drugskartel. Ze verstoppen zich op een ranch in Texas en vinden er rust. Alles verandert als het tweetal op de Purge-avond gedwongen wordt om het op te nemen tegen enkele agressieve buitenstaanders, die zich niks aantrekken van de avondklok. Adela en Juan moeten vervolgens vechten voor hun leven.

The Forever Purge is duidelijk een antwoord op het Amerika van Trump en de gevolgen daarvan. De VS zijn verdeelder dan ooit en daar zal deze film in ieder geval geen verandering in brengen. De figuren die hier het recht in eigen handen nemen zijn identiteitsloos en hadden zo bij de bestorming van het kapitool aanwezig kunnen zijn. Aan de andere kant schuurt er ook wel wat, maar komt men uiteindelijk nader tot elkaar. Tot zover het zwart/wit beeld.

Het is op zich best vermakelijk dat de makers hier een film hebben geproduceerd die op zijn manier een beeld geeft van het Amerika in post-Obama en pre-Biden tijd. Het is echter zo opzichtig dat het niet serieus genomen kan worden. Daar ligt ook enigszins de charme van dit deel. Het is allemaal zo ‘in your face’ dat het redelijk lachwekkend wordt op momenten.

Uiteindelijk wordt er toch netjes binnen de lijntjes gekleurd wat dit soort cinema betreft. De boodschap is aan het eind geleverd en dat was het dan. Echt gewelddadig of shockerend wil het ook nergens worden, ondanks het nog altijd angstaanjagende uitgangspunt. Het is uiteindelijk dan ook de vraag hoe lang men nog door kan gaan met deze reeks. Hoe veel kan je nog verzinnen om zo’n simpel concept nog interessant te houden?

Geen enkel deel heeft nog kunnen tippen aan het origineel en dat is meestal geen goed teken. En dan vergeet ik nog bijna dat er ook een serie bestaat van The Purge. Nee, het is definitief tijd om de reeks te laten voor wat het is. Veel beter dan dit zal het waarschijnlijk niet worden.

Rating
  • 5.5/10
    The Forever Purge - 5.5/10
  • 5.5/10
    Universal Blu-ray - 5.5/10
5.5/10

Samenvatting

The Forever Purge geeft een interessant tijdsbeeld maar deze reeks mag nu toch wel een keer ophouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.