Recensie: The Lodge (Veronika Franz en Severin Fiala)

Begin februari bezocht mijn IOAM-collega Johan The Lodge in de bioscoop en schreef daarover een lovende recensie. Kort daarna sloten de bioscopen voor enkele maanden hun deuren. Inmiddels is de film uit op Blu-ray en DVD. Johans bioscoopbezoek en recensie is niet onopgemerkt gebleven, want op de achterkant van de cover staat een citaat uit zijn recensie: “Overal en van begin tot eind is de spanning voelbaar in The Lodge”. Het zal moeilijk worden dit te overtreffen, maar ik ben erg nieuwsgierig naar de film. Laat ik eens gaan kijken of ik het wel of niet eens ben met Johan.

Plot: Laura (Alicia Silverstone) heeft nog een klein beetje hoop dat het goed gaat komen tussen haar en haar man. Richard (Richard Armitage) geeft aan dat hij echt wil gaan scheiden. Alsof dat niet genoeg vertelt hij ook dat hij met zijn nieuwe vriendin, Grace (Riley Keough), wil gaan trouwen. Laura weet ze zich geen raad en berooft zichzelf van het leven. De kinderen Aidan (Jaeden Martell) en Mia (Lia McHugh) worden gedwongen om bij hun vader in te trekken. Na een paar maanden na het overlijden van hun moeder stelt hun vader voor om samen met elkaar kerst te vieren in een afgelegen blokhut. Een mooi moment om elkaar beter te leren kennen. De kinderen hebben hier helemaal geen zin in en de nieuwe vriendin van hun vader juist als veroorzaker van alle ellende. Uiteindelijk besluiten de kinderen toch om mee te gaan. Ze maken het Grace niet makkelijk en de situatie wordt er niet beter op als Richard voor een paar dagen weg moet. Als er vreemde dingen gebeuren in en rondom de blokhut zijn Grace en de kinderen toch op elkaar aangewezen.

Het Oostenrijkse filmduo Veronika Franz en Severin Fiala hebben in eigen land al succes gehad met hun film Ich seh, Ich seh. Een psychologische horror film die hier beter bekend is als Goodnight Mommy. Ze hebben de film geschreven en geregisseerd. Voor The Lodge, hun eerste Engelstalige film, doen ze hetzelfde. Franz en Fiala houden ervan om het simpel te houden met een kleine cast in een enkele setting. Ze weten hiermee een enorme spanning op te bouwen. Dat komt natuurlijk ook door het sterke acteerwerk van Riley Keough (It Comes at Night en Under the Silver Lake) en de kinderen Jaeden Martell (Midnight Special, It en It: Chapter 2) en Lia McHugh (Totem en Along Came the Devil).

Een origineel concept is The Lodge niet. Er zijn talloze films op te noemen waarin de hoofdrolspeler(s) opgesloten zitten in een afgelegen huis. Een aantal voorbeelden zijn The Shining, The Evil Dead, The Cabin in the Woods of het Nederlandse Vals. Verwar de film ook niet met de gelijknamige titel uit 2008. The Lodge heeft alle ingrediënten van een bovennatuurlijke thriller, maar ook van een familiedrama. De regisseurs durven bepaalde keuzes te maken die je bij gemiddelde horror films niet zal zien. Daarom geeft The Lodge je soms ook een ongemakkelijk gevoel. Ondanks de zorgvuldig opgebouwde spanning kakt de film op een gegeven moment wel een beetje in en wordt het allemaal een beetje langdradig. Gelukkig pakt men op het eind de draad op en blijft The Lodge nog een tijdje na sudderen in je hoofd.

The Lodge is inmiddels verkrijgbaar op Blu-ray en DVD. Helaas bevat de schijf geen enkele extra’s. We willen The Searchers bedanken voor het recensie exemplaar en de eervolle vermelding van It’s Only a Movie op de cover.

Eindoordeel
  • 8/10
    The Lodge - 8/10
  • 5/10
    The Searchers Blu-ray - 5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.