Recensie: The New Kids (Sean S. Cunningham)

Toen er werd gevraagd wie The New Kids op Blu-ray wilde gaan bespreken, dacht ik eerst dat er een nieuwe film uit zou zijn van het tuig uit Maaskantje. Dat is dus niet het geval, maar ook in deze New Kids hebben we met tuig te maken en gaat het er hard aan toe. The New Kids uit 1985, ook bekend als Striking Back, is de nieuwste film van het Black Label van 101 Films. Niemand minder dan Sean S. Cunningham (Friday the 13th) regisseerde de film, die snel al snel een horror stempel kreeg. Na het zien The New Kids ben ik het daar toch niet helemaal mee eens.

Plot: Loren (Shannon Presby) en zijn zus Abby (Lori Loughlin) zijn twee doorsnee Amerikaanse tieners. Hun wereld komt op z’n kop te staan als plotseling hun ouders omkomen bij een auto-ongeluk. Na de begrafenis verhuizen ze naar hun oom Charlie (Eddie Jones) en tante Fay (Lucy Martin) in Florida, die naast hun benzinestation een amateur pretpark hebben staan. De twee proberen het beste van te maken. Op de nieuwe school blijft hun komst blijft niet onopgemerkt. De leden van de lokale jeugdbende, onder leiding van de slechte Dutra (James Spader), hebben de nieuwkomers al snel in de gaten. Als Dutra indruk probeert te maken op Abby en wordt afgewezen, is hij zwaar beledigd. Met zijn bende doet hij er alles aan om het leven van Loren, Abby en hun familie zuur te maken. Een dodelijke strijd op het terrein van het pretpark volgt.

Het verhaal van The New Kids is simpel. Ik had zelfs een beetje het gevoel dat ik naar een aflevering van The A-team zat te kijken. De New Kids komen in een stadje, worden lastiggevallen, pikken het niet, worden weer lastiggevallen en de eindconfrontatie volgt. Alleen vielen er bij het A-team geen slachtoffers. In The New Kids gaat het er wel anders aan toe. Op het grote scherm kun je tenslotte veel meer laten zien dan tijdens een netwerk televisieshow. Laat het maar aan regisseur Sean S. Cunningham over om flink wat grafisch geweld toe te passen. In 1980 startte hij tenslotte met een van de meest populaire horror franchises, Friday the 13th. Niet voor niets werd The New Kids daarom gepresenteerd als dé nieuwe horror film van Cunningham. Het is meer een wraak film als Death Wish, maar dan met jongeren.

Cunningham heeft veel ervaring met jonge acteurs en actrices. In de eerder genoemde Friday the 13th werden een heleboel jongeren vermoord tijdens zomerkamp door een mysterieuze moordenaar. Voor The New Kids werkt Cunningham opnieuw samen met jonge acteurs. Shannon Presby is de knappe Amerikaanse ’teenager’ Loren. Hij is grappig, sportief en laat in de film niet met zich sollen. Zijn zuster Abby is wat naïever en wordt gespeeld door de mooie Lori Loughlin (Full House). De meest opvallende rol is die van de jonge James Spader (Stargate, The Blacklist), als de gestoorde en geblondeerde Dutra. Andere bekende acteurs zijn Eddie Jones (Invasion U.S.A.) als oom Charlie, Eric Stoltz (The Prophecy, Pulp Fiction) als Mark en een te kleine rol van Tom Atkins (Halloween III: Season of the Witch). Het is erg leuk om een aantal acteurs in hun jonge jaren terug te zien.

Muziek mag er ook wezen in The New Kids. Net als zoveel andere films in de jaren 80 bevat ook deze film een aantal cheesy rockballads. Die werken bij mij altijd op mijn lachspieren. De herkenbare jazzy soundtrack is van Lalo Schifrin, die ook verantwoordelijk is voor de muziek van Dirty Harry en Enter the Dragon. De duistere muziek van Schifrin voegt altijd wel wat toe aan een film.

In de jaren 80 kregen films met opstandige en criminele jongeren weer een opleving, zoals bijvoorbeeld met The Class of 1984. The New Kids is zeker een onderdeel van deze stroming, die overigens teruggaat naar de jaren 30. Ik ben erg blij dat 101 Films dit soort vergeten parels uit de jaren 80 weer in de schijnwerpers zet. Sinds het VHS-tijdperk is deze film niet meer uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk, maar nu eindelijk ongecensureerd te bewonderen op Blu-ray. Voor een film van 35 jaar oud is het beeld en geluid prima in orde. Daarnaast staan er ook nog wat leuke extra’s op het schijfje, waaronder twee gloednieuwe interviews. Hierin blikken regisseur Sean S. Cunningham en schrijver Stephen Gyllenhaal terug op het maken van The New Kids. Tijdens de film kun je nog naar het commentaar van filmcritici Sean Hogan en Jasper Sharp luisteren. Met veel plezier praten de heren over de film en andere producties uit de jaren 80. Mocht je interesse hebben in de Limited Edition, dan krijg je de film met een slipcase en een boekje met daarin ‘‘80s Gang Violence Movies and The New Kids” door Jon Towlson en “Pushing the Envelope: Sean Cunningham” door Barry Forshaw. Van de Limited Edition zijn slechts 3.000 exemplaren verkrijgbaar.

Voor liefhebbers van films uit de jaren 80 is deze uitgave van The New Kids zeker aan te raden. Vanaf 29 juli is de film verkrijgbaar, alleen even niet via 101 Film Store zelf, die is momenteel in onderhoud vanwege een nieuwe leverancier.

Eindoordeel
  • 7/10
    The New Kids - 7.0/10
  • 7/10
    101 Films Blu-ray - 7.0/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.