4k UHD Recensie: The VVitch (Second Sight)

Hoewel de Blu-ray bijna niet meer te vinden is in de gemiddelde winkelstraat, floreren de zogenaamde boutique labels meer dan ooit tevoren op het internet. Veel van deze labels zijn ooit begonnen door filmliefhebbers die meer wilden dan alleen de algemene titels van de grote filmmaatschappijen. Bij deze boutigue labels is vooral voelbaar dat de liefde voor de film meer dan het commerciële de boventoon voert. Hoewel de grote maatschappijen steeds minder hun best lijken te doen om de Blu-ray aan de klant te slijten, komen er elk jaar wel weer wat boutique labels bij die zich vooral richten op de genrefilm. Second Sight uit Groot Brittannië is daar bijvoorbeeld een van. Second Sight richt zich voornamelijk op klassieke films en genrefilms en soms komen die beide wel eens samen. Robert Eggers’ The VVitch is misschien pas in 2015 uitgebracht, de invloed is enorm en kan wel degelijk als een moderne klassieker binnen het horrorgenre worden bestempeld.

Het verhaal: in het 17e eeuwse Amerika heeft de kolonist William het moeilijk. Hij en zijn gezin zijn streng gelovig. Ze zijn zo radicaal dat zij worden verbannen van de kolonie en trekken de bossen in om daar hun eigen kolonie te vestigen. Hun oogst mislukt en dat valt William zwaar. Zeker nu er onlangs ook nog eens een nieuwe baby is geboren. Wanneer de baby verdwijnt richten zij zich tot hun geloof, maar er volgen meerdere incidenten dat iets of iemand het op de familie heeft voorzien. De angst wordt zo erg dat zij tegen elkaar keren, maar wat er gaande is is iets veel duisterder.

The VVitch is oprecht een moderne horrorklassieker te noemen. Hoewel mensen al voor deze film bepaalde horrorfilms ‘elevated horror’ gingen noemen, waren het Robert Eggers´ The VVitch, Ari Aster’s Hereditary en Jennifer Kent’s The Babadook die de term naar het grote publiek brachten. Een film als The VVitch verdient daarom echt een podium en heeft dat ook al gekregen door een degelijke Blu-ray release. Second Sight daarentegen geeft de film nog meer aandacht met werkelijk een geweldige gelimiteerde uitgave.

Sinds Second Sight speciale gelimiteerde uitgaves zijn gaan maken hebben zij zich geplaatst bij de top van de boutique labels. Wederom wordt deze gelimiteerde editie gepresenteerd in een stevige slipcase die nieuwe art bevat van Peter Diamond. De set bevat verder een aantal kaarten met daarop de afbeeldingen van de filmposters met de dieren en een hardcover boekje met diverse essays over de film met daarbij ook stills en afbeelding van de production design.

De film is zowel op een 4k disc als ook op een reguliere Blu-ray disc toegevoegd. Handig voor mensen die nu nog Blu-ray hebben, maar wellicht in de toekomst willen overschakelen naar 4k. Daarnaast zijn ook de special features op zowel op de 4k als Blu-ray disc toegevoegd! Iets wat we tegenwoordig steeds minder zien bij een 4k editie. Vaak worden de extra’s alleen nog gepresenteerd op een Blu-ray disc. Echter, valt wel op bij het kijken dat de beeldkwaliteit voor de special features nagenoeg gelijk is op de 4k disc als die van de Blu-ray. Nu is natuurlijk de vraag hoeveel mensen dat nu een bezwaar vinden. Vaak gaat het ten eerste toch om de film zelf en niet om de special features.

Die special features zijn ook in deze editie van Second Sight geweldig te noemen. Natuurlijk is er audiocommentaar te beluisteren van de regisseur Robert Eggers zelf. Deze is dezelfde als die van de reguliere Blu-ray uitgave die eerder is uitgebracht. Natuurlijk is het ook de vraag of Eggers misschien iets nieuws te melden zou hebben, maar hoe vaak kan je een andere indruk geven op een film die nog geen 10 jaar oud is? Is het een gemiste kans? Ik vind van niet. Wat wel nieuw is is de audiocommentaar van schrijfster en mede oprichter van het horrorcollectief The Final Girls: Anna Bogutskaya. Ik heb haar leren kennen door haar podcast waar zij het voornamelijk heeft over alles binnen horror en film in het algemeen. Ze weet waar zij het over heeft en is ook hier weer prettig om naar te luisteren. De special features bevatten verder nieuwe interviews met regisseur Eggers, maar ook met de acteurs Ralph Ineson, Kate Dickie, Harvey Scrimshaw en Anya Taylor-Joy, die met The VVitch toch wel een beetje werd gelanceerd naar het sterrendom.

Maar natuurlijk hoort het voornamelijk te gaan om de kwaliteit van de nieuwe 4K scan die Second Sight heeft laten maken. Graag hadden wij deze willen vergelijken met de reguliere 4k uitgave, maar die ontbreekt helaas in mijn collectie. Ik heb deze daarom vergeleken met de scan van zowel de reguliere Blu-ray als de scan die Amazon Prime in hun collectie heeft en het verschil is behoorlijk. Op de 4k scan van Second Sight zijn de kleuren veel dieper dan op de reguliere Blu-ray. Dat viel natuurlijk te verwachten bij een 4k scan, maar het is opmerkelijk hoeveel meer te zien is. Tastte ik eerst nog een beetje in het duister naar wat ik precies zag bij de scene rond het haardvuur en de baby (ja ik verklap even zo min mogelijk), bij deze nieuwe scan is het beeld zeer, maar dan ook zeer scherp. Voor mij is het nu niet dat er ook een beetje magie daarmee wegvalt doordat ik eerst nog een beetje in het duister taste, het is tenslotte precies zoals regisseur Eggers zou hebben gewild want hij heeft zelf toegekeken bij het maken van de scan.

Het enige minpunt wat misschien te noemen valt is de ondertiteling. Deze is, zoals zovele Engelse uitgaven, alleen in de Engelse taal aanwezig. En dan ook nog voor de slechthorende medemens. Dat is met de taal die in de film wordt gesproken, een poging tot het Engels uit de 17e eeuw, misschien wat jammer aangezien deze voor ons Nederlanders toch een stuk moeilijker te verstaan is dan het reguliere Engels.

Second Sight laat zien hoe een film als The VVitch de aandacht dient te krijgen dat het verdient. Ja, je betaalt er iets meer voor dan de reguliere uitgave, maar fans van de film doen er goed aan deze zeer mooie uitgave te krijgen. Betere of mooiere edities zijn er gewoonweg niet.

Rating
  • 9/10
    The VVitch - 9/10
  • 9/10
    Second Sight 4k UHD Blu-ray - 9/10
9/10

Samenvatting

Second Sight laat zien hoe een film als The VVitch de aandacht dient te krijgen dat het verdient. Ja, je betaalt er iets meer voor dan de reguliere uitgave, maar fans van de film doen er goed aan deze zeer mooie uitgave te krijgen. Betere of mooiere edities zijn er gewoonweg niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.