Top 5 post-apocalyptische films

We hebben nu al even kunnen wennen aan het feit dat het machtigste land de komende vier jaar geregeerd wordt door een mislukte zakenman met een nog fouter kapsel dan Geert Wilders en net zo veel politieke ervaring als Sylvana Simons. Er zijn plannen voor grote muren, een ban op bepaalde emigranten en er wordt geheuld met de Russen. Voor veel mensen op het internet is het duidelijk; de apocalyps zal niet lang meer op zich laten wachten! Om je optimaal voor te bereiden op de Trumpocalypse hier mijn Top 5 favoriete post-apocalyptische films.

5 Mad Max II – George Miller (1981)
Het eerste waar ik aan denk bij dit thema is Mad Max met zijn uitgestrekte woestijnen, de wetteloosheid, machtige voertuigen en vette stunts! En het tweede deel is dan echt mijn favoriet. Vaak geïmiteerd maar nooit geëvenaard, alhoewel Millers eigen Mad Max: Fury Road dit misschien toch wel doet. Het verhaal is bekend; in de toekomst is brandstof uiterst zeldzaam en Mad Max helpt een truck van het begeerde goedje uit handen te houden van een bende maniakken. Het laatste half uur van deze film bestaat uit een paar van de best gefilmde stunts en achtervolgingen uit de filmgeschiedenis waar je niet vaak genoeg naar kunt kijken.

4 Day of the Dead – George A. Romero (1985)
Een post-apocalyptische lijst zonder zombies is niet compleet en natuurlijk kun je dan ook niet om George A. Romero heen. In dit derde deel van zijn epos is de zombie apocalyps grotendeels al voorbij. De zombies zijn voor het eerst echt een stel lopende rottende lijken, steden zijn verlaten en het is onduidelijk of er nog andere groepen mensen over zijn naast de wetenschappers en militairen die we volgen. En ondanks dat het maar een kleine groep is die in de ondergrondse militaire basis verblijft hebben ze ook nog steeds elkaar te vrezen naast de nog altijd in grote getale aanwezig zijnde zombies. Een hopeloze situatie dus en dat is precies de sfeer wat deze film uitademt, een grauw claustrofobisch en hopeloos gevoel.

3 The Road – John Hillcoat (2009)
Net als je denk dat het niet grauwer en hopelozer kan worden in deze lijst komt The Road voorbij. Hoe de apocalyps hier tot stand is gekomen blijft onduidelijk maar de nasleep is catastrofaal, de zon is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een constante grijze kou. Alles is langzaam aan het doodgaan en als het gebrek aan eten, zonlicht of hopeloosheid je niet fataal geworden is, is daar nog altijd de overgebleven losgeslagen mensheid. In deze wereld reist een vader met zijn zoon langzaam naar de zee terwijl ze elkaar veilig proberen te houden. Een kille, gevaarlijke en emotionele reis, oh, en hopeloos, hadden we dat al gezegd? Het tegenovergestelde van een feelgood movie, maar wel erg goed.

2 1990: The Bronx Warriors – Enzo Castellari (1982)
Voor een liefhebber van pulp zoals ik, is het vanzelfsprekend dat er ook een Italiaanse genrefilm in het lijstje staat. En dat is in dit geval nog best even kiezen want de Italianen waren nogal actief in het post-apocalyptische subgenre! In de jaren 80 waren de Mad Max en Escape from New York rip-offs graag geziene gasten in videotheken. Niet altijd zo spectaculair als de covers ons beloofden maar vaak wel verschrikkelijk vermakelijk. Zo ook 1990: The Bronx Warriors waarin de Bronx tot oorlogsgebied verklaard is en waar bendes de dienst uitmaken. En deze bieden groot verzet wanneer een rijke industrieel zich met de wijk gaat bemoeien. Weinig verhaal maar veel actie, vreemde kostuums en dito acteerwerk. Heerlijk vermaak.

1 Salute of the Jugger AKA The Blood of Heroes – David Webb Peoples (1989)
Als de (script)schrijver van Blade Runner, 12 Monkeys en Soldier een sportfilm maakt dan krijg je dit. In een Mad Max-achtige post-apocalyptische wereld zorgt een brute sport voor de nodige afleiding en een kans voor de spelers een van de laatst overgebleven steden binnen te komen. Alleen moet je niet te vaak verliezen want dat verkort de levensduur aanzienlijk. Rutger Hauer speelt een voormalige Jugger-ster die met zijn groep nog een keer de hoogste rang wil beklimmen. Deze film behoort zeker tot de meer low budget input van het genre en is misschien niet zo bekend als andere films in deze Top 5 maar is zeker de moeite waard en wat mij betreft ondergewaardeerd. Ook met een jonge Vincent D’Onofrio en Joan Chen. Leuk detail: sinds de film is Jugger uitgegroeid tot een heuse sport (alleen wat minder bruut waarschijnlijk).

Dus kijk deze films en je bent klaar voor de nabije toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.