Verslag: Dutch Comic Con 2017 (Jaarbeurs Utrecht)

Voor de vierde Dutch Comic Con (drie in het voorjaar en een in de winter) kwamen de fans in nog grotere getale dan voorgaande edities. It’s Only a Movie ondernam de reis naar de Nederlandse Con walhalla om verslag te doen, met gevaar voor eigen leven.

Bij het betreden van de Jaarbeurs was het nog opvallend rustig. Nu was ik aan de vroege kant en moest nog even wachten op de rest van de crew, wat ik uiteindelijk beter op de beurs zelf had kunnen doen want in een tijdsbestek van twintig minuten ontwikkelt zich, ondanks de pre-scan ruimte, een rij van zeker 300 meter. Gelukkig zat de vaart er goed in waardoor we binnen tien minuten de entree bereiken. Eenmaal aangekomen bij de main stage slaan we linksaf en moeten we meteen collega Johan van het springkussen aftrekken. Als we hem gesust hebben met een snoepje lopen we langs de fangroepen van Jurassic Park, Ghostbusters, The Walking Dead en de Star Wars groepen Dutch Garrison, Mandelorian Mercs, Rebel Legion. Hiertussen zijn twee grote stands gebouwd waar je voor een green screen een foto kan laten maken uit Into the Badlands (AMC), of in de cel voor het nieuwe Prison Break seizoen (FOX).

Genoeg merchandise

De ruimte met de stergasten is informeel opgezet zonder duidelijke afbakeningen voor rijen wat echter wel wat onduidelijkheid oplevert over wie nou wel of niet en waar in de rij staat. Een groot deel van de gasten was niet erg interessant voor de meeste bezoekers van It’s Only a Movie (bij de meeste moest er een snelle IMDb scan aan te pas komen). Dit toont wel aan dat de nieuwe generatie (of ik word gewoon oud) is gearriveerd. De gasten namen wel alle tijd en de foto’s die er lagen waren van goede kwaliteit, al is het aanbod in vergelijking met bijvoorbeeld Weekend of Hell wat mager.

De dealerruimte had brede gangpaden maar door de drukte was het toch behoorlijk dringen op het drukste moment van de conventie. Het aanbod was redelijk divers, al viel het aanbod aan vintage toys behoorlijk tegen. Verder was er voor iedereen wel wat te vinden. Eerst goed rondkijken loont wel, zo was de replica van Suicide Squad’s Harley Quinns knuppel bij een aantal stands 80 euro, maar bij de stand van The Twilight Zone voor 58 euro mee te nemen.

En natuurlijk ook weer genoeg cosplay

Wat we mistten bij bijvoorbeeld de Amsterdam Comic Con en de Rotterdam Comic Con, waren activiteiten. Als er alleen een dealerruimte is en wat gasten heeft het meer weg van een pop-up store en is er van een conventie weinig sprake. De Dutch Comic Con heeft echter een breed aanbod aan aankleding en activiteiten. Er staat een kleine arcade hal, House of Wax heeft een tour door Middle Earth nagebouwd, er zijn game competities met geldprijzen, nieuwe games kunnen gespeeld worden, er zijn workshops, boardgames, lezingen en uiteraard de Q&A’s. Een filmzaal waar een aantal afleveringen van tv series worden getoond ontbreekt niet.

Uiteraard is er ook weer een cosplay contest. Voor de mensen die wel hun kostuum willen tonen maar niet zo competitief zijn ingesteld is er de Casual Catwalk. Zoals de naam doet vermoeden kan iedereen over het podium lopen om te laten zien waar ze dagen/weken/maanden mee bezig zijn geweest. Qua cosplay is er veel te zien al lijkt het voor het gevoel dat ongeveer de helft bestaat uit Joker en Harley Quinn setjes.

Het was weer een bijzonder geslaagd weekend, Tot de volgende!

2 gedachten over “Verslag: Dutch Comic Con 2017 (Jaarbeurs Utrecht)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.