Wat kijkt het IOAM-team met Halloween? Deel 1: Johan

Nog een paar dagen en dan is het zover: Halloween 2021! Sommige mensen gaan dan lekker verkleed als slutty nurse of als een of ander monster de dansvloer onveilig maken. Anderen zullen een van de vele horrormarathons in een bioscoop of buurthuis bezoeken. Toch zullen de meeste van ons in een onesie van de Primark of knus met diens geliefden vanaf de bank horrorfilms gaan kijken. Het IOAM-team kijkt dagelijks horrorfilms maar hebben zij ook bepaalde films die zij echt op Halloween gaan kijken? En waarom kijken zij juist die films rond hun favoriete feestdag?

Vandaag is het de beurt aan Johan om te vertellen welke drie films hij dit jaar wilt gaan kijken op Halloween 2021.

The Thing from Another World (Howard Hawks – 1951)

Met Halloween kijk ik het liefst films die ik spannend vind en lekker gek zijn. Ik moet het samen met mensen kunnen kijken en daar lol aan beleven en vooral niet te veel bij nadenken. Vanavond dus even geen A24-achtige films, hoewel ik die zeker wel kan waarderen. Vanavond wil ik lachen, gieren, brullen en ook angst ervaren. Omdat ik wel een beetje cultuur wil bijbrengen aan mijn gasten kies ik ook voor een klassieker: The Thing from Another World. Voor de een is dit een science fiction film, voor de ander weer horror. Eigenlijk is het een beetje van beide. Ja, het monster komt van een andere planeet, maar dit plantenmonster lijkt nog altijd het meest op een gemuteerd Frankenstein’s monster. Het is een van de eerste horror/science fiction films die ik ooit heb gezien en ben deze met de jaren steeds meer gaan waarderen. De basis op de Noordpool (Bij John Carpenter’s versie is die op Antartica) voelt enorm benauwd aan. Wat ga je doen? Buiten kan je de kou trotseren, maar uiteindelijk zal het je dood worden. Dan maar binnen blijven waar achter elke deur het monster kan schuil gaan… Spannend tot op de laatste minuut!

Death Screams (David Nelson – 1982)

Een slasher mag natuurlijk niet ontbreken op Halloween. Het liefst ook met een hoog bodycount of inventieve kills. Misschien zou je daarvoor alleen al Halloween Kills in de bioscoop moeten gaan kijken, want daar word je op dat vlak op je wenken bediend. Death Screams heb ik nog nooit eerder gezien. Online las ik regelmatig dat het in de categorie ‘Zo slecht dat die goed wordt’ valt. Dat leek mij heerlijk voor een Halloweenavond met vrienden en drank! Om die reden kocht ik de Blu-ray dan ook alweer een tijdje terug op de Arrow Video website en heb het sindsdien braaf weggelegd speciaal voor deze avond. Op een avond als Halloween hoef je niet per se de crème de la crème van wat horror te bieden heeft te laten zien. Als mijn gasten en ik het maar naar ons zin hebben en vooral kunnen lachen met z’n allen. Hopelijk slaagt Death Screams daar in.

House of 1000 Corpses (Rob Zombie – 2003)

Ik zeg eerlijk dat ik het best grappig vind om te zien hoe er een soort herwaardering plaatsvindt voor Rob Zombie’s kijk op Halloween na Halloween Kills. Ik had ook even het idee om zijn Halloween 2 op deze avond te gaan kijken. Aangezien ik al een slasher heb staan voor vanavond kies ik dan maar voor de film waar mijn liefde voor zijn filmwerk mee begon: House of 1000 Corpses. De film is flink gestoord en heeft een aantal memorabele karakters zoals Sid Haig als Captain Spaulding, de clown met een attitude. Of neem Zombie’s vrouw, Sheri Moon, als Baby Firefly. Een karakter waarbij vele hopen dat haar mond zal worden dichtgenaaid door dat hoge, schelle geluid wat er uitkomt. Persoonlijk vind ik het juist iets dat haar (nog meer) aantrekkelijk maakt en begrijp wel waarom Rob zijn vrouw steeds cast in zijn films. De film geeft voor mij goed weer hoe een nachtmerrie is die tot leven lijkt te zijn gekomen. Het is bizar, onsamenhangend en bloederig. Oftewel: goede kost voor een Halloweenavond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.