Wat kijkt het IOAM-team met Halloween? Deel 3: André

Oktober, de maand waarin de bladeren al een eind verkleurd zijn, de wind en de regen de straten geselen en je energieleverancier een stuk gelukkiger wordt nu iedereen de kachel weer eens goed opstookt. En natuurlijk de maand van Halloween dus je mag weer legitiem horrorfilms kijken! Maar dan slaat de keuzestress toe, want wat is nu precies de ultieme Halloween marathon? Terwijl Johan zich in zijn te strakke slutty nurse kostuum probeert te wurmen neem ik je mee naar mijn keuzes van dit jaar.

Phantasm (1979, Don Coscarelli)

Het idee voor Phantasm ontstond nog voor Halloween, die het landschap voor horror de komende vijftien jaar zou bepalen, dus Don Coscarelli kon nog alle kanten op. Hij baseerde de film op een droom die hij had waar een zilveren bol hem achtervolgde door lange eindeloze gangen. Dat combineerde hij met het mysterie van een mortuarium en de dingen die er achter gesloten deuren plaatsvinden. De film was echter zo vreemd dat niemand hem in eerste instantie wilde distribueren. Na het succes van Halloween kwam er echter een vernieuwde interesse in het genre  en kreeg de film een kans. Wat volgde was een succes en vijf vervolgen over vier decennia, terwijl het verhaal wel vloeiend verloopt met bijna exact dezelfde acteurs.  Een van mijn favoriete franchises en een perfecte Halloween film.

The Thing (1982, John Carpenter)

Op de een of andere manier kom ik vaak terug op favoriete films. Vaak heb ik niet de tijd om ze weer eens op te zetten dus is Halloween de uitgelezen kans voor een excuus om ze weer eens uit de kast te trekken. John Carpenter’s The Thing is een film die niet zal verrassen op een Halloweenlijstje maar die zijn plek er meer dan heeft verdiend. De hele sfeer op een totaal geïsoleerde plek waar geen ontsnappen uit is zorgt voor een perfecte film voor als je alleen thuis bent, in het donker met heel slecht weer.

Devil Story (1985, Bernard Launois)

Een film die ik voor de uitgave van Vinegar Syndrome nog nooit had gezien. Het plot is eigenlijk niet uit te leggen, maar omvat een heks, een misvormde nazi, een piratenschip, een mummie en een bezeten paard en dat allemaal aan de kust van Normandië. Deze Franse film zit vol bizarre en lachwekkende situaties. Mocht je met een groepje gelijkgestemde zitten die ook van films als Troll 2 houden is dit wel een redelijke safe bet.  Ondanks dat hij minder quotable is als een Troll 2 of The Room door de taal kan ik hem met een gerust hart aanraden als een van de meer bizarre films die je op Halloween zou kunnen kijken. Lees hier mijn uitgebreide recensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.