A Clockwork Orange – Stanley Kubricks meesterwerk in glorieus 4k

De mensen van Warner Bros hebben al een aantal Stanley Kubrick titels uitgebracht in 4k, namelijk The Shining, 2001: A Space Odyssey en Full Metal Jacket. Nu is het de beurt aan A Clockwork Orange, wellicht Kubricks meest besproken film.

Plot: Gebaseerd op een boek van Anthony Burgess uit 1962, naar aanleiding van een nare persoonlijke ervaring uit 1944, volgen we een groep tieners die elke avond op zoek gaan naar een beetje ‘ultra violence’. Als hun leider Alex (Malcolm McDowell) opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

Wat te zeggen over een van de meest opmerkelijke films ooit gemaakt? Wie een lineair verhaal verwacht kan beter direct de film negeren. Kubrick neemt ons mee op een dystopische maar bijzonder stijlvolle trip naar de toekomst. De gedateerde decors en aankleding (die blijven toch wel erg jaren 70) leiden maar weinig af van de filmische ervaring die A Clockwork Orange is. Het knappe van Kubrick was dat eigenlijk elke film van de man anders is. The Shining is qua stijl niet te vergelijken met A Clockwork Orange en Full Metal Jacket doet niet meteen denken aan Eyes Wide Shut. En toch merk je in elke film de hand van Kubrick. De mans oeuvre blijft een van de meest diverse en interessante.

A Clockwork Orange heeft net als de meeste films van Kubrick erg mooie plaatjes te bieden. Zo is de scène meteen in het begin in de Moloko Milk Bar van grote schoonheid, zeker begeleid door de dreigende score van Wendy Carlos (The Shining). Maar A Clockwork Orange heeft een bepaalde energie die volledig uniek is in de carrière van Kubrick. In de wereld van Alex is alles over de top, absurd, ver verwijderd van de realiteit, al heeft Kubrick hier heel wat te zeggen wat nauw verwant is met onze realiteit.

Alex, een jongeman met moord en verkrachting op zijn kerfstok, wordt uiteindelijk slachtoffer van een staat die Alex als het ware ‘ontmenst’. Is dit veel beter dan het gedrag van Alex en zijn kompanen? Dat laatste mag men zelf uitzoeken en dat is altijd zo fijn van dit soort werken die het antwoord niet kant en klaar hebben liggen voor de kijker, als die er al is. De jaren 70 waren uniek op filmgebied en A Clockwork Orange is daar een perfect voorbeeld van.

A Clockwork Orange is vanwege zijn stijl en aanpak wel een film die je wat minder snel op zet dan bijvoorbeeld The Shining of Eyes Wide Shut, films die meer sfeer te bieden hebben en wat rustiger voortkabbelen. De nieuwe release op 4k is wel de ultieme gelegenheid om de film weer een nieuwe kans te geven en uit te vinden of het nog steeds zo meesterlijk is als je in gedachten had.

Waardering
  • 8/10
    A Clockwork Orange - 8/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.