Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms – Nu uit op Blu-ray

Een van de meest populaire games uit de jaren 90 is toch wel Mortal Kombat. Het type spel, in 2D vechten tegen elkaar, was niet nieuw. Wat wel nieuw was was de gore die daarbij kwam kijken. Niet een paar armzalige bloedspetters, maar direct naar ruggengraten die er uit werden getrokken en bliksemschichten die je tot moes verpulveren. Ja, dat vond ik geweldig als viertienjarig jochie. Mortal Kombat is voor mij knokken en als daar een verhaal bij komt kijken, dan wil ik daar best in mee gaan.

De film van Paul W.S. Anderson uit 1995 deed een poging, maar verder dan een super oppervlakkig verhaal met bordkartonnen karakters kwam het niet. Het resulteerde in een wel erg vermakelijk jaren 90 onzinfilm. Twee jaar later kwam een vervolgfilm uit en in 2011 zelfs een tv-serie. de vervolgfilm is er een om snel te vergeten en de tv-serie… Beide waren niet echt om over naar huis te schrijven. Dit jaar kwam er een heuse reboot in de bioscoop en die raakte toch wel wat snaren. De ‘look and feel’ was erg goed. Het verhaal is beter dan alle voorgaande live action voorbeelden en wel iets om vast te houden voor een vervolgfilm die door het succes er vast gaat komen.

En animatie dan? Al in 1996 was er een tekenfilmserie genaamd Mortal Kombat: Defenders of the Realm. De serie hield het maar één seizoen vol omdat de liefhebbers van de games het verschrikkelijk vonden. Tegenwoordig mag die serie zich in de top slechtste videogame adaptaties vinden. Dat zegt wel wat wat. Er zijn namelijk wel heel veel slechte voorbeelden te noemen. Toch zag men wel kansen op animatie gebied. Vorig jaar werden er namelijk niet één maar twee animatiefilms uitgebracht. Mortal Kombat: The Revenge of Scorpion en Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms. The Revenge of the Scorpion kreeg een redelijk goede ontvangst bij de critici en de fans, maar geldt dat ook voor Battle of the Realms?

Plot: De vernedering in de voorgaande Mortal Kombat toernooien is Shao Khan niet in de koude kleren gaan zitten. Als de overwinning niet te behalen valt via de toernooien dan maar met massaal geweld! Hij laat zijn legers Earthrealm binnentrekken en alles op hun pad vernietigen. De verdediging wordt ingezet door Jade, Kung Lao, Kitana , Generaal Reiko maar de legers uit de Outworld zijn met een gigantische overmacht. Gelukkig komen Johnny Cage en Sonya Blade hen te hulp. Ondertussen proberen Raiden en Liu Kang tijd te winnen door onderhandelingen aan te gaan met Shao Kang, maar die is iets heel anders met hen van plan…

Eerlijk gezegd vraag ik mij af wie Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms echt moet bedienen. Op papier lijkt het verhaal meer te omvatten dan menig film of tekenfilm die hiervoor is gepasseerd. Maar door de verwevingen met voorgaande verhalen lijkt het uiterst complex en zal deze film niet nieuwe fans gaan aanmoedigen om ook de voorgaande verhalen te gaan bekijken. Sterker nog, de gemiddelde persoon die zich liefhebber van Mortal Kombat noemt heeft misschien een aantal games gezien en wellicht ook de laatste film en de film uit 1996. Mensen zoals ik dus. Maar al die “kennis” is gewoon niet genoeg. Je moet de laatste games niet alleen hebben gespeeld, je moet het verhaal erachter kennen en vooral ook Mortal Kombat Legends: Scorpion’s Revenge gaan zien. Misschien is dit een erg slimme marketing truc voor de echte die hard fan, maar ik móest ook die tekenfilmfilm zien en mij inlezen over het verhaal van de laatste game. Die game had ik gespeeld maar het verhaal er omheen gewoon links laten liggen. Wanneer je begint met Battle of the Realms zonder die voorbereiding begrijp je geen hol van wat er nu eigenlijk allemaal gaande is.

Valt er dan niets te beleven aan Battle of the Realms? Nou, ik heb mijn best gedaan. Als doorgewinterde horrorliefhebber werd ik wel warm van dat ‘adult animated’ dat op de hoes van de Blu-ray staat. Maar wie een anime heeft bekeken zal zien dat dat ‘adult’ bij Battle of the Realms ‘nogal tam’ betekent. Natuurlijk zien wij wel monsters hier en daar in tweeën gesplitst worden en hier en daar een darm door de lucht vliegen, maar door de tekenstijl komt dat nu niet echt gruwelijk over.

Over de tekenstijl gesproken. Studio Mir, verantwoordelijk voor The Witcher: Nightmare of the Wolf en een seizoen van The Legend of Korra, heeft weleens beter werk afgeleverd. Het voelt zo duidelijk als iets dat voor tv is gemaakt. Dat is op zich niet erg, maar je verkoopt dit als een film. Tv-films zijn niet per se slecht, maar in het geval van Battle of the Realms had juist meer energie moeten worden gestoken in de animatie aangezien het allemaal groots moet voorstellen. Helaas voelt dat gewoon niet zo.

Dus ja, wie is het publiek van Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms? Ik denk alleen voor de echte diehard fans van een jaartje of 12, 13, 14… Voor mensen die wat meer gewend zijn valt het helaas vies tegen.

Rating
  • 5/10
    Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms - 5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.