Recensie: The Outsider (Richard Price)

We zijn inmiddels wel gewend dat zowat elk Stephen King-boek wordt verfilmd. En niet zonder succes, al meer dan 40 jaar lang. Het begon ooit met Carrie (1974), magistraal verfilmd door Brian De Palma in 1976. Onlangs nog waren It: Chapter One en Two gigantische successen. Met The Outsider keren we weer terug naar het mini-serie format. Ook geen onbekend terrein voor fans van het werk van Stephen King. Veel mini-series blijken uiteindelijk niet in de voetsporen te kunnen staan van het boek, denk aan Under the Dome. The Outsider kan dat gelukkig wel, maar niet zonder puntjes van kritiek.

Plot: In de bossen van Georgia wordt het verminkte lichaam van een elfjarig jongetje gevonden. Ooggetuigenverslagen en fysiek bewijsmateriaal wijzen in de richting van de populaire leraar Terry Maitland (Jason Bateman). Maar de zaak krijgt een verrassende wending wanneer rechercheur Ralph Anderson (Ben Mendelsohn) tegenstrijdig bewijs vindt. In een poging het onverklaarbare te verklaren, roept hij de hulp in van een onorthodoxe collega met een geheimzinnig talent.

Jason Bateman is een naam die wij de laatste jaren meer en meer zijn gaan waarderen. Waar we hem voorheen vooral kenden van flauwe komedies, zien we hem de laatste jaren meer betrokken bij serieuze projecten. Het beste voorbeeld is natuurlijk het ijzersterke Ozark, waarin Bateman niet alleen schittert, maar ook als regisseur en producent laat zien wat hij in huis heeft. Voor The Outsider regisseerde Bateman de eerste paar afleveringen en is hij ook weer actief als producer. De afleveringen geregisseerd door Bateman kennen een geweldige spanningsopbouw en doen de ‘bingewatcher’ in je ontwaken.

The Outsider begint meer als een misdaad mysterie. Als kenner van King weet je dat vroeg of laat het bovennatuurlijke om de hoek komt kijken. Dit wordt er heel subtiel in verwerkt en groeit naarmate de serie vordert. Het rationele, gepersonifieerd door de sterk spelende Ben Mendelsohn (Rogue One, Ready Player One), houdt lang stand. Maar het is toch Cynthia Erivo (Bad Times at the El Royale) die met haar onorthodoxe, typische King-personage de serie het duwtje geeft dat het nodig heeft. De chemie tussen de verschillende karakters werkt aanstekelijk en wordt meer en meer de voornaamste reden om weer aan een nieuwe aflevering te beginnen.

Het bovennatuurlijke karakter van The Outsider begint vooral erg sterk maar verliest enige kracht in vooral de laatste twee episodes. De aflevering waarin de mythe van El Cuco op ons wordt losgelaten is nog redelijk creepy en sterk, maar het gevoel blijft na het zien van alle tien de afleveringen dat er meer gedaan had mogen worden met de antagonist. The Outsider kent een duidelijke link met It, maar weet bij lange na niet eenzelfde memorabele kwade entiteit neer te zetten. Sterker nog, het einde was redelijk flauw te noemen en dat is jammer na een meer dan aanzienlijke opbouw.

De DVD: The Outsider is een HBO serie en is te zien op de HBO streamingsdienst. Warner Bros. brengt de serie fysiek uit. Helaas is dit enkel op DVD, maar dat het überhaupt uitgebracht is, is sowieso goed nieuws voor de verzamelaar van Stephen King-werk. De kwaliteit is op zich goed, maar dit hadden wij toch liever zien verschijnen op Blu-ray.

Bonusmateriaal

  • 6 making-of featurettes, waaronder een interview met Stephen King en een exclusief inkijkje in het ontstaan van het karakter El Cuco.
  • The Outsider: Inside Episodes – de cast en producers ontdekken de serie in 4 delen.

Eindoordeel
  • 7/10
    The Outsider - 7/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.