De IOAM Top 10 van 2023

Het begin van 2024 staat voor onze deur. Hopelijk een goed filmjaar. 2023 heeft ons best veel gebracht, het was een divers jaar voor de genrefilm. Van (very) low-budget en Hollywood krakers tot streaming originals en gore die zijn weerga niet kent, wij werden op alle soorten manieren bediend. Ik heb al onze schrijvers gevraagd om met een persoonlijke toplijst te komen van 2023 en daar is een gezamenlijke Top 10 uitgekomen. Het is een uiteenlopende lijst geworden met een leuke verrassing hier en daar. Geniet van deze lijst en wij van It’s Only a Movie wensen al onze lezers een fantastisch 2024 toe!

10- Hell House LLC: The Carmichael Manor (Stephen Cognetti)

Johan: Dit jaar heb ik alle vier Hell House LLC films kunnen zien en ik ben door deze reeks weer helemaal aangestoken met het found footage subgenre dat met The Blair Witch Project in 1999 begon en talloze filmmakers inspireerde om met een laag budget ons de stuipen op het lijf te jagen. Deel 4 uit de Hell House reeks is net zo goed als het eerste deel. Creepy clowns, sterke setting.. Ik wil alleen maar meer!

09- When Evil Lurks (Demián Rugna)

Johan: Een van de grootste verrassingen dit jaar was voor mij toch wel het Argentijnse When Evil Lurks. Ik hou van makers met ballen en ik denk dat de omvang daarvan bij deze makers enorm is. Deze possession film laat werkelijk niemand heel, letterlijk en figuurlijk, en spaart ook de kinderen niet. De tering, wat hoop ik dat dezer film in 2024 hier in de Benelux een bioscooprelease krijgt. Het verdient een veel groter publiek dan dat het nu heeft.

08- Cocaine Bear (Elizabeth Banks)

Dirk: Ik heb werkelijk hardop gelachen in de bioscoopzaal bij het zien van Cocaine Bear. Ondanks dat de film gebaseerd is op waargebeurde feiten, gaan de makers hier op een hilarische eigen wijze mee om. Fictie en werkelijkheid worden goed met elkaar gecombineerd. Ik heb de film later dit jaar nog eens op Blu-ray gekeken (recensie). Hij was toen wel een stuk minder leuk, maar de scenes met de beer blijven briljant. Die hadden van mij echt wel uitgebreider gemogen. Ik denk alleen dat het budget hiervoor niet genoegd was.

07- The Boy and the Heron (Hayao Miyazaki)

Tim: 2023 bracht ons ook de nieuwste Hayao Miyazaki. The Boy and The Heron is een typisch verhaal: een tiener leeft op het platteland, ontdekt iets fantasierijks, er zal een doel moeten worden behaald, het doel wordt behaald en vervolgens heeft het hoofdpersonage een nieuwe levensideologie erbij gekregen. Dit hoeft echter niet iets slechts te betekenen. Het is namelijk de uitvoering waar de film in uitblinkt. Zo zit je als kijker meteen in de film. Een echte aanrader dus!

06- Oppenheimer (Christopher Nolan)

Dirk: Dit blijft toch wel de film die het meeste indruk op mij heeft gemaakt dit jaar en ook nog een paar dagen na het zien bleef nagonzen. Christopher Nolan heeft het toch weer voor elkaar gekregen om met een film te komen waar iedereen het over had. Wel grappig dat Oppenheimers grootste concurrent van het jaar Barbie was. Barbenheimer is wat ons betreft het woord van 2023. Waarom ik Oppenheimer verder zo goed vond, kun je het beste nalezen in mijn recensie.

05- Godzilla Minus One (Takashi Yamazaki)

Johan: Hoewel de Amerikanen hoge ogen gooien met hun Kaiju films in de afgelopen 10 jaar, in 2023 hebben de Japanners laten zien dat zij nog altijd een stevige stempel weten te drukken op het genre. Godzilla Minus One is een geweldig spektakel en dat voor een fractie van het budget van hun Amerikaanse tegenhangers. Godzilla blijft nog altijd het beste in handen van het land van de rijzende zon.

04- Skinamarink (Kyle Edward Ball)

Ricardo: Na The Blair Witch Project (bijzonder dat deze film voor de tweede keer wordt genoemd in deze lijst) uit 1999 eindelijk weer eens een film die mij echt in de kern angst wist aan te jagen. Skinamarink is een experiment dat mij heeft gereduceerd tot kind, vast in een bewustzijn tussen nachtmerrie en realiteit. Die laatste 20 minuten, brrr…. Een typische ‘love it or hate it’ film, dus wees gewaarschuwd.

03- Knock at the Cabin (M. Night Shyamalan)

Dirk: Weer een bijzondere film van M. Night Shyamalan. Kleinschalig opgezet, maar wel met een indrukwekkende cast waaronder Dave Bautista. De acteur timmert goed aan de weg, maar krijgt mede door deze film ook de kans zich te bewijzen als serieus acteur. Een gezin krijgt tijdens hun vakantie bezoek van een groep vreemdelingen die ze de keuze geeft om de apocalyps te voorkomen. Lees Ricardo’s uitgebreide recensie.

02- Terrifier 2 (Damien Leone)

Ricardo: Niet alleen bevat Terrifier 2 meer bloed dan het eerste deel, de film duurt bijna twee keer zo lang. En ik heb mij geen moment verveeld met de moordpartijen van Art the Clown, een nieuw horror-icoon dat zich nu definitief heeft genesteld tussen klassieke iconen als Jason Voorhees en Freddy Krueger! Terrifier 2 is een grotesk gore-spektakel dat nog groter uitpakt dan het origineel. Deel 3 komt volgend jaar uit en de teaser laat zien dat we een bloederige kerst mogen verwachten.

01- Leave the World Behind (Sam Esmail)

Ricardo: Net als Knock at the Cabin een film die ons het einde van de wereld voorstelt, alleen dan op een manier die helemaal niet zo ondenkbaar is. Leave the World Behind is een ijzersterke slowburner die je constant op het puntje van je stoel laat zitten en door het realistische uitgangspunt een angstaanjagende zit wordt. Onze film van 2023 en gewoon te streamen op Netflix!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.